Jakie porty zaznaczyć na QOS dla mldonkey ???

Dyskusja w 'Centrum aplikacji QPKG' rozpoczęta przez użytkownika asik305, 2 Wrzesień 2009.

Ładowanie...
  1. asik305
    Offline

    asik305 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2009
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Potrzebuje precyzyjnie ustalić zakres portów dla tej aplikacji - paczki mldonkey ???
    Nie jest to 15000-15004 - sprawdzalem w logach , sa inne sporo niższe porty ,ale nie z typowego zakresu 4661-4662 ???
    Nie mogę znaleść w ustawieniach mldonkey ;(
    Moze mi ktoś poradzi ???
     
  2. asik305
    Offline

    asik305 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2009
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czyżby nikt nie umial mi pomóc ?
    Nie wierzę :)
    Usiłuję ustawić port eDonkey w usludze QOS i na razie usługa nie wykrywa ich.
    Próbowalem 15000 i 15004, ale eDonkey łaczy sie na innych - wielu portach cztero cyfrowych bez zadnej reguly,
    w ustawieniach programu jest jeszcze 4444 ,ale to tez nie ma zadnej logiki.
    Bardzo dobrze sprawuje mi sie usługa pobierania - QOS ją widzi i przydziela prawidłowo priorytet taki jaki podałem ,
    mam potwierdzenie tego w logach, a edonkey NIE ;(
    Potrzebuje zakres portów na jakich chodzi eDonkey lub instrukcje jak i gdzie go zmusić ,aby chodził np. na 4661-4662 ?
     
  3. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Nie użytkuje p2p ale może pomorze: http://mldonkey.sourceforge.net/WhatFirewallPortsToOpen
    Kiedyś koledze ustawiałem forwarding wg tego i było OK. Na tej stronce jest jakiś skrypt w bashu - może zadziała.
    Ewentualnie jeszcze możesz spróbować na QNAP'ie
    Kod (Text):
    1. netstat -antulp
     
  4. asik305
    Offline

    asik305 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2009
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    jarlath =>
    Dzieki za odzew , w normalnej wersji eDonkey instalowanej na laptopie nie mialem żadnego problemu ,
    a tu w wersji z paczki na QNAPie nie mam zielonego pojęcia na jakim zakresie to pracuje i gdzie
    ewentualnie wymusić zakres portow w programie ???
    Jeśli podam dobry zakres to logi routera natychmiast mi pokaża prawidłowy priorytet programu,
    tak jak to jest w przypadku Bittorrent (stacji pobierania) gdzie jest ok.
     
  5. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
  6. asik305
    Offline

    asik305 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2009
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    06:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dotąt bawilem sie na Tomato, DD-WRT (było najlepiej)
    A kląłem na czym śiwt stoi na oryginalny soft routera D-Linka DIR-655 i okazalo się ,że nie jest tak źle ,
    tylko QOS musi być prawidłowo ustawiony tzn. priorytety przydzielane od 1 -255 muszą być potwierdzone w logach wtedy dopiero priorytet QOS jest prawidłowo ustawiony i zdaje się ,że to dziala przynajmniej tak mi wyszło przy próbnym obciążeniu routera.

    Te wszystkie strony znam ,tam nic nie ma o konkretnym zakresie portow eDonkey instalowanym z paczki na QNAPie.
    Podaja tylko 15000 TCP i 15004 UDP -, ustawilem to przekierowalem na routerze ,eDonkey chodzi prawidłowo,
    ale na bardzo różnych portach ??? ;(
    Obojętnie czy znajdę zakres portów czy dowiem sie gdzie je wymusić w programie ? ;(
     
Ładowanie...