Witam. Poszukuje swojego pierwszego NASa. Nie znam się zbytnio na tego typu sprzęcie więc wiem tyle co wyczytałem w sieci. Najbardziej zależy mi żeby zastąpić usługę Google zdjęcia na kilku urządzeniach bo w moim, syna i żony telefonie kończy się miejsce na dysku, a na pc mam ponad 1TB samych zdjęć, do tego filmy itd i ciągle tego przybywa i chciałbym mieć jedno miejsce gdzie to wszystko będzie dostępne. Zaczynam się bawić trochę w inteligentny dom i myślałem o postawieniu na nim Home Assistanta. Na razie mam mętlik w głowie i chyba za dużo pytań ale podobno kto pyta nie błądzi . Dużo osób poleca S że ładniejszy, prostszy interfejs i różne takie a qnap ma leszy hardware, gniazdo HDMI co jest na + bo mógłbym go trzymać w salonie pod TV ale miał też jakieś kłopoty z zabezpieczeniami. W S nie podoba mi się że mają dużo krótszą listę wspieranych dysków. Jak już przy dyskach jestem to mam jeden dysk już kupiony, jest to Seagate SkyHawk 4TB i niby jest na liście Qnap ale podobno jest on bardzej do rejestratorów i kamer. Mój budżet to 2500 zł(bez dysków, im taniej tym lepiej), może do moich wymagań nie potrzeba mi aż tyle. Myślałem o modelu TS-464 8G
- Jak wygląda spawa wyświetlania zawartości na Google TV (chromecast) jest dedykowana aplikacja? Bo S podobno ma...
- Czy ten dysk SkyHawk będzie się nadawał (mogę go jeszcze chyba zwrócić) czy dużo lepszy będzie IronWolf
- Jeżeli bym kupił NAS 4 dyskowy to musze od razu mieć wszystkie dyski czy mogę to jakoś zrobić tak żeby je dokładać z czasem, myślałem o RAID5 i 4 x 4TB ale nie od razu.
- Dużo postów co znalazłem na pytanie qnap czy S jest dość stara i dużo było za S, czy jest tak dalej bo nie wiem co wybrać a lubię mieć dużo możliwości ale też prostotę.
Kupiłem kiedyś terminal HP T630 i próbowałem tam zainstalować OMV ale poległem, dlatego chce mieć coś co będę umiał używać i rodzinka też.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
- Jak wygląda spawa wyświetlania zawartości na Google TV (chromecast) jest dedykowana aplikacja? Bo S podobno ma...
- Czy ten dysk SkyHawk będzie się nadawał (mogę go jeszcze chyba zwrócić) czy dużo lepszy będzie IronWolf
- Jeżeli bym kupił NAS 4 dyskowy to musze od razu mieć wszystkie dyski czy mogę to jakoś zrobić tak żeby je dokładać z czasem, myślałem o RAID5 i 4 x 4TB ale nie od razu.
- Dużo postów co znalazłem na pytanie qnap czy S jest dość stara i dużo było za S, czy jest tak dalej bo nie wiem co wybrać a lubię mieć dużo możliwości ale też prostotę.
Kupiłem kiedyś terminal HP T630 i próbowałem tam zainstalować OMV ale poległem, dlatego chce mieć coś co będę umiał używać i rodzinka też.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam