Po przeczytaniu recenzji urządzenia na cdrinfo.pl postanowiłem je kupić z przekonaniem, że tak jak napisano urządzenie radzi sobie z odtwarzaniem materiału Full HD a już na pewno HD. Fakt, urządzenie kupiłem przede wszytkim w celu scentralizowanego gromadzenia danych jednak uwzględniając jakby nie bylo fakt o jego możliwościach multimedialnych. Niestety niesmak był dość spory kiedy przy pierwszych probach odtworzenia dowolnego materiału z portalu youtube obraz klatkował. Z dzwiękiem nie dzieje się nic niepokojącego jednak obrazu w takiej formie oglądać się nie da. Próbnie odtworzyłem również przesłany fizycznie na urządzenie film w jakości Full HD niestety efekt ten sam. Oczywiście powodem szarpania nie jest łącze internetowe.
Czy problem faktycznie istnieje w możliwościach urządzenia czy może w jego oprogramowaniu? Czy biorąc pod procesor czyli Intel® Atom™ 1.86 GHz Dual Core i pamięć DDR 3 rozszerzoną z fabrycznego 1 GB do 3 GB możliwe jest aby sprzęt nie radził sobie nawewt z płynnym odtworzeniem materiału HD? Dziwnym byłoby wypuszaczanie na rynek urządzenia z takimi możliwościami bez uwzględnienia obecnych standardów wideo.
Czy problem faktycznie istnieje w możliwościach urządzenia czy może w jego oprogramowaniu? Czy biorąc pod procesor czyli Intel® Atom™ 1.86 GHz Dual Core i pamięć DDR 3 rozszerzoną z fabrycznego 1 GB do 3 GB możliwe jest aby sprzęt nie radził sobie nawewt z płynnym odtworzeniem materiału HD? Dziwnym byłoby wypuszaczanie na rynek urządzenia z takimi możliwościami bez uwzględnienia obecnych standardów wideo.