Pomoc TS-269 L brak płynności w odtwarzaniu materiału HD i FULL HD

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

makos

Nowy użytkownik
Noobie
9 Wrzesień 2013
6
0
1
46
QNAP
TS-x69L
Ethernet
1 GbE
Po przeczytaniu recenzji urządzenia na cdrinfo.pl postanowiłem je kupić z przekonaniem, że tak jak napisano urządzenie radzi sobie z odtwarzaniem materiału Full HD a już na pewno HD. Fakt, urządzenie kupiłem przede wszytkim w celu scentralizowanego gromadzenia danych jednak uwzględniając jakby nie bylo fakt o jego możliwościach multimedialnych. Niestety niesmak był dość spory kiedy przy pierwszych probach odtworzenia dowolnego materiału z portalu youtube obraz klatkował. Z dzwiękiem nie dzieje się nic niepokojącego jednak obrazu w takiej formie oglądać się nie da. Próbnie odtworzyłem również przesłany fizycznie na urządzenie film w jakości Full HD niestety efekt ten sam. Oczywiście powodem szarpania nie jest łącze internetowe.
Czy problem faktycznie istnieje w możliwościach urządzenia czy może w jego oprogramowaniu? Czy biorąc pod procesor czyli Intel® Atom™ 1.86 GHz Dual Core i pamięć DDR 3 rozszerzoną z fabrycznego 1 GB do 3 GB możliwe jest aby sprzęt nie radził sobie nawewt z płynnym odtworzeniem materiału HD? Dziwnym byłoby wypuszaczanie na rynek urządzenia z takimi możliwościami bez uwzględnienia obecnych standardów wideo.

Czy problem dotyczy HD Station i XBMC? Na przyszłość publikuj zapytania w odpowiednim dziale: Platforma HD - XBMC
Ponadto uzupełnij swój profil podając w nim serię modelu urządzenia.

Czy biorąc pod procesor czyli Intel® Atom™ 1.86 GHz Dual Core i pamięć DDR 3 rozszerzoną z fabrycznego 1 GB do 3 GB możliwe jest aby sprzęt nie radził sobie nawewt z płynnym odtworzeniem materiału HD?

Po przeczytaniu recenzji urządzenia na cdrinfo.pl postanowiłem je kupić z przekonaniem, że tak jak napisano urządzenie radzi sobie z odtwarzaniem materiału Full HD a już na pewno HD.

...
Odnośnie problemu... czy sprawdziłeś listę uruchomionych procesów oraz ich obciążenie procesora?

Chciał bym zdementować pogłoski jakoby TS-269L nie radził sobie z materiałami HD i FullHD. Co więcej całkiem nieźle idzie mu z Blu-Ray. Zapoznawałem się ostatnio z materiałem z Blue-Ray ( Metallica - Orgullo Pasion y Gloria) i poszło pieknie. Jak mówi szef ;) trzeba szukać winowajcy.

Dziękuję za zainteresowanie.
Sprawdziłem obciążenie i niewiele z niego rozumiem. Teoretycznie jeden z procesów 99% ale wskaźnik i wykresy obciążenia procesora nie przekraczają 80% tak więc tym bardziej nie rozumiem. Obraz oczywiście skacze. Sprawdziłem ten sam materiał na komputerze i idzie bez problemu. Wykluczyłem też problem z internetem bo materiał ładuje się znacznie szybciej zarówno na kompie jak i na QNAPie. W załączeniu zrzuty ekranu.
img1.jpg img2.jpg
Co do samego problemu sprawdzałem odtworzenie pliku z managera plików, odtworzenie z przeglądarki w portalu youtube.pl oraz odtworzenie bezpośrednio z aplikacji youtube.
Kolejna rzecz jaką zauważyłem to taka, że film który odtworzyłem z dysku QNAPa poprzez kliknięcie w managerze plików odtwarzał się z szarpaniem a ten sam plik odtworzony w XBMC poprzez otoczenie sieciowe z dysku komputera idzie bez problemu.

Ostatnio edytowane:
Teoretycznie jeden z procesów 99% ale wskaźnik i wykresy obciążenia procesora nie przekraczają 80% tak więc tym bardziej nie rozumiem.
Wielowątkowość.

Sprawdziłem obciążenie i niewiele z niego rozumiem.
A więc powyłączaj wszystkie aplikacje i usługi tak aby, zredukować obciążenie procesora. Jednocześnie po to, aby poszukać, która z aplikacji jest odpowiedzialna za pełne wykorzystanie zasobów sprzętowych.

Jeśli to materiał z Youtube to daj link sprawdzę u siebie.
Masz odpalony TwonkiMedia - sprawdź go. Teraz nie używam ale na TS-112 mordował mi procek kompletnie.
Zrobiłem kilka testów z samplami Full HD 1080p z wysokim bitrate i poszły płynnie. Obciążenie procka skoczyło do jakichś 75|%. htop pokazuje w trakcie odtwarzania że xbmc zajmuje średnio nie wiecej jak 45% na 3 rdzeniach.
Podczas odtwarzania sprawdź jak wygląda obciążenie procka z konsoli przez "htop". Z tamtąd można się wiele więcej dowiedzieć.

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
Zrobiłem dziś w wolnej chwili jeszcze jeden test. Faktycznie przyznaję że materiały Full HD ogladane za pomocą softu z HD Station maja tendencję do klatkowania :(. Natomiast dokłądnie te same materiały puszczone z pluginu w XBMC idą płynnie i bez problemów. Po szybkim rzucie oka na przyczynę tego zjawiska wydaje mi się że problem leży w samej aplikacji z HD Station. Usilnie pracuje wyłącznie na jednym wątku i morduje go podczas gdy reszta procka się nudzi. XBMC kożysta stale s trzech lub czterech i ładnie wszystko rozkłada. Przy odpalonych innych aplikacjach utylizacja procesora nie przektacza 70% gdzie przy youtube z HD Station stale znajduje się na ok 85 - 90 %.
Wcześniej na to nie zwracałem uwagi bo nie korzystam z YouTube poprzez HD Station.
Moja konkluzja jest taka że niestety na razie YouTube tylko z XBMC i czekamy na kolejne wydanie HD Station może coś się zmieni :)

• Lubię to
Reakcje: kaktus
Potwierdzam Qunap TS-269 L -HD Station - XBMC przy ustawieniu rozdzielczości 1080p masakruje obraz Full HD.

Sprawdzane na dwóch sztukach TS-269 L

Nie wim jak ten problem rozwiązać ?

Proszę o pomoc

Witam,
Mam podobny problem z 569 Pro. Po podłączniu do TV 55 cali z full HD obraz przerywa i zauważyłem, że dzieje się tak z wszstkimi filmami, nawet takimi w małej rozdzielczości. Zdaża się, że obraz zatrzymuje się, pojawiają sie pasy. Firmy odtwarzam przz XBMC, dokładnie tak samo jest z filmami youtube przez chrome.
Ktoś wie czy można cokolwiek z tym zrobić, żeby działało to normalnie?

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.