Wybór pierwszego NASa do domu

NastykMan

Nowy użytkownik
Noobie
30 Styczeń 2025
4
1
3
37
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Witam. Poszukuje swojego pierwszego NASa. Nie znam się zbytnio na tego typu sprzęcie więc wiem tyle co wyczytałem w sieci. Najbardziej zależy mi żeby zastąpić usługę Google zdjęcia na kilku urządzeniach bo w moim, syna i żony telefonie kończy się miejsce na dysku, a na pc mam ponad 1TB samych zdjęć, do tego filmy itd i ciągle tego przybywa i chciałbym mieć jedno miejsce gdzie to wszystko będzie dostępne. Zaczynam się bawić trochę w inteligentny dom i myślałem o postawieniu na nim Home Assistanta. Na razie mam mętlik w głowie i chyba za dużo pytań ale podobno kto pyta nie błądzi ;). Dużo osób poleca S że ładniejszy, prostszy interfejs i różne takie a qnap ma leszy hardware, gniazdo HDMI co jest na + bo mógłbym go trzymać w salonie pod TV ale miał też jakieś kłopoty z zabezpieczeniami. W S nie podoba mi się że mają dużo krótszą listę wspieranych dysków. Jak już przy dyskach jestem to mam jeden dysk już kupiony, jest to Seagate SkyHawk 4TB i niby jest na liście Qnap ale podobno jest on bardzej do rejestratorów i kamer. Mój budżet to 2500 zł(bez dysków, im taniej tym lepiej), może do moich wymagań nie potrzeba mi aż tyle. Myślałem o modelu TS-464 8G
- Jak wygląda spawa wyświetlania zawartości na Google TV (chromecast) jest dedykowana aplikacja? Bo S podobno ma...
- Czy ten dysk SkyHawk będzie się nadawał (mogę go jeszcze chyba zwrócić) czy dużo lepszy będzie IronWolf
- Jeżeli bym kupił NAS 4 dyskowy to musze od razu mieć wszystkie dyski czy mogę to jakoś zrobić tak żeby je dokładać z czasem, myślałem o RAID5 i 4 x 4TB ale nie od razu.
- Dużo postów co znalazłem na pytanie qnap czy S jest dość stara i dużo było za S, czy jest tak dalej bo nie wiem co wybrać a lubię mieć dużo możliwości ale też prostotę.
Kupiłem kiedyś terminal HP T630 i próbowałem tam zainstalować OMV ale poległem, dlatego chce mieć coś co będę umiał używać i rodzinka też.

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam

bez łaski Qnap TS-264-8G - Serwer plików - Morele.net
do tego jakis dysk M2 na system QNAPa - https://www.x-kom.pl/p/1273429-dysk-ssd-kingston-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-nv3.html

dysk sobie załatwisz taki byle były zgodny z tym nasem : Lista kompatybilności - QNAP
dla zdjęć raczej chcesz miec dwa dyski w RAID-1 (tak możesz kupić jeden i potem dodac drugi żeby było bezpieczniej).

HDMI ? fajne, nie używaj i zapomnij o nim.

Media trzymasz w emby/jellyfin/plex i odtwarzasz na TV jak człowiek
- jak z chromecastem , nie wiem - mam Nvidia shield - mi działa ,Amazon firestick też działa.

bez łaski Qnap TS-264-8G - Serwer plików - Morele.net
do tego jakis dysk M2 na system QNAPa - https://www.x-kom.pl/p/1273429-dysk-ssd-kingston-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-nv3.html

dysk sobie załatwisz taki byle były zgodny z tym nasem : Lista kompatybilności - QNAP
dla zdjęć raczej chcesz miec dwa dyski w RAID-1 (tak możesz kupić jeden i potem dodac drugi żeby było bezpieczniej).

HDMI ? fajne, nie używaj i zapomnij o nim.

Media trzymasz w emby/jellyfin/plex i odtwarzasz na TV jak człowiek
- jak z chromecastem , nie wiem - mam Nvidia shield - mi działa ,Amazon firestick też działa.
Ale przy raid1 stracę połowę pojemności, będą tam jeszcze wpięte kamery IP dlatego myślałem nad 4 dyskowym tylko czy od razu muszę mieć 4 dyski? A mam ofertę kupić ts464 z 16gb ramu za 1900zł tylko czy warto iść w używki?

Ale przy raid1 stracę połowę pojemności,
więc poprawa bezpieczeństwa twoich danych jest nieistotna ? ciekawe

będą tam jeszcze wpięte kamery IP
Kup sobie rejestrator i schowaj w szafie, przynajmniej odejmiesz ruch nasowi.
Jak się upierasz, QVR PRO i sprawdzaj czy Twoje kamery są zgodne z QNAPem !

tylko czy od razu muszę mieć 4 dyski?
Śmiem twierdzić że liczyć nie umiesz :D
NAS ma 6 slotów na dyski.

A mam ofertę kupić ts464 z 16gb ramu za 1900zł
Jeśli sprawny , czemu nie - to Twoja decyzja.

i przestań cytować jak odpowiadasz na ostatniego posta.

• Lubię to
Reakcje: wac_ns
więc poprawa bezpieczeństwa twoich danych jest nieistotna ? ciekawe
Bardzo istotna, bo to jest kolekcja pewnie ponad 100 tys. zdjęć. myślałem że raid5 też jest bezpieczny.

Śmiem twierdzić że liczyć nie umiesz :D
NAS ma 6 slotów na dyski.
No tak, zapomniałem o m2🫣
i przestań cytować jak odpowiadasz na ostatniego posta.
Sorki, dawno z forum nie korzystałem 🫣

dysk sobie załatwisz taki byle były
Sprawdziłem i ten SkyHawk jest kompatybilny
Jak macie jeszcze jakieś rady to chętnie przyjmę bo to jest zakup pewnie raz na ileś lat to chciałbym dobrze wybrać

Ale przy raid1 stracę połowę pojemności, będą tam jeszcze wpięte kamery IP dlatego myślałem nad 4 dyskowym tylko czy od razu muszę mieć 4 dyski? A mam ofertę kupić ts464 z 16gb ramu za 1900zł tylko czy warto iść w używki?
Ja też najpierw na qnapa (ts-253d) nagrywałem obraz z kamer z czasem jednak kupiłem dedykowany rejestrator z AI i wtedy kamery są w pełni wykorzystywane.

Jaki model rejestratora posiadasz? Nie pomyślałem o tym a może to jest lepsze rozwiązanie. Jak jest z jakością aplikacji w qnapie? Dużo odstają od S?

• Haha
Reakcje: SiewcaRyżu
Jaki model rejestratora posiadasz? Nie pomyślałem o tym a może to jest lepsze rozwiązanie. Jak jest z jakością aplikacji w qnapie? Dużo odstają od S?
generalnie apka qnapa jest ok, czytelna i przejrzysta - lecz mej ocenie wybrałem rejestrator tego samego producenta tj Dahua. Mimo ze posiadane kamery były na liście rekomendowanych w Qnap to jednak nie wykorzystywały technologii Ai to po pierwsze. A po drugie wolałem by nie haratać dysku w nasie. i zakupiłem Dvr4104 EI dla mnie wystarczający jeśli kamera ma opcję to można wybrać inteligentne rozpoznawanie osób i pojazdów a to diametralnie zmienia czas poświęcony na sprawdzanie zapisanych zdarzeń. Mimo ze rejestrator jest tylko na 4 kam - ja jestem zadowolony.

Co do jakości - to sam definiujesz wedle możliwości kamery.

• Lubię to
Reakcje: NastykMan
pochwałka !
w nagrode : polecam Docker Compose [Recommended] | Immich zamiast QNAPowego rozwiązania do zdjęć
może odpalenie jest trudne , ale dobrze zrobione - działa doskonale :)
Wtrącę się lekko w wątek.

Czytam o Immich i wydaje mi się to odkryciem roku - na razie plan był korzystać z Qumagie, ale zmieniam plany. 🙂

Czy jest więcej takich dobrych zamienników? Jakieś przykłady mogę prosić? 😁

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. LIsta M2