Kawa i papierosy Pierwsze testy XBMC 13.2 "Gotham" dla TS-x70

pawurb1978

Virtualization
Q's Architect
16 Marzec 2012
679
184
93
QNAP
TS-x70 Pro
Ethernet
1 GbE
Dzięki uprzejmości Mariusza rozpocząłem testy nowego XBMC 13.2 „GOTHAM”. Instalacja bezproblemowa. Na pierwszy rzut oka bez większych zmian. W szczegółach już nieco więcej, np. zmiana układu pluginów, część istotnych wtyczek zintegrowana w systemie. Ponadto kilka smaczków dotyczących 3D. Osobiście liczyłem na możliwość obsługi PVR ale jest z tym nadal problem (przynajmniej po krótkich testach jakie wykonałem), może w następnej wersji.

Widziałem gdzieś pytanie dotyczące tego czy musi być najpierw zainstalowany soft 4.1.1 i dopiero potem XBMC 13. O ile dobrze pamiętam czytałem coś na angielskim forum, że przy sofcie 4.1.0 są problemy ze względu na jakieś niezgodności w kernelu. Było późno i jakoś mało kontaktowałem więc żeby nie wprowadzić w błąd polecam zainteresowanym poszperać sobie za tym.

1.jpg 2.jpg 3.jpg

• Lubię to
Reakcje: Paweł Tołoczko
Coś konkretnego ? Sprawdzałem na kilku filmach FHD, Blue Ray i jakimś 3D. Jest ok. Ale tak też było na v12 i tu jakiejś różnicy nie widzę. Tak samo jak z kodekami. Nadal podczas skanowania folderu na niektórych plikach wylatuje z programu.

Screen z buildu 0901 na TS-x51 z dodatkowym skinem QNAP'a i integracją z biblioteki multimedialnej systemu QTS oraz kontami użytkowników:
xbmc13_qnap_skin.png

Nadal podczas skanowania folderu na niektórych plikach wylatuje z programu.
Eeee. Może używasz jakiegoś wadliwego scrapera?

Eeee. Może używasz jakiegoś wadliwego scrapera?
Nie. To zależy od pliku. Przykładowo mamy zwykły folder w którym jest kilkanaście plików. Po otwarciu w XBMC program szybko przelatuje i sprawdza jaka jest globalna pojemność plików w folderze, jakość i takie tam. Zdarzają się pliki i to na pewno nie uszkodzone przy których XBMC się zamyka i wylatuje do głównego ekranu HDStation. Czasem trzeba pozbyć się takich plików a czasem po prostu wystarczy zmienić nazwę i już wszystko działa.
Przykład z ostatnich dni. Bajka dla dzieci posiadająca 45 odcinków wszystkie nazwane z tego samego klucza.
Tytuł: "psi_patrol s01e44 pieski i bardzo duze dziecko" - XBMC dochodzi do tego pliku i wylatuje. Zmieniamy mu nazwę na "s01e44" i jest wszystko ok. Nie zgłębiałem tematu bo jest tego niezbyt wiele ale jest.

Do przykłądu jaki podałem:
share/MD1_DATA/Bajki/PSI PATROL/[nazwa pliku]
Ale to bez znaczenia jesli taki plik wsadzimy gdziekolwiek indziej to tam wyleci. Tak jak by coś z kodowaniem nazw plików było nie tak bo zmiana nazwy za zwyczaj pomaga. Czasem tylko trudno znaleźć problematyczny plik.

Jak pisałem wcześniej jest tego niewiele więc nie skupiałem się nad tym specjalnie, po prostu obchodzę temat :). Zrobiłęm kiedyś jeszcze na XBMC 12 reinstalkę całego HDS i XBMC i było to samo. Resztę raczej kontroluję. Ale masz rację w wolnej chwili pokopię za tym.

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
W ustawieniach WIDEO > Listy plików jest pozycja "Ekstrahuj miniatury i pobieraj informacje o pliku wideo". Jeśli jest włączone powoduje wylatywanie z programu o którym było wcześniej. Jak wyłączymy wszystko jest OK i oczywiście pliki odtwarzają się poprawnie.

Witam
Czy ktoś spotkał się po zainstalowaniu wersji 13.2 z problemem dzwięku 5.1? Mam u siebie obraz i dzwięk puszczony przez HDMI do ampli DENON. W wersji poprzedniej miałem ustawione w opcjach dzwięku "puszczanie sygnału" na Denona i było wszystko OK. Denon wyświetlał mi odpowiednio czy film jest w DTS czy w DOLBY. A teraz po zamianie wersji na 13.2 w opcjach dzwięku nie żadnego wyboru oprócz ilości głośników i wyjścia. A Denon wyświetla mi dla wszystkich filmów z dzwiękiem 5.1 "Multi in". Muszę przyznać że nie wiem o co chodzi, może muszę gdzieś poustawiać w opcjach głębiej? Czy ktoś może sprawdzić jak jest u niego?