TS-464 czy coś innego

vekh

Nowy użytkownik
Noobie
10 Styczeń 2025
3
0
1
37
QNAP
null
Ethernet
2.5 GbE
Cześć,
chciałbym zakupić swojego pierwszego "prawdziwego" NASa - do tej pory bawiłem się w DIY z TrueNAS, OMV i UnRAID (tylko testowo). Generalnie dużo bawię się w domu w tzw. selfhosting/homelab - na proxmoxie mam postawione kilkanaście aplikacji, których używam np. pod dockerem Frigate+MQTT+NTFY do monitoringu
Wstępnie wytypowałem TS-464, ale chciałbym podpytać Was zanim dokonam zakupu - jeśli macie jakieś inne modele godne uwagi to proszę o prady.
Zgodnie z regulaminem:
1. Co chcę kupić:
  • Dysk: aktualnie mam Toshibę N300 4TB (prosty share SMB pod debianem) + WD RED 1TB (dysk w Proxmoxie). W drodze mam 2 x HGST HUH721212ALE601 12TB
  • RAM: DDR4 - w przypadku modelu TS-464 nie są do końca dla mnie jasne różnice między 4G i 8G - natknąłem się na informację, że niektóre 8G mają pamięć wlutowaną i nie ma możliwości dołożenia pamięci
  • 2 lub 4
  • Procesor Intel (koniecznie z GPU)
  • Dodatkowe złącza na chwilę obecną nie są mi (chyba) potrzebne
2. Budżet - sam NAS ~3k, ale jeśli będzie to faktycznie opłacalne pod względem cena-moc to mogę znacznie przekroczyć tą kwotę
3. Nad UPSem rozmyślałem, ale chyba ogarnę to we własnym zakresie jako dodatkowe urządzenie

Generalnie trochę się biję z myślami i sam nie wiem czego chcę. Większość rzeczy mam postawione na proxmoxie, ale chciałbym przy okazji mieć obok zestaw aplikacji, które niezależnie od wszystkiego będą działały - docker będzie na 100% wykorzystywany - VMki mniej. Tak samo kusi mnie obiecywane 8 darmowych licencji w QVR. Zależy mi na boxie, który skonfiguruję, odpalę co mam odpalić i będzie w większości służył za przestrzeń na dane.

TS-464 jest dobrym wyborem i ma możliwość rozbudowy RAMu (modele wyprodukowane po 35 tygodniu 2024, jak mnie pamieć nie myli, zawsze możesz zapytać o to przy kupnie !) , popatrz do proline.pl ;)

jeśli używasz dockera w zakresie podstawowym (siec bridge, wolumeny) to qnap się nada - w każdym innym przypadku trzymaj to na proxmoxie - jest o niebo łatwiej.
Co do NVRa - 8 licencji spoko .. ale zgodność kamer z oprogramowaniem masz sprawdzoną ? :D

QNAP to storage i tego sie trzymaj.

200.gif

TS-464 jest dobrym wyborem i ma możliwość rozbudowy RAMu (modele wyprodukowane po 35 tygodniu 2024, jak mnie pamieć nie myli, zawsze możesz zapytać o to przy kupnie !) , popatrz do proline.pl ;)

jeśli używasz dockera w zakresie podstawowym (siec bridge, wolumeny) to qnap się nada - w każdym innym przypadku trzymaj to na proxmoxie - jest o niebo łatwiej.
Co do NVRa - 8 licencji spoko .. ale zgodność kamer z oprogramowaniem masz sprawdzoną ? :D

QNAP to storage i tego sie trzymaj.

Pokaż załącznik 46012
Pewnie tak się skończy (na proxmoxie), ale znam siebie i wiem, że jak nie sprawdzę co w trawie piszczy to będę chory ;-) Za dużo się naczytałem zarówno o rozwiązaniach od S jak i qnapa. Chciałbym w to wejść i przetestować.
Jeśli chodzi o kamery to kurczę masz rację - jakoś wyszedłem z założenia, że jeśli jest RTSP to będzie cacy - efekt bańki NVRów typu frigate. Na stronie qnapa nie ma producenta moich kamer (DVS), ale ONVIF + PTZ mają. W zasadzie to Frigate jest OK - z czystej ciekawości bym sprawdzał ten NVR.
Ogólnie w pierwszym odruchu chciałem kupić DS423+, ale polityka S, zarówno w zakresie softu jak i hardware'u, dała mi do myślenia. Zacząłem czytać dlaczego qnap ma często średnie opinie i skąd się to wzięło (qlocker itd.) i według mnie to wynik tego co robi użytkownik - S jest bardziej jak apple a qnapa bym porównał do androida z odblokowanym bootloaderem - to oczywiście moje prywatne zdanie.

znam siebie i wiem, że jak nie sprawdzę co w trawie piszczy to będę chory ;-)
lubię to podejście!

Na stronie qnapa nie ma producenta moich kamer (DVS), ale ONVIF + PTZ mają.
Istnieje szansa że przez ONVIF pójdą .. ale trzeba to sprawdzić organoleptycznie.

Zacząłem czytać dlaczego qnap ma często średnie opinie i skąd się to wzięło (qlocker itd.)
Łoo panie - dobrze ze o Windows nie czytałeś , SkyLocker , WannaCry - jakoś nikt o tym nie wspomina ?

S ma tą zaletę że w sumie możesz go w VMce przetestować za "darmo" , a z Q tak sie nie da.

Łoo panie - dobrze ze o Windows nie czytałeś , SkyLocker , WannaCry - jakoś nikt o tym nie wspomina ?
+ dziesiątki innych - o to właśnie chodzi - jak sobie pościelesz tak się wyśpisz czyt. "co mnie tu się jakieś aktualizacje będą instalować...".
Od paru lat siedzę już na debianie (windows ciągle potrzebny - na VMce), ale nawet wcześniej jakoś nie miałem tej 'przyjemności' żeby napotkać jakikolwiek malware/trojan/wirus na Windowsie (a jako popularny system jest dużo większym wektorem ataku w porównaniu do QTS). OK - skoro 464 jest dobrym wyborem (dopytam o RAM) to nie ma co dalej się rozwodzić.

Dzięki za odpowiedzi i miłego weekendu :)

Potwierdzam, seria TS-x64 jest bardzo dobra (patrząc na porównanie do wcześniejszych modeli B i D) oraz innych modeli.