WOL dla urządzeń w sieci LAN NASa

zukes

Nowy użytkownik
Noobie
11 Sierpień 2025
2
0
1
59
QNAP
TS-110
Ethernet
1 GbE
Przymierzam się do zakupu QNAP 264 -8G. Potrzebuję lokalne archiwum (filmy, zdjęcia, pliki) do użycia przez rodzinę z poziomu internetu. Potrzebuję uruchomić komputery w LAN NASa z wykorzystaniem WOL. czy QNAP potrafi wysłać WOL w LANie ale aktywowany z aplikacji mobilnej? Czy warto 16GB RAM na takie zapotrzebowanie. Czy łatwo jest dołożyć 8GB później gdybym się chciał "rozwinąć"? Próbowałem kiedyś bawić się QNAPem i streamingiem i pamiętam że była to porażka. Zatem tego robił nie będę. Szybciej VPN do firmy. Czy QNAP umie się połączyć do zdalnego zasobu np. na Windows? Chcę widziećprzed zakupem niż narzekać po. Mile widziane rekomendacje dysków 10TB . Na tę chwilę wybrałem WD REd pro. Dziękuję za uwagi

czy QNAP potrafi wysłać WOL w LANie
natywnie ? nie
po doinstalowaniu co nieco, tak -> Pomoc - Wybudzanie (Wake on lan) innego urządzenia za pomocą QNAP

ale aktywowany z aplikacji mobilnej
Nie. Patrz link wyżej.

Czy warto 16GB RAM na takie zapotrzebowanie.
Tylko do przechowywania plików ? Nawet 2 GB wystarczy. Ale może chcesz coś więcej robić ? ->
Próbowałem kiedyś bawić się QNAPem i streamingiem i pamiętam że była to porażka.
Tak od 3 lat, większość ludzi korzysta z emby/plex/jellyfin i nie ma problemów - trzeba tylko ogarnąć swoje media i zastanowić się nad transkodowaniem.
Czy QNAP umie się połączyć do zdalnego zasobu np. na Windows?
Tak - hybrid mount.

Mile widziane rekomendacje dysków 10TB
Nowe i sprawne .. w przeciwieństwie do Synków (LOL) , seagate ironwolf wchodzą bez problemu.

• Lubię to
Reakcje: jerry1333
Chat GPT napisał o WOL trochę inaczej. Czy to bzdury? Wygląda na natywne budzenie.

QNAP – WOL z chmury

• Aplikacja mobilna: Qmanager (Android/iOS) ma wbudowaną funkcję WOL.
  • Dodawanie urządzeń: można w QTS wprowadzić MAC, IP i nazwę urządzenia, które mają być budzone.
  • Zdalne wybudzanie: działa przez:
    • myQNAPcloud (połączenie chmurowe NAS–telefon),
    • VPN do sieci lokalnej NAS-a,
    • przekierowanie portów UDP 9 (opcjonalne, mniej bezpieczne).
  • Plusy:
    • Bezpośrednia obsługa z telefonu, brak potrzeby dodatkowych aplikacji.
    • Możliwość grupowania wielu urządzeń do WOL.
  • Minusy:
    • myQNAPcloud czasem wolniejszy od VPN, zależny od stabilności NAT/portów.
    • Brak harmonogramu WOL w chmurze – tylko ręczne budzenie z aplikacji.

i dalej nie przeczytałeś że to budzi tylko urządzenia QNAPa ? gupi ten chat
Połączono posty:

"Bezpośrednia obsługa z telefonu, brak potrzeby dodatkowych aplikacji."
a qmanager to co ? apka .. zaprzecza samemu sobie!

• Lubię to
Reakcje: raon
Próbowałem kiedyś bawić się QNAPem i streamingiem i pamiętam że była to porażka.
Jednym z moich NAS jest TS-664 i - jak napisał @SiewcaRyżu - z Plex do streamingu UHD z wysoką przepływnością nadaje się wybornie, choć zalecałbym rozszerzenie RAM do 16 GB. A tu może być mały haczyk: w specyfikacji dla obu modeli (TS-264 i TS-664 z 8 GB) QNAP deklaruje że są rozbudowywalne do 16 GB, w praktyce w TS-664-8GB moduły pamięci i sloty miały naklejki-plomby a upgrade powodował utratę gwarancji. Zdołałem jeszcze znaleźć na rynku wersję z 4GB która nie ma tego ograniczenia ale zalecałbym sprawdzenie przed zakupem lub zakup z możliwością zwrotu

bez problemu kupisz TS-264 z 8 GB jak i 16 GB RAM fabrycznie
1754915755247.png

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. chat