Pomoc TS 451+ Wymiana dysku pojedynczego na większy.

Kazek

Nowy użytkownik
Noobie
15 Grudzień 2018
7
0
1
63
Łuków
QNAP
TS-x51+
Ethernet
1 GbE
Witam

Chcę wymienić jeden z dysków TS-451+ na większy, dysk pojedynczy, jest na nim tylko jeden katalog Multimedia z filmami i serialami pod PLEX.

Pierwszym pomysłem było oczywiście klonowanie. Mimo że czytałem o tym na forum, chciałem sam spróbować czy da się później rozszerzyć partycję jakimkolwiek programem, niestety nie dało się.

W związku z tym mam pytanie, jak zrobić to bezboleśnie. Czy jeśli wyłączę NAS, wyjmę stary dysk i włożę nowy większy, utworzę katalog Multimedia, a następnie przekopiuję zawartość, będzie to działało?

I jeszcze kwestia kopiowania zawartości. Czy można kopiować dane z wyjętego dysku przez USB? Czy trzeba wcześniej skopiować do kompa i dopiero wtedy do NAS. Po prosty nie wiem czy przez USB NAS będzie widział zawartość starego (wyjętego) dysku.

Pomijam kwestię backupu ustawień i kopii biblioteki PLEX-a, to wiem jak zrobić, przenosiłem kiedyś dyski do nowego NAS-a

Pozdrawiam
Kazik

Nie możesz mieć dwóch udziałów o tej samej nazwie - nowy udział musi mieć inną nazwę ? Potem zawsze można zrobić zmiane nazwy .. no chyba że Multimedia są zastrzeżone .. jak że to folder domyślny NASa Default Shared Folders | QTS 5.0.x

Jeśli zrobiłeś wolumen prosty na tym dysku, to myk z adapterem USB zadziała jak najbardziej - nie mam pojecia czy działa to z wolumenami które mają migawki.

Generalnie procedura ma sens.

Tak jak napisałem wcześniej, chcę wyjąć dysk z udziałem Multimedia, włożyć większy, i dopiero wtedy utworzyć udział Multimedia na nowym.
Nie będzie jednocześnie dwóch takich samych udziałów w NAS-ie.