Recent Content by laselin

1. L

Kompatybilność RAM

Cześć. Zastanawiam się nad kompatybilnoscią RAM ale nie z firmy qnap. Orientowałem się ile kosztuje ram DDR4 taki jak w specyfikacji qnap producentów np crucial/kingston i innych i są prawie 3-krotnie tańsze niż typowo firmy QNAP. Czy ma to jakies uzasadnienie? Czy pamieci nie firmy Qnap beda...
  2. L

Jaki dysk WD do qnap?

Cześć. Jak w temacie Jaki dysk do QNAO wybrać jaki HDD? MAm stare HDD RED zwykłe, a teraz widze że namnożyło się tego. Są do wyboru: WD RED, RED Plus, RED PRO WD Good WD Ultrastar Czytam i zgłupiałem. WD RED zwykłe i Plus odpadają bonkają mniejszy odczyt/zapis i gwarancję. Ale co z GOLD i...
  3. L

Ile ramu do QTS hero. Wybór NAS pod kątem systemu.

Czyli jeżeli 1TB przestrzeni=1GB ramu, to jeżeli chce zakupić pod to 2x14TB w RAID1 to minimum 14GB Ramu Czyli to 16GB ramu może okazać się za mało (na styk). Więc co lepiej brać tego TS-473A z 32GB RAMu? 1743371243 Jeszcze pytanie o dysk. Czy ma dysk systemowy (M2) wybrać jakiś typowo do NAS...
  4. L

Dane to albo indywidualne pliki projektów pod klienta, oraz dane bardzo podobne typu szablony (różne wnioski do różnych instytucji) w postaci plików pdf ale z innymi danymi (wnioski wypełnione innymi danymi np nazwa ulicy, adresy itd). Czy deduplikacja ma sens to nie wiem. Ogolnie archiwum...
  5. L

Cześć. Stoje przed wyborem QNAPa do trzymania plikow w firmie. Zastanawiam sie nad systemem QTS albo QTS hero. I mam kilka pytań. Ile ten ZFS potrzebuje RAMu? Czy wystarczy 16GB czy raczej w tym wypadku lepiej pozostać na zwykłym QTS. (W przypadku zakupu ts-664) Czy wystarczy 32GB RAMU w...