Pomoc Błedy S.M.A.R.T na jednym z dysków

Gravis

Entry Technician
Q Associate
4 Listopad 2021
71
1
14
8
45
QNAP
TS-x53D
Ethernet
null
Hej,
Pierwszy dysk zgłosił dwa problemy:
1751973475778.png

W obu występuje wartość 8.

Mój nas to TS-453D w środku dwa Iron Wolfy jeszcze na gwarancji.

Jak rozumiem najlepiej od razu wyjąc ten dysk i odesłać na gwarancję w takim przypadku a następnie podmienić i odbudować RAIDa 1?

yeap - wysłać do RMA .. i wstawić inny dysk ..żeby sie nie okazało że zadziała prawo serii i zepsuje ci drugi dysk, który pewnie kupiłeś w tym samym czasie ? co nie ?

• Lubię to
Reakcje: jerry1333
Tak kupione były jednocześnie. Ok, to etykiete już mam pozostaje zapakować i odesłać. Dzięki za szybką odpowiedź.

• Lubię to
Reakcje: jerry1333
@SiewcaRyżu tak jeszcze podpytam - czy licencja na "DA Drive Analyser" jest warta tych 5 dolarów rocznie za dysk? Czy jednak wystarczy po prostu śledzić skany SMART?

moim zdaniem niet, lepiej pogrzebać w opcjach zeby alert o smart został wysłany mailem - którego przeczytasz i zareagujesz.

Hm wygląda na to, że w ramach wymiany dostanę Ironwolf model PRO. Nie powinno być problemów z RAID 1 prawda? A może powinienem ich skontaktować i poprosić o wymianę drugiego, żeby to miało ręce i nogi?

byle rozmiar sie zgadzał
czy bedzie to PRO czy nie PRO - nie ma znaczenia ..
no chyba że SMR dostaniesz - to wtedy grzecznie kazałbym spierd..ć gdzie pieprz rośnie

• Lubię to
Reakcje: Gravis
Teraz by pasowalo jakos "dobić" ten drugi, żeby też poszedł na podmianę 😅 jakieś pomysły?;))

SMR co masz na myśli?

To dysk CMR i zdaje się to ja popełniłem błąd - oba dyski są w wersji PRO, ale różnią się w takich aspektach:
1752486747693.png

Ten po prawej to stary, a po lewej drugi który podobno nadali.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. raid