Recent Content by Gimli

1. Gimli

Pomoc TS-112 firmware upgrade - czy warto?

Poczytałem teraz, że ludzie mieli sporo problemów z Transmission na tym modelu, więc może faktycznie "orzełek", bo obecnie używam na nim w zasadzie właśnie Transmission i DLNA, a to na razie działa.
  2. Gimli

Pomoc TS-112 firmware upgrade - czy warto?

Od jakiegoś czasu nie mam dostępu do interfejsu webowego, a na jednym z komputerów mam problemy z dostępem do dysków sieciowych z QNAP-a (raz są dostępne raz nie, częściej nie), na drugim cały czas są dostępne. TV po DLNA go cały czas widzi. Mam akurat pusty dysk, na którym mogę zrobić backup...
  3. Gimli

Pomoc MySQL - problem z zalogowaniem przez phpMyAdmin

Nie mogę zalogować się do MySQL-a przez phpMyAdmin-a. Zresetowałem hasło, wpisuję l:root p:admin i pojawia się komunikat: #2013 Nie udało się zalogować na serwer MySQL
  4. Gimli

Pomoc Upgrade QTS a bezpieczeństwo danych

The firmware versions of the system built-in flash (4.0.5 Build 20140117) and the hard drive (4.0.2 Build 20130726) are not consistent. It is recommended to update the firmware again for higher system stability. Po tym komunikacie zrobiłem ponowny upgrade. W logach nie pojawiają się nowe wpisy...
  5. Gimli

Zastanawiam się jeszcze czy robić upgrade do 4.1 czy jednak do stabilnej wersji 4.05. Poradzicie coś?
  6. Gimli

Te grosze to powinny być za GB a nie TB :P Jak kupowałem 3TB to 4GB dopiero wchodziły i różnice za GB były większe. Przy zakupie HDD jest jeszcze taki czynnik jak żona, która pyta o wartość faktury a nie koszt 1 GB oraz o to czy jest nam to koniecznie potrzebne ;)
  7. Gimli

Dzięki za wyjaśnienie. Jeden dysk bo to głównie serwer DLNA dla filmów, muzyki i zdjęć oraz całodobowa ściągarka. Zdjęcia mają kopie na innym dysku ale reszta nie :-( Może muzyka za jakiś czas też doczeka się kopii ale filmy raczej nie, ze względu na koszty HDD. Inne możliwości QNAPa dopiero...
  8. Gimli

Zrestartowałem i puściłem sprawdzanie, może teraz pójdzie. Czym różni się IPKG od QPKG i gdzie to znaleźć bo nigdzie tego nie widzę :( W AppCenter jest tylko możliwość wybrania pakietu QPKG z dysku do zainstalowania na QNAPie.
  9. Gimli

28114 admin 572 R < grep -i transm
  10. Gimli

Czy jak nie ma transmission w /var/run/ to znaczy że nie jest uruchomiony?
  11. Gimli

Strona administracyjna transmission nie działa :( Wcześniej działał Transmission Remote GUI pod Win, ale teraz już nie łączy się z serwerem. He, he :) wpisywałem root zamiast admin i rozłączało :) Już jest OK.Można jakoś to transmission wyłączyć przez SSH?
  12. Gimli

Spróbuje wyłączyć co się da. Może to faktycznie przyczyna. 1. Gdzie wyłącza się Rsync? 2. Czy wyłączenie serwera WWW uniemożliwi mi dostęp do panelu QTSa? 3. Nie mogę wyłączyć transmission, bo przy nieudanej próbie aktualizacji zniknęła z AppCenter ale chyba dalej działa. Co mam zrobić?Ad. 1 -...
  13. Gimli

Chcę zrobić upgrade QTS z 4.0.2 do 4.1 w moim TS-112. Dysk testy SMART przechodzi poprawnie ale nie udaje się sprawdzanie systemu plików spod obecnego QTS :( (System był wielokrotnie niepoprawnie zamknięty z powodu przerw w zasilaniu.) Co mogę jeszcze zrobić aby zminimalizować ryzyko fiaska...