[Q] PC -> QNAP 409 = 12 mb/s dlaczego tak wolno?

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Marquiz, 7 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    Witam serdecznie!

    Posiadam 409-tke ktora trapi dziwna przypadlosc zwiazana z predkoscia. Mianowicie przy przegrywaniu plikow duzych, kilkugigabajtowych, bo takie sa najbardziej miarodajne jesli chodzi o mierzenie przepustowasci, z mojego PC (windows vista x64) po sieci (1-gigowa oparta o switch Linksys [SD2008-EU]) na qnap'a TS-409 PRO z 2x Seagate 1,5 TB w mirrorze, nie wiem z jakiego powodu, ale wlecze sie to okolo 12 mb/s i nie chce nic szybciej.
    Ciekawsze jest to, ze robiac dochodzenie w tej sprawie zauwazylem, ze przy takiej operacji obciazenie na procesorze qnap'a wynosi 100%.

    Jakies pomysly o co moze biegac?
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    19:40
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    próbowałeś bezpośrednio pc<>qnap na pewnym kablu?

    12,5 megabajta to max tego co podoła sieć... 100Mbit - z opisu wynika że masz gigabitową - teoretycznie powinno być 10x tyle - a nie jest - obstawiam kabelki :D

    pozdrawiam, c.
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Zobacz http://forum.qnap.net.pl/threads/315 .To jest test mojej 509. Faktycznie wygląda na to, że sieć działa z prędkością 100Mb/s. Może masz problem z transmisją na kartach sieciowych half i full duplex.
     
    Lasted edited by : 22 Wrzesień 2013
  4. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    witam ponownie!

    fragment dmesg'a:
    Kod (Text):
    1. eth0: link down
    2. eth0: link up, full duplex, speed 1 Gbps
    3.  
    Gdyby to był problem z siecia, to raczej qnap nie mialby 100% obciazenia na procesorze przy kopiowaniu z ta predkoscia.
    Musze jeszcze sprobowac go podpiac bezposrednio do PC, bo rzeczywiscie cos mi sie nie podoba tym badziej, ze predkosc zapisu i odczytu osiaga takie samo maksimum czyli nieco ponad 12 Mbps ;(
     
  5. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    Ok, poszedłem za Waszymi radami i kupiłem nowiutkie patch cable podłączyłem i niestety jak było tak jest.
    Dzisiaj jeszcze spróbuję podpiąć to ustrojstwo bezpośrednio do kompa i dam znać jak poszło.
    Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to chętnie poczytam.

    Podłączyłem qnap'a bezpośrednio do PC i ta sama historia. Średnio około 12 MB/s :-(

    To raczej nie kwestia sieci, bardziej mnie zastanawia to 100% obciążenia na procesorze Qnap w trakcie kopiowania.

    Zrobiłem kolejny test, wpiąłem do sieci laptopa i z niego na PC kopiuje sie ponad 40 mb/s a na qnapa tez kolo 12 mb/s.
    Mam pewność, że problem leży po stronie qnap'a, ale nie mam pojęcia co może powodować tak dziwne zachowanie :-(
     
  6. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    W logach nie masz czegoś ciekawego.
    Może trwa synchronizacja dysków, albo masz uszkodzony dysk.
     
  7. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    19:40
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    no cóż - wygląda na to że to co jest w specyfikacji nie jest zgodne z rzeczywistością ....

    http://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=1 ... bps#p69319

    w laboratorium qnapa działa świetnie... u użytkowników już niekoniecznie - przecież specjaliści w laboratorium nie mogą się mylić prawda? skoro twierdzą że u nich działa ~20 mega na sekundę to użyszkodnik musiał coś źle zrobić :/

    ehh...

    c.
     
  8. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    hmmm....
    No cóż wygląda na to, że kolejny krok to upgrade firmware do 3.0.0.
    Ech śmiech na sali z tą prędkością, ale tak to jest jak się do takiego sprzętu na linuxie 500 MHz proca pakuje :/

    No nic, robie backup zawartości i postawie firmware 3.0. Dam znać co z tego wyszło, z tym, że troche to może potrwać, bo przegranie 1 TB z tego badziewia trochę potrwa....
     
  9. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Jak widać na załączonym obrazku udało mi sie uzyskać bardzo satysfakcjonujący wynik zapisu/odczytu ok 55MB/sek przy robieniu kopii bezpieczeństwa całego QNAP'a.

    Parametry sprzętu:
    2 x QNAP 509 Pro
    Dyski Segate Barracuda ES2 podłączone w trybie SATA 2 (wyciągnięte jumper'y od downgrade do SATA1) - Raid 5 bez szyfrowania
    Switch zarządzalny 1GB - kolejne porty
    Kopiowane bezpośrednio z shell'a z jednego sprzętu na drugi za pomocą ftp'a bez jakiegokolwiek zabezpieczenia
    Katalogi z użytkownikami i ich plikami i prawami spakowane tar'em
    Kopiowany plik miał bodajże 30Gb
     

    Załączone pliki:

    • aaa.PNG
      aaa.PNG
      Rozmiar pliku:
      41,2 KB
      Wyświetleń:
      392
      MD5 Sum:
      05328d1f68ee695d91c84a880aee12cb
  10. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    hmmm.....
    A próbowałeś z jakiegokolwiek PC z windą skopiować coś na tego samego NAS'a i nie przy użyciu FTP tylko Samby?
     
  11. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Po sambie mam takie transfery:
     

    Załączone pliki:

    • hdd_qnap.PNG
      hdd_qnap.PNG
      Rozmiar pliku:
      21,7 KB
      Wyświetleń:
      316
      MD5 Sum:
      1100da19d42170cabdcb093a64952ce5
  12. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    No to patrz na to!

    A najciekawsze jest to ze zapis jest szybszy od odczytu - LOL :D
     

    Załączone pliki:

    • test_vista.jpg
      test_vista.jpg
      Rozmiar pliku:
      71,3 KB
      Wyświetleń:
      307
      MD5 Sum:
      e6fe4986bcb49e1e6f7e000a95867ec0
    • test_xp.jpg
      test_xp.jpg
      Rozmiar pliku:
      63,7 KB
      Wyświetleń:
      303
      MD5 Sum:
      7256a562f04fd9e128826b140bb5dac0
  13. TheJa
    Offline

    TheJa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
  14. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    Po włączeniu Jumbo Frame na 9000 jest lepiej ,ale nadal nie jest to nawet polowa wydajności hdd zamontowanych wewnątrz.

    A właśnie, macie może jakiegoś Benchmarka HDD pod Linucha, działającego na Qnapie???
     

    Załączone pliki:

  15. TheJa
    Offline

    TheJa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    Marquiz - a włączyłeś też na karcie sieciowej PC dużą ramkę ?
     
  16. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
  17. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    Generalnie wygląda na to, że po prostu "ten typ tak ma" i przy 500MHz na softowym raidzie nic szybciej nie będzie... No nic, trzeba go chyba będzie sprzedzać i kupić 439 :/

    po chwili zastanowienia dochodzę do wniosku, że to może być również kwestia kiepskiego kontrolera, bo kopiowanie pliku w obrębie tego samego hdd (operacja przez SSH przy 'pomocy' MC) wykonuje się z prędkością około 7-8 mb/s, to jest po prostu lol2
     
  18. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    19:40
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Kod (Text):
    1.  
    2. [~] # hdparm /dev/md0
    3.  
    4. /dev/md0:
    5.  readonly     =  0 (off)
    6.  readahead    = 256 (on)
    7.  geometry     = 44944/2/4, sectors = 974486656, start = 0
    8. [~] # hdparm -tT /dev/md0
    9.  
    10. /dev/md0:
    11.  Timing cached reads:   568 MB in  2.00 seconds = 284.00 MB/sec
    12.  Timing buffered disk reads:  136 MB in  3.03 seconds =  44.88 MB/sec
    13. [~] # hdparm -tT /dev/sda
    14.  
    15. /dev/sda:
    16.  Timing cached reads:   584 MB in  2.01 seconds = 290.55 MB/sec
    17.  Timing buffered disk reads:  188 MB in  3.01 seconds =  62.46 MB/sec
    18. [~] # hdparm -tT /dev/sdb
    19.  
    20. /dev/sdb:
    21.  Timing cached reads:   568 MB in  2.00 seconds = 284.00 MB/sec
    22.  Timing buffered disk reads:  192 MB in  3.01 seconds =  63.79 MB/sec
    23.  
    no cóż - u mnie niestety to samo :-( - tzn. żałosny transfer z MC - dochodziło do 11-12 mb/s :-(
    im dłużej mam swojego qnapa tym bardziej przekonuję się że nie był to najlepszy zakup... tzn. urządzenie spełnia swoją rolę - ale za taką kasę spodziewałem się czegoś nieco lepszego...
     
  19. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Kod (Text):
    1. [~] # hdparm  /dev/md0
    2.  
    3. /dev/md0:
    4.  readonly     =  0 (off)
    5.  readahead    = 1024 (on)
    6.  geometry     = 17920/2/4, sectors = 7801548800, start = 0
    7.  
    8. [~] # hdparm -tT /dev/md0
    9.  
    10. /dev/md0:
    11.  Timing cached reads:   3488 MB in  2.00 seconds = 1743.86 MB/sec
    12.  Timing buffered disk reads:  288 MB in  3.05 seconds =  94.36 MB/sec
    13. [~] # hdparm -tT /dev/sda
    14.  
    15. /dev/sda:
    16.  Timing cached reads:   3492 MB in  2.00 seconds = 1746.21 MB/sec
    17.  Timing buffered disk reads:  286 MB in  3.43 seconds =  83.46 MB/sec
    18.  
    19. [~] # hdparm -tT /dev/sde
    20.  
    21. /dev/sde:
    22.  Timing cached reads:   3492 MB in  2.00 seconds = 1745.50 MB/sec
    23.  Timing buffered disk reads:  302 MB in  3.01 seconds = 100.34 MB/sec
    Mam pytanko, być może nie istotne, ale zapytam:
    Czy we wszytskich dyskach Segate macie powyciągane jumpery kompatybilności z S-ATA 1. Każdy jumper w dysku robi z nowego superszybkiego dysku stary przestarzały sprzęt. Czyli downgrade z 300 Mb do 150 MB. Mimo tego transfery powinny być znacznie wyższe.

    Parametry QNAP TS-509 Pro
    Kod (Text):
    1. [~] # cat /proc/cpuinfo
    2. processor       : 0
    3. vendor_id       : GenuineIntel
    4. cpu family      : 6
    5. model           : 22
    6. model name      : Intel(R) Celeron(R) CPU          420  @ 1.60GHz
    7. stepping        : 1
    8. cpu MHz         : 1596.078
    9. cache size      : 512 KB
    10. fdiv_bug        : no
    11. hlt_bug         : no
    12. f00f_bug        : no
    13. coma_bug        : no
    14. fpu             : yes
    15. fpu_exception   : yes
    16. cpuid level     : 10
    17. wp              : yes
    18. flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss tm pbe nx lm constant_tsc up arch_perfmon pebs bts pni monitor ds_cpl tm2 ssse3 cx16 xtpr lahf_lm
    19. bogomips        : 3193.52
    20. clflush size    : 64
    21. [~] # free
    22.               total         used         free       shared      buffers
    23.   Mem:      1025960       582616       443344            0       135636
    24.  Swap:       530040           92       529948
    25. Total:      1556000       582708       973292
    26. [~] # cat /proc/meminfo
    27. MemTotal:      1025960 kB
    28. MemFree:        443344 kB
    29. Buffers:        135636 kB
    30. Cached:          11356 kB
    31. SwapCached:          0 kB
    32. Active:         137692 kB
    33. Inactive:        17556 kB
    34. HighTotal:      122688 kB
    35. HighFree:       105376 kB
    36. LowTotal:       903272 kB
    37. LowFree:        337968 kB
    38. SwapTotal:      530040 kB
    39. SwapFree:       529948 kB
    40. Dirty:               4 kB
    41. Writeback:           0 kB
    42. AnonPages:        8276 kB
    43. Mapped:           6320 kB
    44. Slab:           416160 kB
    45. SReclaimable:   400004 kB
    46. SUnreclaim:      16156 kB
    47. PageTables:        560 kB
    48. NFS_Unstable:        0 kB
    49. Bounce:              0 kB
    50. CommitLimit:   1043020 kB
    51. Committed_AS:   127280 kB
    52. VmallocTotal:   114680 kB
    53. VmallocUsed:      3340 kB
    54. VmallocChunk:   111092 kB
    55. HugePages_Total:     0
    56. HugePages_Free:      0
    57. HugePages_Rsvd:      0
    58. HugePages_Surp:      0
    59. Hugepagesize:     4096 kB[~]
    60.  
    61. # uptime
    62.  07:23:12 up 40 days, 17:44, load average: 0.00, 0.00, 0.00
     
  20. Marquiz
    Offline

    Marquiz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    27
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    20:40
    Followers:
    0
    Szczerze, to sprawdzałem tylko jeden z hdd, ale zwory nie bylo. Sprawdze ejszcze drugi przy najblizszym restarcie.

    ale z tego co widze, to qnap 509 ma o wiele szybszy procesor, bo 1,6 GHz w porownaniu z g****m ktore jest w 409-tce to wszystko wyjasnia:

    Kod (Text):
    1. [~] # hdparm /dev/md0
    2.  
    3. /dev/md0:
    4.  readonly     =  0 (off)
    5.  readahead    = 256 (on)
    6.  geometry     = 43776/2/4, sectors = 2927974400, start = 0
    7. [~] # hdparm -tT /dev/md0
    8.  
    9. /dev/md0:
    10.  Timing cached reads:   560 MB in  2.02 seconds = 277.05 MB/sec
    11.  Timing buffered disk reads:  132 MB in  3.01 seconds =  43.85 MB/sec
    12. [~] # hdparm -tT /dev/sda
    13.  
    14. /dev/sda:
    15.  Timing cached reads:   604 MB in  2.01 seconds = 301.01 MB/sec
    16.  Timing buffered disk reads:  188 MB in  3.06 seconds =  61.38 MB/sec
    17.  
    18. [~] # hdparm -tT /dev/sdb
    19.  
    20. /dev/sdb:
    21.  Timing cached reads:   596 MB in  2.01 seconds = 297.26 MB/sec
    22.  Timing buffered disk reads:  152 MB in  3.00 seconds =  50.66 MB/sec
    23.  
    A porcek taki marny:

    Kod (Text):
    1. [~] # cat /proc/cpuinfo
    2. Processor       : ARM926EJ-S rev 0 (v5l)
    3. BogoMIPS        : 498.07
    4. Features        : swp half thumb fastmult vfp edsp
    5. CPU implementer : 0x41
    6. CPU architecture: 5TEJ
    7. CPU variant     : 0x0
    8. CPU part        : 0x926
    9. CPU revision    : 0
    10. Cache type      : write-back
    11. Cache clean     : cp15 c7 ops
    12. Cache lockdown  : format C
    13. Cache format    : Harvard
    14. I size          : 32768
    15. I assoc         : 1
    16. I line length   : 32
    17. I sets          : 1024
    18. D size          : 32768
    19. D assoc         : 4
    20. D line length   : 32
    21. D sets          : 256
    22.  
    23. Hardware        : Feroceon
    24. Revision        : 0000
    25. Serial          : 0000000000000000
    26.  
    Wniosek: Jakbym wiedzial, ze ten badziew jest taki wolny, to zdecydowanie dolozylbym juz to 1000 pln wiecej i kupil 439.
     
Ładowanie...