Pomoc QNAP TS-119P+ Problem z podłączaniem zewnętrznych urządzeń USB

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

golibroda

Passing Basics
Beginner
21 Marzec 2013
19
6
3
QNAP
TS-x19P II
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
Witam,

QNAP TS-119P+ firmware 4.1.2

Mam wrażenie, że po ostatniej aktualizacji firmware przestało wykrywać mi niektóre zewnętrzne urządzenia USB podłączane pod port przedni i tylne w moim QNAP.
Są to Peny oraz dysk zewnętrzny które wcześniej były wykrywane bez problemu. Czasami dzieje się tak, że pen zostanie wykryty, ale widoczny jest tylko po formacie z poziomu urządzenia mimo tego,że wcześniej był formatowany na PC. Nie widzę żadnej prawidłowości. Oczywiście "kłopotliwe" usbki działają bez zastrzeżeń w pc od każdego podłączenia.

Oczywiście widać, że urządzenia próbują się instalować ale do samego montowania już nie dochodzi (nie są widoczne).

Proszę podpowiedzcie, co i gdzie posprawdzać, aby wykryć błąd. Może wina jest w "sterownikach" analogicznie jak w PC i coś się po prostu posypało.

Proszę o pomoc.

4.1.2 Bulid 20141229

Wychodzi na to, że grudniowy. Ale opcja "poszukaj aktualizacji" mówi: oprogramowanie firmware jest aktualne.

Widziałem oprogramowanie, to z linku podanego przez Ciebie, ale system twierdzi j.w. dlatego nie aktualizowałem ręczznie, aby nie wykrzaczyć systemu.

Co prawda bug: Fails to mount a WD My Book through USB 3.0. nie dotyczy bezpośrednio mojego dysku ale być może jest to ta sama rodzina.

Update:
Po instalacji ręcznej podanego przec Ciebie firmware, tylne gniazda ożyły :) Niestety przednie ma nadal kłopoty z montowaniem nawet zwykłego PEN. Co i gdzie sprawdzić ?

Update:
Po kolejnym restarcie QNAP przednie usb także działa. Będę obserwował na innych urządzeniach zewnętrznych usb.

Dziękuję.

• Lubię to
Reakcje: Paweł Tołoczko
Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. wykryć port USB