Rozwiązany Jak dołożyć drugi dysk bez kasowania danych?

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Turlogh, 17 Maj 2014.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Co jest zrozumiałe przy takiej konfiguracji jaką posiadasz.
    --- Połączono posty, 17 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 17 Maj 2014 ---
    Jak napisałem wcześniej ...
    Przy poprzednich wersjach z 3 na czele nie było takich komunikatów ... może jest błąd w tłumaczeniu a może nie ... dla świętego spokoju lepiej kopię wykonać!
     
    • Piwo Piwo x 1
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    masz do wyboru :
    1. dodanie kolejnego dysku jako single (powiela Ci się cała struktyra)
    2. kopia danych na dysk zewnętrzny, przemigrowanie w JBOD, przekopiowanie danych z powrotem
    Cały czas mówiłem że jeden dysk to bardzo kiepskie rozwiązanie!
     
  3. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    A tam zaraz kiepskie ... każdy ma jak lubi, bardziej lub mniej świadomie ;)
     
  4. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Co to znaczy że powiela mi się cała struktura?
    --- Połączono posty, 17 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 17 Maj 2014 ---
    Dokłądnie tak :) Nie miałem środków na zakup od razu dwóch dysków 4tb, a szkoda mi było kupować dwa po 1tb czy coś takiego. Zresztą to nie jest istotne.
     
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ja obstawiam że powstanie drugie drzewko folderów takie jak jest "fabrycznie"
    kaktus mówi że nie

    poczekamy, zobaczymy :p
     
  6. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    A może tędy?
     
  7. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Wtedy obowiązkowa kopia ...
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jeśli pójdziesz tą ścieżką to na obu dyskach będziesz miał to samo - RAID 1 = lustro = bezpieczniej niż goły dysk
    --- Połączono posty, 18 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 18 Maj 2014 ---
    w sumie sprawa jest jasna - kopia, format, copy-back
     
  9. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Przepraszam, to zaznaczenie po prostu było, mnie chodziło o interfejs tylko. Nie myślałem o tym Raid 1 tylko o tym pojedyńćzym
     
  10. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Założeniem jest przestrzeń 8TB
     
  11. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    gdy klikam na pojedyńczy wolumin dysku to w końcu mam takie coś:
     
  12. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    kopie masz ? jak nie, to nic nieobiecujemy ...... bo to jazda bez trzymanki ...
     
  13. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    I tak miało być ...
    A zaznaczyłeś ten nowy?
     
  14. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    niby tak jest na screenie
     
  15. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Tak, pod tą ramką z ostrzeżeniem widać "zaptaszkowany" dysk nr 2.
    Kolego Pigers, gdybym miał możliwość zrobienia kopii, to tego wątku by nie... ;)
     
  16. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Nie chcę wiedzieć co widać a co zrobiłeś, jeśli zaznaczyłeś tylko ten nowy to działaj. ;)
     
  17. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    tak jak widać, zaznaczyłem tylko ten drugi. hmm, to chyba zadziałam....kurczę pieczone...o co chodzi z tym lizakiem? To policyjny jest na kontrolę, czy taki z piaskownicy? ;)

    Chciałbym jeszcze tylko zwrócić uwagę na napis w pierwszym PrSc że jeżeli zainstalujemy nowy dysk twardy to zostanie on sformatowany automatycznie, co u mnie nie miało miejsca.
     
    • Lizak Lizak x 2
  18. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    poszło - pewnie dane są na drugim hdd
    poczekamy na koniec formata, niech się spokojnie skończy - i poproszę screena z zawartości drugiego hdd :)
    --- Połączono posty, 18 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 18 Maj 2014 ---
    lizaki ? do podlizywania !

    tak na serio - podbijmy sobie liczniki "dobrych uczynków" ;)
     
    • Lizak Lizak x 1
  19. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    932
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    taki gadżet na dodanie odwagi ;)
    Naucz się je rozdawać ...
    --- Połączono posty, 18 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 18 Maj 2014 ---
    Jest to zależne od konfiguracji, ale zawsze trzeba zezwolenie wydać ...
     
    • Lizak Lizak x 1
  20. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    22:28
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Nie wiedziałem że można tutaj wyrażać swoją wdzięczność w formie lizaków, nie wynikało to z mojej złej woli.
    Co do pytania które zadałem proszę bardzo, oto efekt wykonania operacji :)
    I proszę bardzo, oto lizaki :)
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.