Cześć, szukam produktu z RAID na backup plików. Głównie będę trzymać tam pliki (zdjęcia z wakacji itp), nie potrzebuję żadnego automatu do kopii zapasowej (poza RAIDem jako zabezpieczenie).
Zależy mi chyba jedynie na DLNA ponieważ mój TV Philips to wspiera i chyba działa to całkiem spoko.
Macierz będzie wpięta po kablu do switcha Cisco 1GB.
Proszę o informacje co myślicie, co byście polecili?
Zastanawiam się nad Qnap TS-431P2-1G w Morele.net
Czy wybrany przeze mnie produkt jest ok?
Posiadam takie nieużywane dyski:
Dodatkowo czy jeśli tam są przykładowo 4 sloty, a ja będę miał 3 dyski to będzie działać normalnie?
Czy będę mógł zrobić RAID5 na 3 dyskach w tym NAS?
Czy w przypadku RAID na 3 dyskach będę mógł włożyć 4-ty dysk i używać go bez RAIDa i np. niezależnie podpiąć do innego serwera NAS, który skonfiguruję na QNAP (nigdy nie miałem QNAP więc teoretycznie pytam)?
Jaki dysk byście polecili w moim przypadku aby dokupić do tych 2 moich w celu zrobienia RAID (chyba RAID5)? Czy jeśli kupię przykładowo drugi taki sam WDRED 4TB to będę miał w RAID5 pojemność 8 GB (5GB+4GB+4GB)?
Z góry dzięki za info.
Zależy mi chyba jedynie na DLNA ponieważ mój TV Philips to wspiera i chyba działa to całkiem spoko.
Macierz będzie wpięta po kablu do switcha Cisco 1GB.
Proszę o informacje co myślicie, co byście polecili?
Zastanawiam się nad Qnap TS-431P2-1G w Morele.net
Czy wybrany przeze mnie produkt jest ok?
Posiadam takie nieużywane dyski:
Dodatkowo czy jeśli tam są przykładowo 4 sloty, a ja będę miał 3 dyski to będzie działać normalnie?
Czy będę mógł zrobić RAID5 na 3 dyskach w tym NAS?
Czy w przypadku RAID na 3 dyskach będę mógł włożyć 4-ty dysk i używać go bez RAIDa i np. niezależnie podpiąć do innego serwera NAS, który skonfiguruję na QNAP (nigdy nie miałem QNAP więc teoretycznie pytam)?
Jaki dysk byście polecili w moim przypadku aby dokupić do tych 2 moich w celu zrobienia RAID (chyba RAID5)? Czy jeśli kupię przykładowo drugi taki sam WDRED 4TB to będę miał w RAID5 pojemność 8 GB (5GB+4GB+4GB)?
Z góry dzięki za info.