Pomoc Użytkownicy windows i ios na tym samym serwerze.

trajan603

Nowy użytkownik
Noobie
10 Styczeń 2026
2
0
1
35
QNAP
TS-x73A
Ethernet
2.5 GbE
Mam w planach rozbudowę biura o kolejne stanowiska pracy. Jak dotąd wszystkie stanowiska pracy z dostępem gnap ts-673a sa postawione na windowsie. Wszystko działa bez problemu. Ostatnio mój znajomy powiedział, żebym nie kupował komputerów mac, ponieważ tworzą one dodatkowe foldery na NAS i nie są aż tak kompatybilne.
Dlatego chciałem zasięgnąć od Was opinii. Jak sprawdzają się u Was łączenie użytkowników windows i ios na tym samym NASie? Jakie są konsekwencje tego? Dodatm, że ma wykupiony i ustawiony forma exFAT.

Ostatnio mój znajomy powiedział, żebym nie kupował komputerów mac, ponieważ tworzą one dodatkowe foldery na NAS i nie są aż tak kompatybilne.
Kolega sprecyzuje co jego kolega miał na myśli ? Myślenie japkowe chyba uderzyło mu do głowy ???

200.gif

MAC łączy się z QNAP za pomocą protokołu SMB .. które jest standardem w MAC od 6 lat ?
Połączono posty:

wiec jest zgodny.

Zasięgnąłem wiedzy z perplexity, chyba chodziło o to:
macOS creates several metadata files on shared NAS volumes that Windows can see, even if macOS treats them as hidden. With mixed macOS/Windows clients on a single SMB NAS, it is usually safe to hide or selectively clean these, but not always safe to delete them blindly.

Zasięgnąłem wiedzy z perplexity, chyba chodziło o to:
macOS creates several metadata files on shared NAS volumes that Windows can see, even if macOS treats them as hidden. With mixed macOS/Windows clients on a single SMB NAS, it is usually safe to hide or selectively clean these, but not always safe to delete them blindly.
<!--:en-->How To Disable Creation of ._.DS_Store Files On Samba Shares on Qnap<!--:--><!--:Tr-->Qnap'ta ._.DS_Store Dosyalarının Oluşmasını Nasıl Engelleyebilirsiniz<!--:--> - rozwiązane 10 lat temu , problemem jest MAC , nie QNAP.

• Lubię to
Reakcje: Kong