Chcę wykonać backup serwera Windows (2008 R2) lub w wersji minimum wskazanych plików na tym serwerze na QNAPa zlokalizowanego w innym mieście, czyli w lokalizacji zdalnej.
Lokalizacja zdalna ma połączenie z internetem wyłącznie przez internet mobilny, bez szans na adres publiczny (sieć Play wyłącznie z adresami prywatnymi).
Oznacza to, że serwer Windows nie może zestawić bezpośrednio transmisji do QNAPa.
Słyszałem o rozwiązaniach typu BETA, a może już produkcyjnych umożliwiających zainstalowanie klienta na QNAPie (nie znam nazwy), zestawieniu z QNAPa połączenia do chmury. Równocześnie po stronie QNApa uruchomiona jest usługa trzymająca połączenie z chmurą. I przy takim rozwiązaniu serwer windows wysyła dane do chmury, które trafiają do QNAPa.
Nie chcę danych trzymać w chmurze (ze względu na wolumin).
Pytania.
1. Czy opisany schemat jest możliwy?
2. Czy ktoś to ćwiczył, czyli jak to działa?
3. Co potrzebuję aby opisanemu rozwiązaniu nadać realne działanie?
Od pomocy technicznej QNAPa nie dostałem żadnej odpowiedzi.
Dzięki
Lokalizacja zdalna ma połączenie z internetem wyłącznie przez internet mobilny, bez szans na adres publiczny (sieć Play wyłącznie z adresami prywatnymi).
Oznacza to, że serwer Windows nie może zestawić bezpośrednio transmisji do QNAPa.
Słyszałem o rozwiązaniach typu BETA, a może już produkcyjnych umożliwiających zainstalowanie klienta na QNAPie (nie znam nazwy), zestawieniu z QNAPa połączenia do chmury. Równocześnie po stronie QNApa uruchomiona jest usługa trzymająca połączenie z chmurą. I przy takim rozwiązaniu serwer windows wysyła dane do chmury, które trafiają do QNAPa.
Nie chcę danych trzymać w chmurze (ze względu na wolumin).
Pytania.
1. Czy opisany schemat jest możliwy?
2. Czy ktoś to ćwiczył, czyli jak to działa?
3. Co potrzebuję aby opisanemu rozwiązaniu nadać realne działanie?
Od pomocy technicznej QNAPa nie dostałem żadnej odpowiedzi.
Dzięki