[POMOCY] Po zaniku zasilania nie mogę połączyć się z Mac'a

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika bodekel, 4 Marzec 2009.

Ładowanie...
  1. bodekel
    Offline

    bodekel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Marzec 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    07:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    Padło zasilanie i po podniesieniu systemu klienci PC mogą łączyć się bez problemu z moim TS-209 II, natomiast klienci Mac niestety nie :-( Wcześniej wszystko ładnie chodziło. W firmie mam stare Macintoshe Blue z sytemem 9, ale to nie było przeszkodą bo wcześniej wszystko działało. Mój NAS ma firmvare 2.1.2 bulid 1113. Proszę o pomoc.
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    07:11
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    nie mogą się połączyć tzn ?
    pokazuje się jakiś błąd, na wszystkich usługach tak jest (http, ftp etc) itd?
    Padło zasilanie wszędzie czy tylko przy QNAPie ?
    sprecyzuj pytanie bo za mało kąkretów ...
     
  3. bodekel
    Offline

    bodekel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Marzec 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    07:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zasilanie padło tylko na QNAPie. Z Maca łączyłem się poprzez Chooser wybierając AppleShare montowałem katalog "public" na desktopie. W ten sposób miałem dostęp do danych. Tylko w taki sposób korzystałem z QNAPa. W tej chwili w Chooser/AppleShare Mac'a jest widziany QNAP, mogę następnie próbować się zalogować wprowadzając login i hasło i tu koniec. Następuje zawieszenie Macintosha. Dzieje się tak na każdym Macu w sieci. Wgrywałem ponownie fimware bez rezultatu. Wyłączałem i włączałem ponownie AppleTalk Networking.
    Bogdan
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    07:11
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    a działa PA(http) na Mac ?
    czy po podniesieniu systemu wrócił do ustawień fabrycznych czy tak jak było ?
    podniesienie systemu = restart ?
     
  5. bodekel
    Offline

    bodekel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Marzec 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    07:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Panel administracyjny działa z poziomu przeglądarki (http). Po zaniku zasilania QNAP podniósł się ze starymi ustawieniami (użytkownicy, mapowanie itd.) Restart nic nie daje.
     
  6. bodekel
    Offline

    bodekel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Marzec 2009
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    07:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Rozwiązałem problem. Należy skasować następujące katalogi:
    .AppleDB/
    .AppleDesktop/
    .AppleDouble/
    które znajdują się w udostępnianym folderze. W moim przypadku był to /Public. Należy to uczynić od strony Linuxa. Można użyć telnetu lub SSH, wymagane są uprawnienia administratora.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.