Cześć,
To bardziej informacja niż pytanie, bo takiej nie znalazłem googlając
Podczas próby dostępu do zasobów SAMBA (u mnie katalog Public ma ustawione uprawnienia pełnego dostępu dla gościa) wyskakiwał komunikat o konieczności podania użytkownika i hasła. Żadne gmeranie w ustawieniach folderów/zasobów/użytkowników nie pomagały. Dopiero wejście Panel sterowania -> Usługi sieci i plików -> Win/Mac/NFS potem zakładka Sieć Microsoft i Opcje Zaawansowane:
"Ograniczaj anonimowym użytkownikom dostęp do folderów udostępnionych SMB"
Mimo, że było ustawione na:
"Wyłączone. Wszyscy mogą wyświetlać listę folderów udostępnionych..."
To nie działało i ZAWSZE wyskakiwała ramka z prośbą o logowanie.
Pomaga:
1. Przełączenie powyższej opcji na: "Włączone. Tylko uwierzytelnieni użytkownicy mogą wyświetlać listę..."
2. Potem "Zastosuj"
3. Powrót do pierwotnych ustawień: "Wyłączone. Wszyscy mogą wyświetlać listę folderów udostępnionych..."
4. Potem "Zastosuj"
pozdrawiam
adas
Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.0998 Build 20190715
Model serwera: QNAP TS-253A
To bardziej informacja niż pytanie, bo takiej nie znalazłem googlając
Podczas próby dostępu do zasobów SAMBA (u mnie katalog Public ma ustawione uprawnienia pełnego dostępu dla gościa) wyskakiwał komunikat o konieczności podania użytkownika i hasła. Żadne gmeranie w ustawieniach folderów/zasobów/użytkowników nie pomagały. Dopiero wejście Panel sterowania -> Usługi sieci i plików -> Win/Mac/NFS potem zakładka Sieć Microsoft i Opcje Zaawansowane:
"Ograniczaj anonimowym użytkownikom dostęp do folderów udostępnionych SMB"
Mimo, że było ustawione na:
"Wyłączone. Wszyscy mogą wyświetlać listę folderów udostępnionych..."
To nie działało i ZAWSZE wyskakiwała ramka z prośbą o logowanie.
Pomaga:
1. Przełączenie powyższej opcji na: "Włączone. Tylko uwierzytelnieni użytkownicy mogą wyświetlać listę..."
2. Potem "Zastosuj"
3. Powrót do pierwotnych ustawień: "Wyłączone. Wszyscy mogą wyświetlać listę folderów udostępnionych..."
4. Potem "Zastosuj"
pozdrawiam
adas
Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.0998 Build 20190715
Model serwera: QNAP TS-253A