[POMOCY] Po zaniku zasilania nie mogę połączyć się z Mac'a

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika bodekel, 4 Marzec 2009.

Ładowanie...
  1. bodekel
    Offline

    bodekel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Marzec 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    06:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    Padło zasilanie i po podniesieniu systemu klienci PC mogą łączyć się bez problemu z moim TS-209 II, natomiast klienci Mac niestety nie :-( Wcześniej wszystko ładnie chodziło. W firmie mam stare Macintoshe Blue z sytemem 9, ale to nie było przeszkodą bo wcześniej wszystko działało. Mój NAS ma firmvare 2.1.2 bulid 1113. Proszę o pomoc.
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    06:49
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    nie mogą się połączyć tzn ?
    pokazuje się jakiś błąd, na wszystkich usługach tak jest (http, ftp etc) itd?
    Padło zasilanie wszędzie czy tylko przy QNAPie ?
    sprecyzuj pytanie bo za mało kąkretów ...
     
  3. bodekel
    Offline

    bodekel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Marzec 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    06:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zasilanie padło tylko na QNAPie. Z Maca łączyłem się poprzez Chooser wybierając AppleShare montowałem katalog "public" na desktopie. W ten sposób miałem dostęp do danych. Tylko w taki sposób korzystałem z QNAPa. W tej chwili w Chooser/AppleShare Mac'a jest widziany QNAP, mogę następnie próbować się zalogować wprowadzając login i hasło i tu koniec. Następuje zawieszenie Macintosha. Dzieje się tak na każdym Macu w sieci. Wgrywałem ponownie fimware bez rezultatu. Wyłączałem i włączałem ponownie AppleTalk Networking.
    Bogdan
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    06:49
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    a działa PA(http) na Mac ?
    czy po podniesieniu systemu wrócił do ustawień fabrycznych czy tak jak było ?
    podniesienie systemu = restart ?
     
  5. bodekel
    Offline

    bodekel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Marzec 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    06:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Panel administracyjny działa z poziomu przeglądarki (http). Po zaniku zasilania QNAP podniósł się ze starymi ustawieniami (użytkownicy, mapowanie itd.) Restart nic nie daje.
     
  6. bodekel
    Offline

    bodekel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Marzec 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    06:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Rozwiązałem problem. Należy skasować następujące katalogi:
    .AppleDB/
    .AppleDesktop/
    .AppleDouble/
    które znajdują się w udostępnianym folderze. W moim przypadku był to /Public. Należy to uczynić od strony Linuxa. Można użyć telnetu lub SSH, wymagane są uprawnienia administratora.
     
Ładowanie...