Pomoc Backup, obudowa TR-004 i migracja macierzy, jak?

pczekalski

Passing Basics
Beginner
29 Grudzień 2024
18
3
3
49
QNAP
TVS-x72XT
Ethernet
1 GbE
Planuję zrobić dodatkowy zewnętrzny backup QNAPa TVS-472XT, dokładając do niego TR-004.
Ponieważ kończy mi się powoli miejsce na QNAPie, chciałem ogarnąć scenariusz, gdzie stare dyski z QNAPa (aktualnie RAID-5, prosty wolumen) przełożę do TR-004, a do QNAPa kupię nowe, większe.
Czy da się przerzucić do obudowy zewnętrznej całą macierz z QNAPa, bez kopiowania danych? Jeśli tak, to jak skonfigurować obudowę? Jako software raid, czy jako RAID-5 (chodzi mi o te switche z tyłu).
Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Dzięki. Tego się obawiałem. Czyli albo drugi QNAP, albo mogracja na poziomie danych. To jedyne co mi przychodzi do głowy to taki manewr:
- podmienianie sekwencyjnie po jednym dysku w RAID5 i odtwarzanie 4x macierzy przejdzie?
- wtedy uda mi się zwolnić te 4 stare HDD i z nich zbudować nową macierz na TR-004 na drugi backup.

z zastrzeżeniem że mowa o NASie - nie o kieszeni rozszerzajacej.
No tak tak, jak zwolnię dyski z NASa QNAPa i zamienię na nowe to dopiero wtedy ten zestaw trafi doTRa i tam budowa macierzy od zera.
Swoją stroną, ciekawe tylko, ile to będzie trwało. Wymiana 4x8TB na 4x18TB... Macierz zapchana aktualnie w 90%...

Zależy od ilosci danych , wydajności macierzy, priorytetu odbudowy.

Będziesz miał większe jajo jak wymienisz wszystkie dyski , ale nie bedzie się zgadzała wolna powierzchnia xD
Nie no spoko, to akurat do ogarnięcia. Jak przerzucę dane na TRa, to potem mogę orać i siać od zera.