Pomoc Optymalizacja sieci pod QNAP

Pykyryk

Nowy użytkownik
Noobie
2 Październik 2016
4
1
3
44
QNAP
null
Ethernet
802.11n (Wi-Fi 4)
Witam
Na starcie chciałem przeprosić za chaos w zadawanych pytaniach wynika to z małego "pochytania" tematu.

A więc tak:
Stałem się szczęśliwym posiadaczem Qnapa TS-212p, podłączony jest do sieci wyglądającej tak: Livebox2 (WIFI1), dalej po LAN D-Link 2740b tryb bridge (WIFI2), następnie po lan TS-212p. Z Qnap łączę się po WIFI2, karta TP-LINK 150Mbps N zasięg Full. Transfer do serwera przez zmapowany dysk, antywirus wyłączony. max 8 MB/s .

1. Czy to 8 MB/s to maksymalny transfer?

2. D-Link ma kartę 100 LAN i WIFI 802.11n draft, czy wymiana tego ustrojstwa coś zmieni? I co zamiast tego proponujecie przy tej konfiguracji neta? (urządzenie zostało mi po poprzednich konfiguracjach i korzystam z niego jako repeter)

3. W zakładce myQnapcloud automatyczna konfiguracja routera mam 2 błędy bezpieczna sieć nas port 443 i serwer www port 80, rozumiem że te porty w Liveboxie są zajęte na jakieś inne usługi, a jeśli tak to na jakie inne porty mogę je zmienić?

4. Czy przy tym konfigu z Liveboxem możliwe jest włączenie VPN l2tp/IPsec bo nie mogę za nic tego ustawić tak aby się połączyć.

Z Laickim pozdrowieniem ....

1.Czy to 8 MB/s to maksymalny transfer ?
Panie jak Ty łączysz Wi-Fi w Wi-Fi a dopiero później serwer QNAP i niech zgadne jedno z nich to 802.11g to nie dziw się, że masz taki słaby transfer. Jeśli jeszcze urządzenia WiFi są stare to najgorszej jakości klient osłabia działanie całej sieci.

Przestań się bawić w WiFi i połącz wszystko przewodowo.

Nie łącze sieci WiFi. Łączę się z PC przez WiFi z Dlink do którego jest podłączony qnap przez LAN. Wifi wszystko w n nie ma g.
SILAS jakbym miał możliwość ciągnięcia druta (powiało grozą) to bym z chęcią wywalił to całe wifi..

No dobra inaczej, odpinam lan od liveboxa z Dlinka i zostaje: dlink podłączony lanem do ts-212p -nie ma wyjścia na świat. Łączę się przez WiFi n z dlinkiem transfer max 8 MB/s. Ile można osiągnąć w wifi n.?

8 MB/s w 150n to maks co osiągniesz wiec wynik jest prawidłowy.
Albo podłączysz tego druta albo przynajmniej pomysl o standardzie AC zarówno po stronie urządzenia nadawczego jak i odbiorczego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dziękuję bardzo Panowie za pomoc.. Czyli wymieniam sprzęt na coś z lepszym wifi.. A co do pytania 2 i 3 rozumiem że konfigurację muszę robić po stronie liveboxa bo urządzenie drugie z kolei ma pracować jako repeter?. Nawet jeśli będzie miało odrębną sieć wifi. Pozdrawiam wszystkich

Tapatalk

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Optymalizacja