How-To Natywny Debian Squeeze (równoległy Debian z odrębnym SSH i rtorrent) dla platformy ARM

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 20 Lipiec 2013.

Ładowanie...
  1. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a czy po prostu on już tam nie jest ?
    działasz jako root/admin ?
     
  2. sono
    Offline

    sono Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Ustka
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    tak jako admin chcąc go utworzyć otrzymuje informacje "działanie niobsługiwane przez mechanizm przetwarzania" działam z linuksa mint 16
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    łączysz się przez SSH do serwera??
     
  4. sono
    Offline

    sono Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Ustka
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    tak SSH udało się teraz nie rzechodzi polecenie mv debpool/squeeze /share/debpool/ otrzymuje odpowiedz
    i w "stan systemu" brak zainstalowanego dysku
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Bo nie ma udziału debpool i wszystko pchasz w ramdrive.
     
  6. sono
    Offline

    sono Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Ustka
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    zmienie na 4.02 ale dlaczego nie widzi dysku przez ftp moge z niego kożystać
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Teraz nawet nie rób żadnego upgradu firmwaru.
    Zrestartuj urządzenie i utwórz udział sieciowy!
     
  8. Change
    Offline

    Change Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Witam
    Błędy przy instalacji Firebirda, ktoś coś poradzi ?
    fire.
     
  9. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    takie pytanko mam: mam u siebie wrzuconego debiana z rtorrentem na fw 4.1.0, jeśli zrobię upgrade do wersji 4.1.1 to wszystko pójdzie w dym i od nowa trzeba się bawić czy będzie dalej hulać?
     
  10. mab83
    Offline

    mab83 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2014
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Robiłem upgrade u siebie wszystko gra tylko na czas upgradu musiałem wyłączyć Debiana w App Center bo aktualizacja nie chciała przejść. Po aktualizacji ponowne włączenie i wszystko hula.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  11. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    dzięki, w takim razie ruszam śmiało z aktualizacją
     
  12. testus
    Offline

    testus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    55
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Właśnie wczoraj sprawdziłem instalację na TS219. Działa pięknie ;) Dzięki !!!
    Takie pytanie, systemy działają równolegle. Czy jest możliwa jakaś zależność między nimi?

    Chodzi mi konkretnie o to czy np. file2ban w Debianie, można podpiąć pod Asterisk zarządzany przez platformę Qnap'a?
    Nie spotkałem się z paczką file2ban na platformy Qnap, stąd jedna z przyczyn mojego zaciekawienia Debianem pod Qnap.


    I drugie pytanie do adminka Silasa, moją podstawową platformą Qnapa na której działam jest X86 (TS-809). Czy naprawdę nie zadziała ta instalacja na tej platformie? Co tutaj trzeba byłoby zrobić aby udało się również na niej zainstalować?
    EDIT: Ok już widzę jest osobny wątek na X86 How-To - Natywny Debian Squeeze z X Window, OpenMediaVault oraz Ajenti dla platformy x86
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  13. gonzales
    Offline

    gonzales Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-110 1 GbE
    Witam wszystkich bo to mój pierwszy post na tym forum.
    Zainstalowałem debiana z tutka ale nie mogę przejść dalej bo SSH wywala mi taki komunikat.
    Jak rozumiem coś po stronie SSH po stronie debiana ale jak to naprawić. Zarówno debiana jak i qnapa restartowałem.
     
  14. bunius
    Offline

    bunius Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Listopad 2014
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-212 802.11ac
    Witam serdecznie,

    wielkie podziękowania dla autora tematu. Natywny debian daje sporo dodatkowych możliwości qnapowi.
    Mam pytanie. Zainstalowałem couchpotato na dabianie wg opisu: Install Couchpotato on Debian Linux •

    Wykonałem całość razem z częścią autostart, niestety couchpotato nie startuje po restarcie serwera.
    Będę wdzięczny jeśli ktoś mi powie jak mam to zrobić. Domyślam się, że muszę coś dopisać do pliku /env.init, tylko co i gdzie mam tam wpisać?
     
  15. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    popatrz do 1. posta czesc zatytulowana [Rozwiązywanie problemów]
     
  16. gonzales
    Offline

    gonzales Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-110 1 GbE
    Dzięki, cytowanego przez Ciebie mojego posta nie zdążyłem wtedy wyedytować bo forum się wysypało i nie działało przez kilka dni.
    Problem rozwiązałem bo zorientowałem się, że chodzi o standard jakiegoś protokołu, który należy ustawić na "2".
    Dzięki.
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  17. bunius
    Offline

    bunius Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Listopad 2014
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-212 802.11ac
    odpowiem sobie sam, a może innym się przyda :)

    Rozwiązanie okazało się prostsze niż podejrzewałem. Na trop naprowadził mnie ten temat: How-To - Polacy nie gęsi i swojego QNAP-a z pulpitem mają!

    a dokładniej
    @Silas: Nazwy usług to pliki znajdujące się również w /etc/init.d z tym, że w tym wypadku wewnątrz Debiana.

    także w moim przypadku w pliku env.init dopisałem couchpoteto i komentując przy okazji co mi nie potrzebne.
     
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nic nowego - bo ten skrypt (/env.init) jest odpowiedzialny za odpalenie usług :)
     
  19. hawkers
    Offline

    hawkers Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    25 Listopad 2014
    Wiadomości:
    50
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    • N/1.8: Precyzyjnie przedstaw swoje pytanie!
    null 100 Mbps
    Jak pobrać xrdp lub cos innego do zdalnego pulpitu,ponieważ wywala komunikat że brak pliku?Mam Qnap 212P.Zainstalowałem debiana z opisu i działa oraz rtorent działa.Zainstalowałem poleceniem webmina:
    Kod (Text):
    1. aptitude purge webmin
    i też działa.Niestety poleceniem:
    Kod (Text):
    1. apt-get install tightvncserver
    2. oraz
    3. aptitude install gnome-desktop-environment xrdp
    Nie można zainstalować,wywala błąd:
    Kod (Text):
    1. 404  Not Found
    2. E: Nie udało się pobrać http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/liba/libart-lgpl/libart-2.0-2_2.3.21-1_armel.deb: 404  Not Found
    3.  
    oraz
    Kod (Text):
    1. 404  Not Found
    2. Nie udało się pobrać http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/t/tightvnc/tightvncserver_1.3.9-6.1+b1_armel.deb  404  Not Found
    3. E: Nie udało się pobrać niektórych archiwów, proszę spróbować uruchomić apt-get update lub użyć opcji --fix-missing
    4.  
    By uruchomic xrdp wpisuje kod:
    Kod (Text):
    1. service xrdp start
    ale wyrzuca błąd:
    Kod (Text):
    1. xrdp: unrecognized service
    2.  
    Z tego co się domyslam paczki nie zostały zainstalowane,tylko czemu?Brak ich na serwerach?Czy po prostu na moim qnapie nie da się zainstalować?
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jakie skreślić liczby w totolotku, ponieważ wywala że nie mam skreślonych liczb?

    Ja wiem, że w dzisiejszych czasach klarowność jest zabytkiem i nieustępująca babska moda na hasło "domyśl się" coraz lepiej przędzie, ale to nie jest forum jasnowidzów i wróżek - dlatego dostajesz warna!
    Punkt 1.8 - Tematyka z Regulamin i zasady obowiązujących na tym forum:
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.