Witam,
Do TS-251A mam podłączony po USB UPS PowerWalker,który od jakiegoś czasu samoczynnie, po losowym czasie się odłącza (wystarczy wyciągnąć wtyczkę USB i wpiąć i jest OK na jakiś czas). Początkowo wyglądało to na winę serwera ale ostatecznie po wymianie na nowy problem wrócił. HelpDesk każe czekać na sterowniki od producenta UPSa.
W związku z tym że oczekiwanie na sterowniki może się nigdy nie skończyć, mam pytanie:
czy można wykonać reset portu USB, w taki sposób żeby zasymulować wypięcie i wpięcie wtyczki USB? Taki skrypt wrzucony w crona pomógłby mi tymczasowo w problemie.
Użyłem skryptu ze strony: mcarans/resetusb
Ale po samoczynnym odłączeniu się UPSa nie wykrywa urządzenia i nie można zresetować. Z tego wynika że to rozwiązanie resetuje połączenie z konkretnym urządzeniem a nie sam port.
Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6 Build 20190316Do TS-251A mam podłączony po USB UPS PowerWalker,który od jakiegoś czasu samoczynnie, po losowym czasie się odłącza (wystarczy wyciągnąć wtyczkę USB i wpiąć i jest OK na jakiś czas). Początkowo wyglądało to na winę serwera ale ostatecznie po wymianie na nowy problem wrócił. HelpDesk każe czekać na sterowniki od producenta UPSa.
W związku z tym że oczekiwanie na sterowniki może się nigdy nie skończyć, mam pytanie:
czy można wykonać reset portu USB, w taki sposób żeby zasymulować wypięcie i wpięcie wtyczki USB? Taki skrypt wrzucony w crona pomógłby mi tymczasowo w problemie.
Użyłem skryptu ze strony: mcarans/resetusb
Ale po samoczynnym odłączeniu się UPSa nie wykrywa urządzenia i nie można zresetować. Z tego wynika że to rozwiązanie resetuje połączenie z konkretnym urządzeniem a nie sam port.
Model serwera: QNAP TS-251A