Pomoc Odpalenie NFS + Kerberos (kbp5p)

wedrowiec

Nowy użytkownik
Noobie
25 Listopad 2024
1
0
1
38
QNAP
null
Ethernet
null
W sieci posiadam LDAP, który sprawnie działą i umożliwia mi autoryzację zarówno maszyn, użytkowników jak i usług w mojej sieci. W celach testowych został postawiony całkowicie czysty serwer Ubuntu + NFS, który został skonfigurowany z Kerberos i to działa. Maszyny które zostały wpięte w LDAP mają możliwość montowania wskazanego zasobu.

Teraz moim pragnieniem jest aby QNAP stał się serwerem NFS z autoryzacją po kerberos. Wg dokumentacji Configuring NFS service settings | QTS 5.1.x Powinienem mieć możliwość w kolumnie Security wybranie sys, krb5, krb5l, krb5p. Natomiast kolumna ta jest wyszarzona i nie daje sie edytować. Jeżeli chodzi o konfiguracje LDAP na QNAP wydaje się być poprawna, a sądzę tak dlatego że z poziomu GUI QNAP w Control Panel -> Privilege -> Users mogę zmienić z Local Users na Domain Users i w tym momencie QNAP zaciąga aktualną listę użytkowników.

Czy jest tu ktoś mi w stanie podpowiedzieć, co robię źle? Gdzie trzeba kliknąć albo co zaznaczyć aby się dało ustawić aby dany zasób sieciowy gadał z Kerberos? Bodajże włączenie nfs4, nfs4.1 nie daje różnicy jak pamiętam.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. nfs kerberos