Po kilku miesiącach w miarę bezproblemowej pracy (nie licząc durnego komunikatu o nieczystości systemu przy restarcie powodowanego najprawdopodobniej przez niezatrzymanie Transmission) pojawił się nagle problem z ramdyskiem. Przy próbie dodania jakiegokolwiek torrenta, który ma być zapisywany na dysku wewnętrznym NAS'a rośnie nagle zapełnienie ramdysku do maxa i Transmission wypisuje, że nie ma miejsca na dodanie torrenta. Tzn. było odwrotnie. Najpierw problem z dodawaniem torrentów, a później zauważyłem, że rośnie zapełnienie ramdysku w momencie dodawania i po nieudanym dodania spada. Zauważyłem to bo pojawia się też w logach komunikat o niemożliwości zapisania ustawień.
Swoją drogą o co chodzi z tym zapisywaniem ustawień co 5 sekund? %-} Przy dodawaniu torrenta, który będzie zapisywany na którymś z dwóch dysków podłączonych przez USB problemu nie ma. Teraz wali mi tym komunikatem o niemożliwości zapisania ustawień przez całą noc, pomimo że nie dodaję żadnego torrenta. Czy jest jakaś proste wyjaśnienie tej sytuacji? Jeśli komuś będzie się chciało odpowiedzieć, to proszę pisac po polsku, bo jestem linuxowym ignorantem.The system is unable to save your settings (file = [/var/qnapddns.conf], section = [QNAP DDNS Service], field = [Count], value = [12]) due to insufficient ramdisk space.