How-To QNAP ARM Native Compiler (109/209/409)

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 1 Wrzesień 2008.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    1. Zaloguj sie na swojego QNAP TS-109/209/409 poprzez PuTTY (SSH)

    2. Jesli nie masz RAID'a wykonaj ponizsze polecenie:
    Kod (Text):
    1. # cd /share/HDA_DATA
    Natomiast jesli masz RAID'a, wykonaj to:
    Kod (Text):
    1. # cd /share/MD0_DATA
    3. Sciagnij qnap_arm_native_compiler-0.16-8
    Kod (Text):
    1. # wget http://qnas.pl/tools/arm/qnap_arm_native_compiler-0.16-8.tar.gz
    4. Rozpakuj archiwum
    Kod (Text):
    1. # tar zxvf qnap_arm_native_compiler-0.16-8.tar.gz
    2. # rm qnap_arm_native_compiler-0.16-8.tar.gz
    ---

    Gotowe!

    Teraz musisz pamietac o kilku rzeczach.
    Przed przejsciem na inne srodowisko, bedziesz musial zamontowac kilka katalogow. Dlatego tez jest prosty skrypt.

    Jak uruchomic?
    a) Jesli NIE masz RAID'a:
    Kod (Text):
    1. # /share/HDA_DATA/native/native.sh start
    2. # chroot /share/HDA_DATA/native
    b) Jesli masz RAID'a:
    Kod (Text):
    1. # /share/MD0_DATA/native/native.sh start
    2. # chroot /share/MD0_DATA/native
    Notka:
    Jeżeli zdecydujesz sie na usuniecie narzedzi z swojego QNAP'a, bedziesz musial odmontowac katalogi. Inaczej stracisz wszystkie dane na QNAP'ie.
    A wiec proces odinstalowywania wyglada tak:
    a) Jesli NIE masz RAID'a:
    Kod (Text):
    1. # /share/HDA_DATA/native/native.sh stop
    2. # rm -r /share/HDA_DATA/native
    b) Jesli masz RAID'a:
    Kod (Text):
    1. # /share/MD0_DATA/native/native.sh stop
    2. # rm -r /share/MD0_DATA/native
     
  2. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    1
    brak tr - komendy potrzebnej bardzo często przy kompilacji.
    można ją skopiować po wyjściu z chroot'a komendą:
    Kod (Text):
    1. cp /usr/bin/tr /share/MD0_data/native/usr/bin
    pod warunkiem że ma się RAID. Bez RAID - HD0_data

    tak skopiowany tr śmiga już w native chroot.
     
  3. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    1
    proba kompilacji kilku programow i zawsze wywala mi blad o braku makedepend
    cholernie dawno nic nie kompilowałem, może jakaś podpowiedź? :)
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    a co kompilujesz ?
     
  5. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    1
    cdrtools od poczatku. wersja ktora jest w ipkg nie obsluguje wypalania plyt DVD. Tylko CD.
    lekki przeżytek...

    ale zaraz będę próbował BashBurn - wygląda że dużo bardziej przyjazne dla użytkownika
    http://bashburn.sourceforge.net/tp/Releases/
     
  6. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    14:16
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    podniosę trochę wątek - jak tam walka z bashburn? masz się czym podzielić? :D a może udało Ci się przekompilować cdrtools?

    przy okazji - czy któryś z poweruserów mający doświadczenie i czas w kompilowaniu różności do qnapa mógłby udostepnić swoją pracę na forum?

    marzy mi się wishlista - na którą można byłoby wrzucać potrzebne projekty (których nie ma w ipkg ) i ktoś mający wiedzę, czas i możliwości kompilowałby dany projekt i publikował na forumowym ftp


    pozdrawiam, c.
     
  7. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    1
    cdrtools działa. Jedyny problem to brak poprawnej fixacji. Watek ruszony na ang forum qnap. W tej chwili wychodze wiec nie napisze nic wiecej ale mozesz poszukac tam co i jak.
    Potem uzupelnie :)
     
  8. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Local Time:
    14:16
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    :)

    trochę poczytałem - jedna uwaga co do prędkości zapisu:

    2 bardzo istotne rzeczy których mix powodował dziwne wyniki u mnie w kompie (i spod windows i pod linuksami - różne programy do wypalania)

    - prędkości obsługiwane przez nagrywarkę
    - rodzaj płyty (prędkości nagrywania płyty)

    Nie mam bladego pojęcia o co biega ale prędkość nagrywania (tzn wykrywana przez programy - nie realna) jest uzależniona od 2 w/w czynników.

    Czasami miałem baaardzo dziwne kombinacje prędkości :) - na jednej płytce pokazywał mi prędkość zapisu (CD-R) 4,8,16,24 a na innej (ta sama nagrywarka, ten sam program na tym samym systemie - inna płytka) 2,4,10,12. Żeby było śmieszniej często jedyna skuteczna** prędkość zapisu to była ta najwyższa rozpoznana... oczywiście zapis z prędkością np 12x (bo taka była maksymalna) powodował że płytka wypalała się z prędkością realną .... około 8x :D

    więc wracając do sedna - spróbuj może na kilku różnych płytkach - czy uda Ci się na tej nagrywarce wymusić nagrywanie z inną niż 4x prędkością? chyba że taka jej uroda - obsługuje wyłącznie 4x i już :)

    **(często robię płytki bootowalne - skuteczna = PC wstaje z takiej płytki )
     
  9. kabar
    Online

    kabar Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    witam!

    chcialbym sprobowac uruchomic na swoim ts 109 squida jako serwer cache proxy, z tego co wyczytalem na forach squid, ktory jest dostepny przez IPKG, nie dosc, ze jest juz troche wiekowy, to wiesza sie przy pierwszym wiekszym obciazeniu, poniewaz jest tak skompilowany. trzeba by go skompilowac od nowa z odpowiednimi flagami. jestem poczatkujacy w temacie linuxa, przed kupnem dysku nie mialem niestety o linuchu zadnego pojecia. wszystkiego ucze sie na bierzaco z forum, wikipedii i metoda prob i bledow. na razie udalo mi sie uruchomic DFS i zmontowac na dysku dnsmasq, ktory swietnie sobie radzi. zainstalowalem tez wg powyzszej instrukcji native_compiler, ale ale sam przebieg kompilowania do juz dla mnie zbyt wielka zagadka. nie mam pojecia od czego zaczac. jest to w ogole mozliwe? dziwi mnie tez troche to, ze znalazlem opis dzialajacego squida z ipkg, ale na synology. bylbym ogromnie wdzieczny za pomoc. ponizej garsc linkow:

    http://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=1 ... uid#p56359 info o 'flagach'
    http://www.naschenweng.info/2008/09/19/ ... hing-proxy squid na synology
     
  10. kabar
    Online

    kabar Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    forum umarlo? :|
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    fakt jest taki ze chetnie bym Ci pomogl ale nigdy nie instalowalem squida
    jesli zainstalowales kompilator to dobrze

    pobierz paczke ze zrodlem squid'a, rozpakuj ja i przeczytaj plik README lub INSTALL :)
    na chwile obecna tylko tyle Ci moge pomoc... niestety jestem obecnie zajety duza iloscia projektow...
     
  12. beny
    Online

    beny Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Linki do paczek z kompilatorem nie działają :-(
    Gdzie mogę je znaleźć?
     
  13. Nicolas01
    Offline

    Nicolas01 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    4
    Miejscowość:
    Gdańsk
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Witam,
    proszę o udostępnienie jeszcze raz materiałów do ściągnięcia :)
     
  14. shaolin33
    Offline

    shaolin33 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Marzec 2014
    Wiadomości:
    6
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    15:16
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x19P II 10 Mbps
    ja sqiuda zaistalowalem wchodzac na nas serwer z windowsa i skorzystalem z gotowej aplikacji squid 3.1, jednak teraz problemem jest manual config:)
     
  15. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    808
    Miejscowość:
    Cork
    Oceny:
    +242 / 3 / -2
    Local Time:
    14:16
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
Ładowanie...