Pomoc Qsync Central i CPU

cr00x

Passing Basics
Beginner
22 Luty 2017
13
5
3
41
QNAP
TS-x51+
Ethernet
1 GbE
Cześć,

na moim QNAPie Qsync Central zjada bardzo dużo CPU.
Szczególnie to widać podczas restartu systemu (to jeszcze jakoś mogę przełknąć).
Najgorsze, że gdy chce stworzyć kolejne katalogi współdzielone (qsync) to dodawanie każdego trwa strasznie długo. W tym czasie qsync central zjada całe zasoby CPU.
Ponadto bardzo często kończy się to timeoutem - z komunikatem, "sprawdź czy serwer dysponuje wystarczającą ilością miejsca". Miejsce oczywiście jest, a komunikat błędu jest nietrafiony.
Mieliście może już podobne problemy?
Może trzeba w jakiś sposób przebudować bazę QSYNCa?

Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1 Build 20200214
Model serwera: QNAP 871U-RP
Support QNAPa odpowiedział mi, że mam za dużo folderów współdzielonych.
Rzeczywiście ich trochę jest. 75 użytkowników. Dość rozbudowana struktura katalogów z różnymi uprawnieniami.
Napisali mi, że nie zalecają więcej niż 10 katalogów współdzielonych - co mnie mocno zdziwiło, zwadziwszy na fakt, że ten QNAP to mocna maszyna z potężną ilością pamięci RAM i mocnym CPU.
Jeżeli tak to ma wyglądać - to QSYNC nadaje się do domu lub małych biur - a nie firm z oddziałami.
Na tą chwilę poradziłem sobie w ten sposób, że wylogowałem wszystkich użytkowników, następnie rozbudowałem strukturę katalogów o kolejne 17 folderów współdzielonych, a później hurtowo z Qsync Central zaznaczyłem te foldery że mają służyć do QSYNCa - tym sposobem mogłem w ogóle założyć kolejne foldery współdzielone (inaczej się nie dało tego zrobić).
Docelowo chyba trzeba będzie poszukać innego narzędzia do synchronizacji.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Foldery współdzielone qsync