php

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika Gregor, 16 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    05:24
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Zakładam, że dla wielu to banał, a część pewnie doradzi abym nic nie ruszał bo zepsuje ;)
    Ale do rzeczy.

    Postanowiłem sobie dodać na stronę licznik. Podszedlem do sprawy ambitnie i nie chcę tzw "darmowego licznika" z obcej strony.

    Zacząłem kombinować w Javascript ale niestety nie ma operacji na plikach. Szukalem dalej i znalazłem powszechnie stosowane rozwiązanie czyli kod w PHP.

    Zgodnie z opisem wkleilem kod na stronę i ... dupa. Nic sie nie dzieje. Zapewne nie mam zainstalowanego/włączonego php i dlatego nic nie mogę zrobić.

    Niestety sa to moje pierwsze kroki z PHP i nie bardzo wiem jak to generalnie odpalić, zainstalować itp. Również na forum nie znalazłem odpowiedzi na tak, zapewne, proste pytanie :-(

    Czy ktoś móglby mi łopatologicznie, bez linuxowych czarów napisać co mam zrobić? ;)
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:24
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Generalnie to pytanie nie powinno sie znalezc wogole na tym forum. A sam temat powinien zostac przeniesiony do dzialu Serwer WEB.

    Skrypt PHP jest wykonywany bardzo prosto. Wgraj do udzialu plik o nazwie test.php ktory bedzie zawieral:
    Kod (Text):
    1.  
    2. <?
    3. phpinfo();
    4. ?>
    5.  
    Jesli odpalisz strone: http://nas_ip/test.php, to zostanie wyswietlona informacja i parametrach serwera wygenerowana przez PHP.
    Sprawdz sam. Twoje pytanie jest zbyt ogolne i nie ma powiazania z QNAP'em. Oczywiscie gdybys wkleil nam wiecej informacji na ten temat bylibysmy wdzieczni :)

    Wszystkie skrypty PHP musza byc w plikach o rozszerzeniu .php - pamietaj!
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:24
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    A co do JS i zapisu do plikow. Szczerze tez tak kiedys sadzilem. Jednak zobaczylem dosc fajny skrypt napisany w HTML (DHTML + Ajax + JS) ktory zapisuje do pliku konfiguracje. (rtorrent++ Yawffr)
     
  4. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    05:24
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Ponieważ trochę po omacku działam to nie byłem pewny, sorry za problem.

    Generalnie nie chodzi mi, żeby ktoś tłumaczyl mi jak pisać w php bo to będę szukał i znajdę.

    Chodzi mi tylko czy usługa (nie wiem czy to dobre określenie) jest włączona/zainstalowana automatycznie na Qnap, mój to 109.

    Podobnie jak z apache czy proftpd mimo, że jest to jak nie włączysz to nie dziala.

    Zapomnialem faktycznie o rozszerzeniu *.php - dupa straszna ze mnie.

    Po odpaleniu pliku z twoim kodem "info" wyskoczyła mi strona z php info 5.2.0

    Czy mam przez to rozumieć, że generalnie php u mnie działa i mogę coś tam sobie w nim robić?

    Gdzie jeszcze mogę znaleźć plik konfiguracyjny php - edit: znalazlem. Jest napisane jak wół " /mnt/HDA_ROOT/.config/php.ini"

    W jakim module "startuje" php?

    Sorry za lamerskie pytania, ale jak brak podstaw to tak zawsze. Obiecuję, szybką poprawę :)
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 654
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Local Time:
    05:24
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Tak

    W serwerze Web jest mozliwosc edycji PHP.ini

    Serwer WEB (= Apache+PHP)
     
  6. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Local Time:
    05:24
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Dzięki za pomoc ;)

    Jeszcze szukam logów. Właczyłem opcje logowania. Pewnie później znajde ;)
     
Ładowanie...