Pytanie odnośnie konfiguracji dyskow.

laselin

Nowy użytkownik
Noobie
30 Marzec 2025
6
0
1
31
QNAP
null
Ethernet
null
Cześć.
Chcę QNAPa typowo do magazyn do trzymania danych z dość szybkim dostępem do danych, i na tym się kończy zastosowanie.
Zdecydowałem się na TS-464 oraz dyski hdd na dane (2x16tb w raid1)
Do tego 2xsn700 na system.
I teraz pytania.

Pytanie 1:
Czy bezpieczniej jest gdy na system przeznaczę 2 dysku M2 i zepnę ich w raid, czy w takim wypadku, gdy padnie jeden dysk to działa mi system na drugim i mogę zepsuty wymienić i znowu jest raid1 jak przed awarią?
Jaka pojemność tych dysków będzie odpowiednia czy 500GB wystarczy czy isc w 1TB (mala różnica cenowa)

Pytanie 2:
Czy dane na dyskach HDD są bezpieczniejsze pod względem awarii niż dane na SSD?

Pytanie 3:
Zależy mi na szybkości odczytu i zapisu danych (głównie odczytu).
Wszystkich danych aktualnie mam na jakies 2TB, a danych z ktorych na bieżąco korzystam jakies 0,5TB-1TB.
I myślę nad 3 rozwiązaniami.

Opcja 1. Albo kupuję większe M2. I na dyskach z systemem utworzę foldery i tam bede trzymał te dane do ktorych potrzebuję szybkiego dostępu i skonfiguruję jakoś żeby dane kopiowały się dodatkowo na HDD.

Opcja 2. Kupuję dodatkowe dyski SSD np SA500 2x500GB lub 2x1TB i robię z nich cache

Opcja 3.
Kupuję 2xSSD po 2TB kazdy i na nich trzymam prawie całe dane ale kopiują sie na HDD (jakoś synchronizują) w celu lepszego bezpieczeństwa. Czyli w zasadzie to samo co w opcji 1 ale bie ba partycji systemowej.

Który wariant byłby najwłaściwszy?

Pytanie z ciekawości czy na tym qnapie jak zainstaluję QTS hero bez włączonej deduplikacji i innych fajerwerków wystarczy w wyżej wymienionych konfiguracjach 16GB ramu (max dla tego serwera) czy zostać przy zwykłym QTS? Wiem ze w QTS hero nie ma czegoś takiego jak cache ssd.

Chcę QNAPa typowo do magazyn do trzymania danych z dość szybkim dostępem do danych
więc QNAPa tylko dyskami SSD i kartą sieciową 10GB.

Czy bezpieczniej jest gdy na system przeznaczę 2 dysku M2 i zepnę ich w raid
Tak, zakładając że mówimy o RAID1.

Jaka pojemność tych dysków będzie odpowiednia czy 500GB wystarczy czy isc w 1TB (mala różnica cenowa)
500GB wystarczy na lata - póki nie zaczniesz pchać tam danych.
Popatrz na różnicę w IOPS między 500 GB a 1 TB , bier gdzie lepsze (większe).

Czy dane na dyskach HDD są bezpieczniejsze pod względem awarii niż dane na SSD?
Jeśli dyski są chłodzone zgodnie z specyfikacją - jeden pies.
Chociaż odzyskiwanie danych z HDD jest tańsze/szybsze.

Zależy mi na szybkości odczytu i zapisu danych (głównie odczytu).
Chcę mieć cukierka i zjeść cukierka.

Moim zdaniem lepiej zrobić nasa tylko z dyskami SSD - składałem w zeszłym roku dla rodziców:
Do tego:
  • jakiś dysk HDD na USB3 żeby kopiować dane z NVME w ramach kopii 3-2-1 programem HBS
  • UPS
Zakładam ze masz siec komputerową w standardzie 2,5 Gb - a nie 1 Gb.
PS: Dane na NVMe - system na SSD.

• Lubię to
Reakcje: Kong

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. raid