Podążaj za instrukcjami w poniższym filmie, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę jako aplikację internetową na ekranie głównym swojego urządzenia.
Informacja: Ta funkcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Używasz przestarzałej przeglądarki. Może ona nie wyświetlać poprawnie tej lub innych stron internetowych. Powinieneś zaktualizować swoją przeglądarkę lub użyć alternatywnej przeglądarki.
bardzo proszę o podpowiedź czy jest możliwość, jeżeli tak (super), potrzebuję ustawić możliwość nadpisywania danych, dokładnie tak jak w rejestratorach w monitoringu.
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6.0993 Model serwera: QNAP TS-EC1280U
u mnie są też nazwijmy to nagrania, rozchodzi się o to aby nie co "chwila" usuwać dane bo miejsca brakuje.
Raz trzeba to robić raz na miesiąc, innym razem jest to tydzień innym dwa. Wywalane zawsze są najstarsze.
Nie ma jakiegoś programu ?
nie - tylko skryptowanie wchodzi w rachubę
poza tym - co to znaczy najstarsze dane ? załóżmy mam dane w dzisiaj i z wczoraj
skrypt odpala sie - kasuje wczorajsze - ok
nastepny dzień - kasuje wczorajsze ... upss - to było potrzebne ! i co dalej ?
Rozchodzi się o to aby np. 20% pojemności było zawsze wolne. Czyli w końcu się da czy nie, trochę się pogubiłem. Zapomniałem dodać że rozchodzi się o ~26TB, dane jeżeli są wrzucane na macierz jest to ok. 4-10GB co ~5 min.
@Silas Mariusz - dopisz chłopowi skrypta - ja wrzuce instrukcje jak to wrzucić w crontaba i zapomniany o sprawie. @AdamQMnap - nie ma na to rozwiązania Out-Of-Box - trzeba samemu pisać, w windows też musiałbyś usiąść do powershella czy tam batcha.
Chyba prosciej sie nie da. Delete files older than X days +
Ale z utrzymaniem stalych 20% wolnej przestrzeni trzeba troche pokombinowac z logika.
Jak masz np katalog w ktorym masz pliki z calego miesiaca, to mozna wywolywac ta funkcje kasujaca, i ewentualnie sprawdzac czy po jej wykonaniu miejsce jest wystarczajace.
Logike moze byc np taka.
(zalozenia ze masz folder w ktorym sa rzeczy nie starsze niz 30 dni)
Kod:
find /path/to/directory/ -mindepth 1 -mtime +30 -delete
sprawdzasz ile jest wolnego miejsca, jak za malo to idziesz punkt 3.
find /path/to/directory/ -mindepth 1 -mtime +29 -delete
sprawdzasz ile jest wolnego miejsca, jak za malo to idziesz punkt 5
find /path/to/directory/ -mindepth 1 -mtime +28 -delete
jak miejsca jest wystarczajaco konczysz program w tym momencie.
Ofc wszystko to mozna, i nawet nalezy robic w petli.
Jeszcze kilka pytań :
1. czy mógłbym prosić o odrobinę więcej uwag w kodzie (chciałbym go zrozumieć)
2. Ponieważ jest to pierwszy Qnap, nie do końca wiec w jaki sposób zastosować kod :-(.
3. w jaki sposób mogę przekazać flaszkę?
cd /opt
mkdir -p autoclean_older_than
cd autoclean_older_than
wget http://pool.qnapclub.pl/projects/tools/autoclean_older_than/autoclean_older_than.sh
chmod +x autoclean_older_than.sh
4. Musisz zmodyfikować w jego nagłówku parametr gdzie znajdują się dane, które chcesz czyścić.
a. W tym celu zainstaluj sobie łatwiejszy do poruszania nawigator/edytor po plikach.
Bash:
opkg update
opkg install mc
b. Następnie otwórz plik autoclean_older_than.sh do edycji:
Bash:
mcedit autoclean_older_than.sh
5. W linijce 6 znajduje się: DIR="/share/Pool/test" należy tutaj wpisać lokalizacje danych, które chcesz czyścić.
Np. jeśli dane znajdują się w udziale sieciowym "Dane" to lokalizacja bedzię odpowiednio: DIR="/share/Dane".
Jeśli to będzie "Kopie zapasowe" to w tym miejscu powinno być wpisane: DIR="/share/Kopie zapasowe"
6. Kolejna sprawa to musisz wyłaczyć tryb debugowania.
W linijce 11 przestawić DEBUG na 0: DEBUG=0
7. Teraż możesz sprawdzić czy skrypt działa prawidłowo, uruchamiając go:
Bash:
sh autoclean_older_than.sh
Skrypt kasuje pliki jeśli wykorzystanie dysku będzie wynosiło 90%. Jeśli ten próg jest za wysoki albo za niski to możesz go zmienić w linijkach 7 i 8:
Bash:
MAX_DAYS_LIMIT=90 # must be > MIN_DAYS_LIMIT
MIN_DAYS_LIMIT=1 # must be >= 1
Ja bym jednak tego nie zmieniał.
8. Teraz ważne jest aby skrypt co minutę sprawdzał ile jest wykorzystanej przestrzeni dyskowej, a więc musisz go dodać do harmonogramu.
Wracasz więc do panelu zarządzania QNAP, wchodzisz w App Center, w którym zainstalowałeś aplikacje Web Crontab (punkt 1) i uruchamiasz ją.
9. Dodajesz nowe zadanie naciskając
Następnie w polach wpisujesz odpowiednio:
Name: autoclean
Schedule: 0 * * * * *
Command: sh /opt/autoclean_older_than/autoclean_older_than.sh
Naciskasz SAVE.
10. I to tyle.
Jeśli chcesz, to mogę pomóc Ci to zrobić przy użyciu TeamViewera.
To musisz skrypt manualnie wkleić. Albo chociaż przez chwilę podłączyć jakiegoś laptopa z dostępem do internetu jednocześnie i do serwera to wtedy możemy zdalnie zadziałać.