Pomoc Co się stanie po wyjęciu dysku z Qnapa

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

can5ona

Passing Basics
Beginner
16 Sierpień 2015
19
3
3
QNAP
TS-x53D
Ethernet
1 GbE
Witajcie.

Czeka mnie w najbliższym czasie następująca akcja:
Znajomy ma TS-253D-4G a w środku jakiś mały dysk 500GB. Nie kupował większego, bo sam jeszcze nie wiedział czy i do czego posłuży mu NAS. Pobawił się różnymi aplikacjami, kontenerami itd. i teraz przychodzi pora na zakup i wsadzenie dysktów, które już tam zostaną na stałe.

Trzeba więc wyjąć obecny dysk 500GB i wsadzić nowe.
Tu pojawia się pytanie - jak to ogarnąć? Na obecnym dysku 500GB nie ma ważnych danych - niczego nie trzeba sobie wcześniej backupować (zrobiliśmy jednak kopię ustawień systemowych z poziomu QTS).
Wystarczy, że wyłączymy Qnapa, wyjmiemy dysk, wsadzimy nowy/nowe i Qnap wystartuje do QTS z wszystkimi dotychczasowymi ustawieniami i w nim zajmiemy się dyskami, czy operacja jest jakoś bardziej skomplikowana i wymaga np. jakieś hard resetu całego Qnapa i przechodzenia inicjowania od zera?

500GB to nie jest jakaś ogromna pojemność: przerzuć to na zewnątrz i postaw konfigurację na QNAPie od zera, aczkolwiek generalnie powinieneś najpierw skasować wolumeny:
(Storage&Snapshots) -> po lewej "Storage/Snapshots, dalej "Manage" po prawej i w Actions masz "Remove".
1735811875912.png

Potem wyłącz, wyjmij dysk, włóż nowe i konfiguruj wg docelowej konfiguracji, jaką chcesz.

• Lubię to
Reakcje: can5ona
Jak się do tego zabrać? Wyłączyć QNAP-a, wyjąć dysk i uruchomić go bez dysku? Uruchomi się i dopiero w jakimś "kreatorze" dostanę info, że nie ma dysku itd. itd., czy uruchamiać go od razu z nowym dyskiem w środku?

po prostu na wyłączonym nasie wymienić dyski i włączyc go
to formalnie "nowy" nas.
Nie tak do końca - konfiguracja mu będzie wisiała bo ona jest zapisywana na wewnętrznym dysku z QTSem czy tam innym OSem i w managerze będzie miał wolumen na czerwono, więc i tak będzie musiał skasować. W zeszłym tygodniu to przerabiałem na starym TS.

• Lubię to
Reakcje: can5ona
Ok, czyli spodziewam się, że będzie to wyglądało następująco (wedle Waszych informacji):
Wyłączę Qnapa.
Wymienię dysk.
Włączę Qnapa i będzie pluł, że nie ma odpowiedniego dysku w środku.
Wtedy z poziomu QTS reset do ustawień fabrycznych.
Konfiguracja Qnapa od zera.
Przywrócenie backupu ustawień (który już zrobiłem).

Mam nadzieje że wiesz że konfiguracja:
-> przywraca ustawienia NASa , ale nie aplikacji w AppCenter
-> przywraca ustawienia dysków , żebyś się z innym większym dyskiem nie zdziwił xD
Wait what?

O tym, że w backupie ustawień nie są ujęte aplikacje, kontenery itd. wiedziałem, ale o jakich ustawieniach dysków piszesz? W sensie, że jak był wolumin statyczny 500gb a włożę powiedzmy dysk 4tb to mi „przywróci” wolumin o pojemności 500gb, czy chodzi Ci o coś innego?

Załączniki

• IMG_0038.jpeg
    IMG_0038.jpeg
    373,4 KB · Wyświetleń: 12
No i całe moje pytania i kombinowanie w głowie na nic się w sumie nie przydały. Przychodzę do posiadacza Qnapa a on mi na to, że właśnie go wyłączył, wsadził nowy dysk, uruchomił Qnapa, QFinder działający sobie na kompie w tle wyrzucił info, że znalazł urządzenie, które nie zostało zainicjowane i kliknął TAK. Po kilku minutach już byliśmy na pulpicie QTS tworząc użytkownika itd. No i niby wszystko poszło, jak po maśle.

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.