Dobry wieczór,
Mam pewien problem i wydaje mi się, że tutaj na pewno uzyskam pomoc.
Docelowo chciałbym, aby nowy użytkownik utworzony przeze mnie mógł logować się przez SSH.
A więc, utworzyłem nowego użytkownika logując się przez przeglądarkę jako admin czyli :
Kiedy probuje zalogowac się przez ssh tym nowo utworzonym uzytkownikiem (jak loguje sie jako admin wszystko smiga) wyskakuje mi blad
to u góry na niebiesko mogę przeczytać notkę :
Czytalem cos na necie, ze w pliku sshd_config jest taka linijka jak:
Czy mógłbym prosić o wskazówki co zrobić, aby mój użytkownik mógl logować się przez SSH?
A i jeszcze jedno. Czytalem tez na necie ze w pliku passwd trzeba zmienic przy tym uzytkowniku z ..../nologin na /bin/sh, lecz w moim przypadku wszystko jest tak, jak byc powinno.
Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki.
------ New idea
znalazlem jedno rozwiazanie:
[HOW-TO] Install Optware/OpenSSH as default SSHd Server - QNAP NAS Community Forum
,czyli instalacja OpenSSH, lecz czy jest to konieczne? mozna rozwiazac ten problem korzystajac z tego SSH, ktore mam?
Mam pewien problem i wydaje mi się, że tutaj na pewno uzyskam pomoc.
Docelowo chciałbym, aby nowy użytkownik utworzony przeze mnie mógł logować się przez SSH.
A więc, utworzyłem nowego użytkownika logując się przez przeglądarkę jako admin czyli :
Kod:
Panel sterowania > Ustawienia uprawnien > uzytkownicy
Bystrze spostrzegłem, gdy wejdę w:Autoryzacja nie powiodła się.
Kod:
Panel sterowania > uslugi sieciowe > telnet/ssh
Domyslam sie ze to jest problem, przez ktory nie moge zalogowac sie moim nowo utworzonym uzytkownikiem.tylko administrator moze logowac sie zdalnie
Czytalem cos na necie, ze w pliku sshd_config jest taka linijka jak:
z tym ze w moim przypadku takiej linijki w tym pliku configuracyjnym nie ma, chyba ze zle patrze a patrze w /etc/ssh/sshd_config.Allowusers admin
Czy mógłbym prosić o wskazówki co zrobić, aby mój użytkownik mógl logować się przez SSH?
A i jeszcze jedno. Czytalem tez na necie ze w pliku passwd trzeba zmienic przy tym uzytkowniku z ..../nologin na /bin/sh, lecz w moim przypadku wszystko jest tak, jak byc powinno.
Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki.
------ New idea
znalazlem jedno rozwiazanie:
[HOW-TO] Install Optware/OpenSSH as default SSHd Server - QNAP NAS Community Forum
,czyli instalacja OpenSSH, lecz czy jest to konieczne? mozna rozwiazac ten problem korzystajac z tego SSH, ktore mam?