Recent Content by guFy

1. guFy

Pomoc Reinicjacja systemu a dane na dyskach

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.6 Build 20200421 Model serwera: QNAP TS-239 2 dyski w systemie SINGLE, bez szyfrowania Witam Musze dokonac ponownej Inicjacji systemu z racji krytycznych bledow w plikach systemowych (samba is not running) Moje pytanie dotyczy danych. Moge przeniesc...
  2. guFy

Pomoc Reinicjacja systemu z zachowaniem danych

No tez tak mysle Znalazlem jakis wpis na forum ze mozna wykonac update recznie i nie stracic danych Manually Updating Firmware ale nie wiem czy to jest pewne. Jak z tym dsykiem, czy jak wyciagne dysk 2 i wloze po restarcie to dane beda widoczne dla nowego systemu?
  3. guFy

dzieki za podpowiedz. no dobra, tylko jaka komenda mam odpalic kopie zapasowa. jaka komenda poszukac w ogole czy i gdzie taka kopia jest? sam nidgy nie robilem kopii systemu wiec nie mam tego nigdzie zgranego. Czy system sam tworzy jakies kopie i gdzies moge je znlezc? Jesli nie mam kopii...
  4. guFy

tylko jak to wlaczyc? Probuje komenda znaleziona na innych forach: /etc/init.d/smb.sh restart /etc/init.d/smb.sh start ale wywala mi duzo bledow, nie wiem co z tym robic [~] # /etc/init.d/smb.sh start locks path was set to /share/HDA_DATA/.locks Shutting down winbindd...
  5. guFy

No wlasnie czytam. Widze ze da sie jakos wlaczyc ustawienie przez NAS shell (cokolwiek to jet) tylko czy to cos pomoze. Chyba mam jakis blad. Uruchomilem SMB v2.1 komenda smb21enable (z putty) i mam nastepujacy wynik: zdaje sie ze samba nie jest uruchomina (not running) Czy to moze byc...
  6. guFy

Witam A gdzie sa takie ustawienia. Ponizej moje screeny A w Advanced Options mam tak: Zdaje sie ze w systemie 4.2.6 nie ma ustawien SMB...
  7. guFy

Witam Dodam tylko ze dyski ustawione sa jako Single (zadnego RAID). Co do tych ustawien w QNAP, normalnie Windows na PC nie widzi Dysku sieciowego w pozycji Computer (File Explorer, Network). Dopiero jak w ustawieniach sieciowych QNAP wylacze i wlacze ponownie "Local master browser" dysk...
  8. guFy

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.6 Build 20200109 Model serwera: QNAP TS-239 Witam Mam problem z moim QNAP juz od ponad pol roku i chyba dojrzalem do reinicjacji systemu. Mianowicie nie moge polaczyc sie z moim serwerem w sieci lokalnej. Wpisujac adres serwera (lub nazwe) z poziomu File...