No i całe moje pytania i kombinowanie w głowie na nic się w sumie nie przydały. Przychodzę do posiadacza Qnapa a on mi na to, że właśnie go wyłączył, wsadził nowy dysk, uruchomił Qnapa, QFinder działający sobie na kompie w tle wyrzucił info, że...
Wait what?
O tym, że w backupie ustawień nie są ujęte aplikacje, kontenery itd. wiedziałem, ale o jakich ustawieniach dysków piszesz? W sensie, że jak był wolumin statyczny 500gb a włożę powiedzmy dysk 4tb to mi „przywróci” wolumin o pojemności...
500GB to nie jest jakaś ogromna pojemność: przerzuć to na zewnątrz i postaw konfigurację na QNAPie od zera, aczkolwiek generalnie powinieneś najpierw skasować wolumeny:
(Storage&Snapshots) -> po lewej "Storage/Snapshots, dalej "Manage" po prawej...
Nie tak do końca - konfiguracja mu będzie wisiała bo ona jest zapisywana na wewnętrznym dysku z QTSem czy tam innym OSem i w managerze będzie miał wolumen na czerwono, więc i tak będzie musiał skasować. W zeszłym tygodniu to przerabiałem na...
Ok, czyli spodziewam się, że będzie to wyglądało następująco (wedle Waszych informacji):
Wyłączę Qnapa.
Wymienię dysk.
Włączę Qnapa i będzie pluł, że nie ma odpowiedniego dysku w środku.
Wtedy z poziomu QTS reset do ustawień fabrycznych...
Jak się do tego zabrać? Wyłączyć QNAP-a, wyjąć dysk i uruchomić go bez dysku? Uruchomi się i dopiero w jakimś "kreatorze" dostanę info, że nie ma dysku itd. itd., czy uruchamiać go od razu z nowym dyskiem w środku?
Witajcie.
Czeka mnie w najbliższym czasie następująca akcja:
Znajomy ma TS-253D-4G a w środku jakiś mały dysk 500GB. Nie kupował większego, bo sam jeszcze nie wiedział czy i do czego posłuży mu NAS. Pobawił się różnymi aplikacjami, kontenerami...