Wybrałem TS-873AeU-RP-4G jako głównego QNAPa do zasobów firmy. Firma ma trzy lokalizacje, w każdej światłowód, sieć działa sprawnie. Na serwerze będą leżały pliki w kilkudziesięciu folderach współdzielonych (pliki Excel, Word, PDF, jpg). Plików dużo (circa 1,5-2mln), ale małe, w totalu zajmie to jakieś 3-4TB powierzchni dyskowej. Użytkowników jednocześnie korzystających max 150. Zadania - stricte udostępnianie plików, żadnych wirtualizacji, transkodowań. Chcę, żeby dostęp do plików był szybki, no i oczywiście system ma być bezpieczny. QNAP będzie w klimatyzowanej serwerowni, pod UPS, za firewallem Fortigate i bez wyjścia poza sieć lokalną (tylko VPN).
Pytania:
1. Zasoby - mam w tej chwili 4 dyski Seagate 6TB , które wyjmę ze starego NASA. Z tego zrobię RAID na dane - jaki RAID - podpowiedzcie?
2. System - ten model ma dwa gniazda m2. Warto chyba postawić na nich system w RAID1? myślę o 2 dyskach NVME 512GB. Jakieś konkretne modele polecacie do QNAPa?
3. QTS czy QuTS hero? Wolę ten pierwszy bo pozostałe serwerki tak mam i niekoniecznie chcę testować coś innego.
4. Pamięć RAM - jest 4GB. Ile dołożyć pod te konkretne zastosowanie - udostępnianie plików?
5. Czy warto też dołożyć dysk/dyski SSD na cache?
6. Architektura sieci to 1Gb. Czy da się wykorzystać sensownie te 2,5Gb w QNApie?
To tak z grubsza chyba wszystkie moje rozterki. Wszelkie uwagi mile widziane
Pytania:
1. Zasoby - mam w tej chwili 4 dyski Seagate 6TB , które wyjmę ze starego NASA. Z tego zrobię RAID na dane - jaki RAID - podpowiedzcie?
2. System - ten model ma dwa gniazda m2. Warto chyba postawić na nich system w RAID1? myślę o 2 dyskach NVME 512GB. Jakieś konkretne modele polecacie do QNAPa?
3. QTS czy QuTS hero? Wolę ten pierwszy bo pozostałe serwerki tak mam i niekoniecznie chcę testować coś innego.
4. Pamięć RAM - jest 4GB. Ile dołożyć pod te konkretne zastosowanie - udostępnianie plików?
5. Czy warto też dołożyć dysk/dyski SSD na cache?
6. Architektura sieci to 1Gb. Czy da się wykorzystać sensownie te 2,5Gb w QNApie?
To tak z grubsza chyba wszystkie moje rozterki. Wszelkie uwagi mile widziane