Pomoc Optymalne wykorzystanie TS-1635

edekzfabrykikredek

Nowy użytkownik
Noobie
9 Czerwiec 2025
1
1
3
43
QNAP
null
Ethernet
10 GbE
Cześć. Po powitalnym poście uderzam od razu do działu, który mnie chwilowo najbardziej interesuje. Od ok 2 lat jestem biernym użytkownikiem TS-932PX-8G (5xhdd Red 4TB w Raid5, 2xssd Red 1TB w Raid1 na OS + 2xssd Red 1TB w Raid0 na "szybsze" manewry i eksperymenty). Znajomy pomógł mi to kiedyś uruchomić, serwer stoi, działa 24/7, interesuje mnie tylko rola fileserwera, nic ponadto nie ruszam.

Wpadłem na przedziwny pomysł, aby pozbierać z szuflad kolejne luźne (z różnym, jednak niewielkim przebiegiem) Redy 4TB i zamknąć w jednym większym budżetowym rozwiązaniu. Okazyjnie (chyba) odkupiłem właściwie nieużywanego chrupka TS-1635 od kogoś, kto się z nim raczej nie polubił i zastanawiam się jak możliwie sensownie na nim podziałać. Dołożyłem RAMu do 16GB. Poaktualizowałem QTSa i przymierzam się do dalszych kroków. Do dyspozycji na razie będzie kolejne 12xhdd 4TB Red + 4xssd 1TB EVO870.

Skłaniam się ku opcji na dwie macierze Raid5 po 6 hddków, chyba że jest lepsza koncepcja na kompromis utraty pojemności do ewentualnego bezpieczeństwa danych? SSDki pewnie przeznaczę tak samo jak w 932'ce na system i podręczny "szybszy" wolumin. Podobno opcja z ssd cache na użytek domowy nie ma większego sensu.

Aha, moja domowa sieć działa na 10Gbe, Qnapy połączone przez SFP+ do przełącznika USW Pro Aggregation.

Na co uważać? Wolumin statyczny to chyba najłatwiejsze rozwiązanie? Nie mam tu na razie danych, które chciałbym zabezpieczać migawkami, trochę zdjęć, nagrań i filmów, trochę śmieci do przejrzenia. Docelowo dyski będę wymieniał na większe. Wszelkie porady mile widziane.

Pozdrawiam serdecznie.
Ed.