Rozwiązany SMB błąd logowania

Discussion in 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' started by Arecki87, Sep 29, 2021.

Loading...
  1. Arecki87
    Offline

    Arecki87 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 11, 2018
    Messages:
    19
    Local Time:
    6:58 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Cześć

    Jak usunąć irytujący błąd w qnapie ,kiedy użytkownicy zaczynają pracować na sieci po smb pojawiają się błędy w logach.
    Przykład poniżej:

    upload_2021-9-29_13-51-33.

    Takiego użytkownika nie ma skonfigurowanego na qnapie.
    Proszę o pomoc jak to usunąć


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.4 Build 20210910
    Model serwera: QNAP TS-431XeU
     
  2. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    186
    Local Time:
    6:58 AM
    Ratings:
    +92 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Zgłosić do Microsoftu aby Windows nie próbował automatycznie logować się na każdy serwer w sieci (bo to problem Windows-a a nie Qnapa) ;)

    A bardziej praktycznie: stwórz takiego użytkownika na Qnapie i zabierz mu uprawnienia do udziałów?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  3. Arecki87
    Offline

    Arecki87 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 11, 2018
    Messages:
    19
    Local Time:
    6:58 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    użytkownik stworzony - wszędzie ma deny a błedy SMB i tak się pokazują :-(
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    6:58 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    problem Windows, jeb..j Microsoft za bycie zbyt mądrym
     
  5. Arecki87
    Offline

    Arecki87 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 11, 2018
    Messages:
    19
    Local Time:
    6:58 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Łooo Panie ręki szkoda na takiego ... , rozumiem ,że nie ma na tą chwilę jakiegoś rozwiązania żeby to Windows wyłączyć.
    Trochę mnie denerwują te błędy :)
    Chyba wyłączę logowanie SMB w Qulog :Di po problemie
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,947
    Local Time:
    6:58 AM
    Ratings:
    +1,883 / 40 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Ale Ty masz chyba cos zamapowanego i Windows probuje sie dobic. Ja bym sprawdzil poswiadczenia zapisane w Windowsie.
     
  7. Arecki87
    Offline

    Arecki87 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 11, 2018
    Messages:
    19
    Local Time:
    6:58 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Zgadza się , udział sieciowy w qnapie mapowany przez smb po adresie IP oraz loginie i haśle. Dane uwierzytelniające po stronie qnapa. Poświadczenia zapisane i dupa ... wali błędami jak w screenie.
    Loginy w logach nie mają żadnego związku z loginami utworzonymi na qnap