Pomoc TS-251 a dysk HDD 22TB

scarecrow

Entry Technician
Q Associate
17 Styczeń 2018
38
1
8
47
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Witam, chciałbym zmodernizować mojego leciwego Qnapa TS-251 8GB soft 5.2.9.3451, obecnie używam w nim dwóch dysków HDD 4TB planuje zastąpić je jednym SSD do systemu i drugim

TOSHIBA MG Series Enterprise 22TB HDD na dane. Moje pytanie czy Qnap bedzie normalnie rozpoznawał dysk 22TB?

Dlaczego 22 - bo np 16 jest niewiele tańsza a co ważniejsze planuje zmienić Nas na coś nowego jak się odkuje.

Trzeba wziąć pod uwagę że lista jest nieaktualizowana dla starych modeli urządzeń i nie ma gwarancji że ten dysk będzie działać sprawnie. Ja bym szedł w IronWolf lub Exosa lub WD.
Rozbieżność cenowa spora, aż tak duża różnica jakości?

mam taki dysk w podobnym TS-351 i oraz w TS673A jest bez problemu widoczny co do jakości dysków klasy enterprise zdania są podzielone ja zrezygnowałem z IronWolf na rzecz Toshiba i nie żałuję,
Toshiba MG series ma Power Loss Protection (PLP) oparty na superkondensatorach wbudowanych w dysk.
Co dają superkondensatory w Toshiba MG:
Przy nagłym zaniku zasilania superkondensator dostarcza energii na tyle długo żeby:
  • dokończyć zapis danych z cache DRAM na talerze
  • bezpiecznie zaparkować głowice
  • zamknąć wszystkie operacje zapisu
To rozwiązanie lepsze niż ArmorCache WD Gold który polega na rotacyjnym momentum talerzy (mechaniczne, mniej pewne) i flash cache.
jeśli masz pewne zasilanie to ok ale jakiekolwiek zaniki zasilania co może nawet przy ups się przydarzyć powodują że dane są bardziej bezpieczne niż na dyskach które są pozbawione tej funkcji