ts251 w połączeniu z ts212p

knaa.lodz

Entry Technician
Q Associate
29 Styczeń 2015
49
14
8
Łódź
kn-glazurnik.pl
QNAP
TS-x51
Ethernet
802.11n (Wi-Fi 4)
Witajcie.
Pisząc następny temat klawiatura aż mnie parzy, mam nadzieję że @Silas Mariusz nie da warna ;) ale chciałbym usłyszeć Waszą opinie jak w temacie.
Noszę się z zamiarem kupna ts251 który wykorzystywany będzie do magazynowania zdjęć, od czasu do czasu jakiś film (kodi), serwer www na 2-3 domeny samba itp...
Miałby pracować w RAID 0, chciałbym dodatkowo wykorzystać ts212p jako magazyn kopii zapasowych komputera oraz ts251.
TS-212 w RAID 10, TS-251 2gb.

Czy to się nada?

@Silas Mariusz - warna ktoś chce ! :D
jeśli dobrze zrozumiałem
TS-251 w RAID 0 miałby dane synchronizować do TS-212P w RAID 10 (nie da rady masz tylko 2 dyski, strzelam że literówka i chodzi o RAID 1 aka lustro)?
Jeśli miałby tam (251) pracować dane typu filmy, muzyka, WWW etc - sugerowałbym jednak osobne dyski (single disk mode) a nie RAID 0 gdzie awaria jednego hdd rozwala Ci cały system !
System z WWW na 1. HDD a reszta multimediów na drugim - ba pokusiłbym bym się o SSDka na 1 dysk co by było szybko i fajnie a dane trzymał na zwykłym talerzowcu.
Do tego dodaj synchronizacje danych z na innego NASa i jest bardzo fajnie, tylko przypominam o UPSie i swietchu gigabitowym przynajmniej między NASami dla bardzo zadowalającej wydajności.

Zalecam dodanie RAMu do 251 - 4 Gb jest rozsądnym minimum a 8 Gb byłobo boskie ;)

• Lubię to
Reakcje: 1 osoba
Jeszcze nie wiem jak, ale chciałbym to zrobić tak; mam ts212p i wykorzystać go do zabezpieczenia wszystkiego co będzie na ts251, ts251 w RAID 0 co by sobie szybciej śmigał, i wtedy nawet gdy któryś dysk na ts251 padnie, wszystko i tak odzyskam z ts212p; taki lustrzany NAS, nie wiem czy dobrze kombinuje.
Jeśli chodzi o ts212p zamiast go sprzedawać wolę go wykorzystać...

P.S. TS212p w RAID1 ;-)

no ale po co odzyskiwać dane z całego NASa skoro wystarczy zrobić to na jednym dysku :Dumny:
@Silas Mariusz ma tak porobione i nie ma powodów do narzekań :)

nie przekombinuj bo sprawa jest na dość prosta i przyjemna trzeba tylko to przemyśleć parę za i przeciw dla każdego wariantu.

@mariuszsal - co o tym myślisz ?

@mariuszsal - co o tym myślisz ?
:s

A skąd ja mam wiedzieć co mu będzie pasowało :)
U siebie mam wszystko na 4 x single i backup danych wrażliwych i konfiguracji na zewnętrzne dyski/urządzenia.

RAID0 to całkowicie głupi pomysł, bo niby gdzie i jak wykorzystać jego rzekomą wydajność ? W Kodi czy przeglądaniu zdjęć ?
Pomijam rżnięcie się z wszystkim od nowa po padzie przynajmniej jednego HDD.

Nie napisał jaką ma tam rotację tych danych bo to sprawa kluczowa - bo jak to kilka zdjęć gołych babek dziennie dochodzi to nie ma sensu kręcić drugim nasem 24h tylko robić backup z harmonogramu, raz w tygodniu/miesiącu ...

Rotacja danych praktycznie żadna, raz wgrane zdjęcia będą sobie wisieć, żona nie chce mi się już rozbierać do obiektywu
więc dopóki nie znajdę kochanki, to będzie zastój.
Raz w tygodniu backup z komputera, jakiś owncloud (dla kalendarza) i być może w przyszłości serwer poczty...(do rozważenia)
W sumie to może i wystarczy RAID1 na ts251... a ts212p dam dzieciakowi, niech chłopak się uczy, przy okazji będę mógł testować bez ryzyka qnapa

To tak jak @pigers pisał rób dwa odrębne dyski jeden system i aplikacje a drugi dane, na starego NASa ustaw harmonogram kopii raz na tydzień. A w tym 212p ustaw harmonogram ON i OFF na dzień/godzinę synchronizowania danych.
Połączą się - zbackupują i 212p pójdzie spać do następnego tygodnia.
Profit:
- będziesz miał kopię
- ochronisz przyrodę
- nie zajedziesz dysków w tym drugim
PS
Jak dojdzie kochanka - zwiększysz częstotliwość kopii

na zakończenie, ts251 2gb do zastosowań jak powyżej, wystarczy? Chcialbym żeby z 2-3 latka nie było ppotrzeby wymiany na nowszy model...