Uporałem się już z każdym z tych tematów wpisze na forum rozwiązania może się komuś przydać, a udało mi się przywrócić:
1. Dostęp przez www do Qnap-a przez hosta xxxx.cbkk.pl - okazało się że blokuje mi IP routera brzegowego więc sam się blokował, dlatego że qsync i inne usługi wykrywane są po IP routera co jest bez sensu, jak wchodzę z domeny w sieci Lan nawet przez www to powinno pokazywać IP komputera.
2. Dostęp do Zasobów sieciowych Qnap-a - zainstalowałem lub przeinstalowałem ręcznie wcześniejszą paczkę SMB Service którą pobrałem z AppCenter i poszło,
dzięki @Adis1984
3. Foldery udostępnione które zniknęły - okazało się że wszystkie mi wywaliło zostały tylko externale, wystawione linki z hybridmount, stworzyłem takie same nazwy folderów udostępniania i podpiąłem je pod te same katalogi które zostały na Qnapie:
4. folder home i homes które zniknęły, włączyłem je po prostu na powrót tutaj:
i przydzieliłem uprawnienia, pokazały się od razu.
5. Qsync który nie chciał działać i dane które trzeba było przywrócić zresztą i niepotrzebnie wykorzystałem migawkę która pozbawiła mnie danych z 5 dni, bo miałem skopiować cały zasób DOMAIN=INT z userami i miałbym git.
6. Problemów z przywróceniem linków nie dało się już rozwiązać zniknęły na dobre nie wiem czy gdzieś je zapisuje w jakimś konfigu bo może udało by się je przywrócić.
7. Nie instaluję na razie niczego bo się boję, skonfigurowałem SMB do min smb1 - max smb3, włączyłem zaufane domeny i to wale.
Pozdrawiam
SW