Witam,
W bieżącym tygodniu na jednym z dysków mojego serwera (w RAID 5) pojawiły się następujące ostrzeżenia:
Level: Warning
Host: Disk 4 Read I/O error, UNRECOVERED READ ERROR sense_key=0x3, asc=0x11, ascq=0x4, CDB=28 00 04 59 16 08 00 00 80 00 .
Host: Disk 4 medium error. Please run a bad block scan on this drive or replace it if the error persists.
[HDD SMART] Host: Disk 4 Complete Test result: Fatal or unknown error.
Dyski to WD RED 3.0TB (WD30EFRX-68EUZN0). Mam przygotowany nowy na wymianę.
Moje pytania:
1. Czy ten dotychczasowy dysk muszę jako zatrzymać/wyłączyć/wysunąć z poziomu systemu? Czy też można go po prostu fizycznie wypiąć w dowolnym momencie?
2. Później odczekuję na odbudowę RAID bez tego dysku i następnie podłączam nowy dysk?
3. Czy usługi (pliki udostępnionych udziałów serwera) przestaną być dostępne na czas odbudowy?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.2 Build 20161028
Model serwera: QNAP TS-469U
To moja pierwsza awaria dysku na serwerze QNAP
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
W bieżącym tygodniu na jednym z dysków mojego serwera (w RAID 5) pojawiły się następujące ostrzeżenia:
Host: Disk 4 Read I/O error, UNRECOVERED READ ERROR sense_key=0x3, asc=0x11, ascq=0x4, CDB=28 00 04 59 16 08 00 00 80 00 .
Host: Disk 4 medium error. Please run a bad block scan on this drive or replace it if the error persists.
[HDD SMART] Host: Disk 4 Complete Test result: Fatal or unknown error.
Dyski to WD RED 3.0TB (WD30EFRX-68EUZN0). Mam przygotowany nowy na wymianę.
Moje pytania:
1. Czy ten dotychczasowy dysk muszę jako zatrzymać/wyłączyć/wysunąć z poziomu systemu? Czy też można go po prostu fizycznie wypiąć w dowolnym momencie?
2. Później odczekuję na odbudowę RAID bez tego dysku i następnie podłączam nowy dysk?
3. Czy usługi (pliki udostępnionych udziałów serwera) przestaną być dostępne na czas odbudowy?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.2 Build 20161028
Model serwera: QNAP TS-469U
To moja pierwsza awaria dysku na serwerze QNAP
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.