Witam koleżanki i kolegów QNAPowiczów!

BartoszC

Nowy użytkownik
Noobie
5 Czerwiec 2021
7
1
3
QNAP
TS-x31
Ethernet
100 Mbps
  • ·
  • TS-x31
  • ·
  • 100 Mbps
  • ·
  • zawsze najnowszy, chociaż czasem daje mi to nieźle popalić...
Dzień dobry Wszystkim!
Jak możecie poznać po nicku mam na imię Bartosz i swoją przygodę z QNAPem rozpocząłem od TS-409 kilkanaście lat temu, ale do tej pory nie miałem przyjemności dłużej korespondencji forumowej.
W moim biurze posiadam:
- TS-409 (dziadek chodzi jak burza, jest najszybszym i najwspanialszym QNAPem świata, obecnie jako backup - uratował mi życie przy Qlockerze)
- TS-212 sprzed liftingu
- TS-212 po liftingu (szybszy procesor)
- TS-839X - obecny wół roboczy, pokochany za QVPN i VirtualHere, znienawidzony za Qlockera...
Urządzenia pracują jako wspólne dyski, z wyłączonymi prawie wszystkimi opcjami.
Moją wiedzę o programowaniu i administrowaniu siecią określiłbym jako bardzo skromną, ale jakby ktoś chciał podpytać o ogrzewanie/chłodzenie/wentylację to zapraszam do kontaktu :)

• ·
  • TS-x31
  • ·
  • 100 Mbps
  • ·
  • zawsze najnowszy, chociaż czasem daje mi to nieźle popalić...
TS-212 kupiłem do domu, jako mirror plików w firmie... a nuż złodziej, pożar, masowe wymieranie dinozaurów, zgodnie z zasadą 3-2-1 backupu... jako, że ostrożności nigdy za wiele, drugiego kupiłem do domu rodziców, gdzieś po pół roku i o niespodzianka, przyszedł z mocniejszym prockiem i wielką naklejką, że teraz już 1,6Ghz czy coś takiego (ładnych kilka lat temu to było, pierwszy był chyba 1,2Ghz) i naklejką myQNAPCloud, której na pierwszym nie było i konfigurowałem go po bożemu, przez Qfinder. Jak dla mnie obydwa chodzą wystarczająco szybko (bo i cóż potrzeba więcej do tego zastosowania), a jedyny minus którego nie wziąłem pod uwagę to problem przy rozszerzaniu przestrzeni - nigdy więcej 2-dyskowca, z 4- i więcej robię RAID 5+1 i zostawiam jedną zatokę na dysk większy od sumy macierzy - jest o niebo wygodniej :)

aaa no tak - były dwie serie - jedna 1,2 GHz druga 1,6 GHz - jasna sprawa :)

• Lubię to
Reakcje: BartoszC