Witam. Mam następujący problem. Po aktualizacji Ubuntu nie mam dostępu do plików na NAS. Wszystkie pliki mają jako właściciela "root", przez co są nieedytowalne z poziomu zwykłego usera. Wcześniej nie było z tym problemu.
Montowanie udziałów robię w fstab za pomocą polecenia:
Username i password to dane użytkownika z NASie. User ma możliwość także edycji i zapisu.
Wcześniej działało na takich samych ustawieniach, pytanie co teraz robię nie tak.
Jak próbuję ręcznie podmontować udział jako zwykły user w Ubuntu:
Katalogi, do których chcę montować zawartość serwera (np. home/franz/NAS/Multimedia) tworzę z poziomu zwykłego usera i właścicielem jest user, a nie root. To występuje tylko w plikach wewnątrz tych katalogów.
Co robię źle?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6.0805 Build 2018/12/28
Model serwera: QNAP TS-251A
Montowanie udziałów robię w fstab za pomocą polecenia:
//192.168.0.100/Multimedia /home/franz/NAS/Multimedia cifs username=xxx,password=xxx,auto 0 0
Username i password to dane użytkownika z NASie. User ma możliwość także edycji i zapisu.
Wcześniej działało na takich samych ustawieniach, pytanie co teraz robię nie tak.
Jak próbuję ręcznie podmontować udział jako zwykły user w Ubuntu:
mount: /home/franz/NAS/Multimedia: operacja dozwolona tylko dla roota
Katalogi, do których chcę montować zawartość serwera (np. home/franz/NAS/Multimedia) tworzę z poziomu zwykłego usera i właścicielem jest user, a nie root. To występuje tylko w plikach wewnątrz tych katalogów.
Co robię źle?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6.0805 Build 2018/12/28
Model serwera: QNAP TS-251A