Download [Beta] QTS 4.0.1 Build0527 | ARM & x86 [Leak/Non-Official]

Dyskusja w 'Firmware' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 27 Maj 2013.

Ładowanie...
Tagi:
  1. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    255
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +51 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Witam mam problem i proszę bardzo o pomoc. Chodzi o nowy soft 4.01

    Wczoraj zainstalowałem nowy soft QTS 4.0.1 po restarcie serwera ( TS-219 II P) nie można się zalogować przez WWW. Po prostu strona nie odpowiada i tyle. Mogę wejść przez SAMBE na poszczególne katalogi i operować na nich ale nic poza tym. Nie moge zarządzać serwerem. Poprzez QFindera tez nic nie mogę bo nie znajduje mojego NASA. Sprawdzałem programem do szukania urządzeń w sieci LAN to odnajduje mój serwer o numerze IP 192.168.1.4. W przeglądarce jak wpisuje 192.168.1.4 (https://192.168.1.4/redirect.html?count=0.9578642639543502) to jak widać automatycznie przełącza mnie nie na http tylko https nie wiem dlaczego. Przekopiowałem cały serwer na kompa i chciałem zrobić restart ( szpilka + dziurka z tyłu nasa) jednak to nic nie daje po ponownym uruchomieniu sytuacja jest taka sama czyli tylko SAMBA i nic poza tym.W załączniku screeny.

    Kurcze co robić ?

    Proszę o pomoc - czyżby była to wina nowego firmwera ? Proszę o pomoc najszybciej jak tylko to możliwe :-(

    Ps. Próbowałem się też logować z innych komputerów z WIN7 i XP i tez bez skutku.
     

    Załączone pliki:

    • 111.
      111.jpg
      Rozmiar pliku:
      108,7 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      887646053ff4b3d4e9ee146c0b0c59fc
    • 222.
      222.jpg
      Rozmiar pliku:
      228,3 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      0373eeea05a0dba82c0161bd5320a64a
    • 333.
      333.jpg
      Rozmiar pliku:
      90,9 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      c9f2c61a56e007066d52014e356de9ef
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Odpal findera i wgraj inny firmware.
     
  3. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    255
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +51 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale pisze Ci że finder nie odnajduje żadnego serwera - co robić ?
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Szukałeś na forum czy nie ma gdzieś opisywanego problemu?
    Tak na dobrą sprawę można byłoby się zalogować przez SSH na serwer i sprawdzić co się dzieję. Ale z tego co wiem opublikowany tu firmware jest uszkodzony akurat dla 3 modeli serwerów NAS.

    Przywróć serwer tą metodą:
    QNAP TS119 nie podnosi się
     
  5. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    255
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +51 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    OK już wszystko działa. Antyvirus który posiadam (AVG Internet Security 2013) ma w sobie dodatkowa zaporę , która zablokowała mi QFindera. Po odblokowaniu i znalezieniu mojego NASA wszystko przebiegło bez problemu. Wróciłem na firmwer 3.8.3 - NAS postawił się bez problemu.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czyli jednak nie korzystasz z QTS4?
     
  7. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    255
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +51 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Powiem tak: QTS 4.0 jest dobrym firmwerem jednak jeszcze na tyle niestabilnym, że poczekam do oficjalnej premiery. QTS4.0 chodził u mnie dobrze choć zamulał a QTS 4.0.1 już nawet się nie uruchomił. Jedni userzy mogę mieć bezproblemowa migracje na QTS a inni niestety już nie tak bezproblemowa jakby się to wydawało. Qnap idzie w dobrym kierunku i dlatego z nim zostałem zakupując TS 219 IIP (wczesniej TS-110). Może za jakiś czas spróbuje jeszcze raz wgrać 4.0.1 ale najpierw muszę uporządkować swojego NASA po totalnym formacie :)
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mocno zastanawiające jest to co piszesz, ponieważ znam wielu użytkowników, którzy korzystają z QTS'a 4.0 na słabszym sprzęcie i nie odczuwają tego co Ty. Jednym z nich jest wielebny ShOcKShOcK który to posiada czwórkę już od wczesnego buildu na swoim TS-212.

    I niestety nie podzielam Twojego zdania na temat stabilności. QTS 4.0 to przede wszystkim nowy interfejs użytkownika.

    I nie można mieć pretensji co do wrzuconej tutaj wersji 4.0.1, ponieważ został on jakby wykradziony i opublikowane przeze mnie bez żadnej zgody - dlatego w topicu jest "Unofficial".
    Build który wgrałeś - czyli 0527, jest najwidoczniej uszkodzony dla kilku modeli serwerów. Dlatego zaktualizowałem linki i wrzuciłem 0524.

    Natomiast to, że przekierowywało na stronę z SSL'em to dlatego, że tak jak wspominałem w pierwszym poście, zaktualizowano OpenSSL'a i wydania są dedykowane pod jego testy.

    Reasumując masz strasznie dużo problemów z użytkowaniem serwera, których nie da się potwierdzić u innych użytkowników. Zaczął bym od weryfikacji stacji klienckich na których korzystasz z serwera niż jeżeli samego serwera.
     
  9. ShOcK
    Offline

    ShOcK Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Luty 2013
    Wiadomości:
    62
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro+ 1 GbE

    Potwierdzam , brak problemów z qts4 nie wiem co ty tam robisz że masz cały czas problemy , u mnie chodzi zdecydowanie szybciej.
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak, jest rozwalona, ponieważ jest to adres niepoprawny.

    VideoStation nie jest uruchamiane na serwerze Web, na którym pracują usługi administracyjne, lecz korzysta z oferowanej usługi serwera Web.
     
  11. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    667
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +196 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Dzięki za potwierdzenie. Tak przypuszczałem, że to po prostu mały błąd w tej wersji odnośnie przekierowania adresu usługi.
    Przychylam się do opini , że nie ma problemów ze stabilnością, oczywiście na moim modelu. Po aktualizacji do 4.0.1 i w moim przypadku rozwiazaniu problemu z TV Station (pomijając mało istotne detaliki), nie mam zastrzeżeń. Jest szybciej i bezproblemowo. Wczoraj zaskoczyła mnie pozytywnie obsługa USB3. Kopiowanie danych przyspieszyło o mniej wiecej 20% w stosunku do poprzednich wersji.
     
  12. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    255
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +51 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    OK to nowy problem.
    I nie narzekajcie, że cały czas coś mi się z serwerem dzieje....po prostu testuje go na wszelkie sposoby pod katem najnowszego firmwer (4.0.1) Skusiłem się i ponownie zainstalowałem. Logowanie już bez problemów i cała reszta też. Tak jak piszą przedmówcy - widać przyśpieszenie interfejsu użytkownika.

    Znalazłem jednak problem dość istotny.... dlatego chciałbym o tym poinformować i poprosić kogoś ktoś na nowym QTS 4.0.1 posiada kamery IP o sprawdzenie mojego problemu.

    To do rzeczy.....

    Załączniki przedstawiają wszystko. Podłączyłem kamerkę IP jak widać na załączniku 1 wszystko działa ładnie pięknie nagrywa się również nawet miniaturowy podgląd jest.
    Po wciśnięciu "Monitoring" obraz jak na załączniku 2. . Mieli Mieli i mieli i dalej nic - nie można zobaczyć podglądu. Poszperałem w ustawieniach i doszedłem do wniosku że pewnie nie widzi serwera - załącznik 5. , ale okazuje się że widzi. Dlaczego nie ma podglądu na żywo ? Ustawiony jest przesył z kamery nie z serwera. Zresztą z serwera też nie działa.

    To pierwszy problem, drugi problem to nagrywanie obrazu z kamery. Czy to nagrywanie z alarmu (detekcja ruchu) czy nagrywanie wg harmonogramu lub ręcznie (kamerka ACTI E32) powoduje że nagrany obraz to załącznik 4. i 6. . Próbowałem z 3 komputerów i z różnych przeglądarek. Może ktoś to potwierdzić ?

    Aha najistotniejsze jest to że kamera VIVOTEK IP8332 działa bez problemu pod względem nagrywania, pod względem podglądu " Monitoring" tak sama jak kamera ACT czyli nie działa.
     

    Załączone pliki:

    • 1.
      1.jpg
      Rozmiar pliku:
      57,2 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      c69f9b11f989e2af076ecbeac2db7aae
    • 3.
      3.jpg
      Rozmiar pliku:
      39,9 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      b80bc1a4abf680decffb76a4f7851655
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Który build?

    Co było przyczyną logowania?

    Możesz ponownie udostępnić dostęp do serwera?

    Prześlij nagrany plik.
     
  14. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    255
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +51 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    1) Build 0527
    2) Co było przyczyna braku logowania - nie wiem, może firmwer nie zaktualizował się poprawnie.
    3) Mogę udostępnić info na PW
    4) Pliku przesyłać już nie muszę skoro zrobię Ci Mariusz dostęp ?
     
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak, zacznij od przesłania pliku.
     
  16. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    667
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +196 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Pozwolę sobie przyłączyć się do tego wątku. Postanowiłem sprawdzić jak monitoring działa u mnie. Co prawda tylko się bawię i nie mam nawet konkretnej kamery. Kozystam z Logitecha USB C170 i potwierdzam na TS-269L QTS 4.0.1 po wciśnięciu przycisku monitoring jest jak u kolegi tren90, pojawia się "Proszę czekać" i tak wisi. W QTS 4.0.0 było OK.
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    U kolegi nawet w QTS 4.0.0 nie działało %-}


    tren90tren90 jak to jest, że znowu u mnie podesłany przez Ciebie plik .avi wyświetla poprawnie:Dumny:
    cctv.

    Chłopaki, jeszcze raz proszę o zweryfikowanie Waszych stacji klienckich!
     
  18. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    255
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +51 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    No to jestem w ciężkim szoku - co kodeki mam złe ? Normalnie przy 3.8.2 wszystko chodziło dobrze zmieniłem firmwer na QTS4.0 i zielone tło jak wcześniej w załączniku. Nie rozumiem - zaktualizuje kodeki.

    Zdecydowanie mogę potwierdzić tezę kolegi pawurb1978. Wgrałem QTS4.0 (wcześniej 4.0.1) i od razu stacja monitoringu ruszyła.

    Reasumując:

    QTS4.0 Przycisk "monitoring" działa poprawnie, można spokojnie zobaczyć podgląd kamery (sprawdzane na VIVOTEKU i ACTI)

    QTS4.0.1 Przycisk "monitoring" nie działa, cały czas jest zwieszony - brak możliwości podglądu kamery.

    Ps. Z tym moim nagraniem muszę zerknąć i zaktualizować kodeki, choć zastanawiam się jak to możliwe że przy tych samych kodekach przy FW 3.8.2 i 3.8.3 nagrany materiał z kamery jest widoczny normalnie a przy QTS4 juz nie.... ? Sprawdzę i dam znać.

    Dla chcących sprawdzić podaje linka do materiału http://interpc.pl/~apofis83/aaa.avi

    EDIT: Kodeki jednak zrobiły swoje. Zmiana kodeków i obraz ruszył.

    Czy tak na prawdę zostaje jedna wada: Brak podglądu kamer "monitoring" na QTS 4.0.1
     

    Załączone pliki:

    • 7.
      7.jpg
      Rozmiar pliku:
      222,4 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      3d2bfd4b340690bc503e4600062056fd
  19. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    667
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +196 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Sprawdziłęm ponownie. Akurat zainstalowałem czysty WIN8. Sama obsługa kamer USB działa QUSBcam pokazuje pod chromem prawidłowy obraz. Przycisk monitoring nie działa. "Proszę czekać" i wisi. Podobnie na IE. Nie testowałem nagrywania bo jak widzę problem nieaktualny.
     
  20. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    255
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +51 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dodam od siebie jeszcze że zarówno w QTS4.0 jak i 4.0.1 nie ma możliwości odtwarzania nagranego materiału - wyskakuje napis "Brak nagrań" a w rzeczy samej nagrania są na serwerze. Czy może ktoś potwierdzić tę przypadłość ?

    pawurb1978pawurb1978 rozumiem, że na QTS4.0 Przysik monitoring funkcjonował poprawnie a w 4.0.1 już "wisi" - u mnie właśnie tak jest. Sprawdz ewentualnie możliwość nagrywania z kamery i potem przycisk "Odtwarzanie"
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.