Pomoc Padł 1 dysk w NAS z systemem. Jak odzyskać dane z pozostałych dysków?

PabloPCK

Passing Basics
Beginner
6 Wrzesień 2019
24
4
3
42
QNAP
TS-x53Be
Ethernet
1 GbE
Witam,
posiadam NAS 464 i 2 dni po migracji ze starego urządzenia padł mi 1 dysk w serwerze. Niestety całość była zbudowana na JBOD, więc mam świadomość, że z uszkodzonego dysku niczego nie odzyskam, jednak w serwerze są jeszcze 3 dyski na których na pewno znajdują się dane i czy jest możliwość ich odzyskania lub postawienia systemu na dyskach M.2 w RAID ( bo taki miałem zamiar zmieniając NAS) i dopiero wówczas odzyskania tych danych?
Wolałbym uniknąć potrzeby kupowania dodatkowych dysków aby jakimś oprogramowaniem odzyskiwać dane i kopiować na inne nośniki :)
Jednak jak nie będzie innej możliwości to oczywiście się na to zdecyduję ;)

Witam, niestety ale R-Studio z działu download nie daje się zainstalować. Pobrałem go ze strony producenta i uruchomiłem. Mam jednak pytanie w jaki sposób mam skanować dyski jeżeli miałem je podłączone w JBOD? bo nie widzę tam takiej opcji, są tylko różne wersje RAID.

1748518827580.png

Połączono posty:

Czyli Create Virtual Volume Set?

Skoro ta z forum nie działała to pobrałem najnowszą ze strony Disk Recovery Software and Hard Drive Recovery tool for Windows, Mac, and Linux jest opisane, że trzeba zapłacić za licencję. Mam tylko nadzieję, że ta najtańsza wystarczy aby skopiować znalezione dane. Bo 899$ nie wydam na pełną wersję :)
Połączono posty:

Nie bardzo rozumiem dlaczego rozmiar w elementach Virtualnego dysku nie jest zbieżny z całkowitą pojemnością dysków... Jak na razie puściłem skanowanie i zobaczymy co wyskoczy na koniec.
1748522943007.png