Recent Content by Lates

1. L

Pomoc Problem z agregacją portów.

Wniosek jest tylko taki, że obciążenie musi być wygenerowane z minimum 2 komputerów podłączonych 1Gb interfejsem (co już było powiedziane). Czy na switchu też włączyłeś LAG? Zapisałeś działającą konfiguracje do startowej? (nie znam tego modelu, podpowiadam). A może problem już rozwiązany?
  2. L

Pomoc QCenter - błędy na wykresach sieci po restarcie monitorowanej maszyny

Witam Mam w swojej sieci 7 maszyn QNAP, które monitoruję centralnie na maszynie TS-EC1680U. Ostatnio miałem problemy z wydajnością usługi SMB i wprowadziłem na jednej z maszyn codzienny restart tej maszyny przed rozpoczęciem pracy. Problemy z wydajnością naprawiłem poprzez rozszerzenie RAM i...
  3. L

Pomoc Zaplanowanie systemu backupów - TS-251, 2x3TB

Zawsze możesz wydzielić wolumen iscsi i działać lokalnie na serwerze. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
  4. L

Pomoc Ostrzeżenie SMART i wymiana dysku w RAID 5

Przy Raid5 bym był ostrożny. Jeśli wszystkie dyski z tej samej serii to odbudowa jako dość intensywne zadanie potrafi zakończyć się niepowodzeniem. Zdarzyło mi się stracić 3 dyski w ciągu jednego miesiąca. Stąd zalecenie Raid6 zamiast Raid5+hotspare. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
  5. L

Pomoc Foldery widmo - jak usunąć

Łączyłeś się za pomocą WinSCP? Mi najczęściej pomaga we wszystkich problemach plikowych lub z zabezpieczeniami :) Pzdr
  6. L

Pomoc TS-470U Jak ręcznie usunąć wolumen iSCSI?

Cześć Kilka dni temu zostałem zmuszony do usunięcia LUN iSCSI z powodu braku miejsca na partycji danych udostępnianych przez SMB :( Odłączyłem ze strony serwera wszelkie połączenia i bez problemu usunąłem mapowanie. Następny krok to usunięcie w GUI niemapowanego LUN i od tego miejsca zaczęły się...
  7. L

Pomoc RAID6 awaria dysku, problem z wymianą

Czasem nawet wersja firmware dysku ma znaczenie. Nowy sprzęt sobie z tym przeważnie radzi, ale lepiej dmuchać na zimne.
  8. L

Pomoc Wydajność TS-EC1680U - problem

Cześć Używam QNAP TS-EC1680U głównie do udostępniania danych w sieci Windows po SMB. Włączone zaawansowane ACL i połączone z AD. Pierwszy wolumen (4 dyski 6TB) udostępniony po iSCSI - do celów backup (używany po godzinach pracy) Drugi wolumen (12 dysków 3TB) pod dysk sieciowy SMB. Dodatkowo 2...
  9. L

Pomoc RAID6 awaria dysku, problem z wymianą

Na moje oko to bym włożył identyczny dysk z pozostałymi trzema, a nie mieszał producentów. Kwestia kompatybilności modelu dysku z listą QNAP nie musi oznaczać, że dyski się ze sobą dogadają.
  10. L

Pomoc Problem z dostępem do katalogów po włączenu pewnej opcji...

Ja w takich przypadkach (bliżej nieokreślonych) używam WinSCP i tam ustawiam co trzeba. Porównaj jak temat wygląda tam gdzie jest ustawione poprawnie i zmień odpowiednio w zasobach niedostępnych.
  11. L

Witam

Witam wszystkich forumowiczów. pozdro Lates