TwonkyMedia i PS3

Dyskusja w 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' rozpoczęta przez użytkownika simon_ttp, 13 Listopad 2009.

Ładowanie...
  1. simon_ttp
    Offline

    simon_ttp Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Listopad 2009
    Wiadomości:
    2
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    19:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Hejka,

    Długo walczyłem z uruchomieniem Qnapa jako servera Upnp/dlna. Udało się dopiero wczoraj, po w sumie banalnym zabiegu.

    Jakie były objawy:
    - PS3 "widziało" serwer po długim czasie. Wyszukiwanie nic nie dawało,
    - Bardzo często pojawiał się błąd DLNA 7531, co w praktyce oznaczało brak komunikacji w serwerem,
    - Jak już coś się udało, to często wywalało błąd DLNA 2006 lub 2004 a najczęściej błąd sieciowy (nie pamiętam już numeru),
    - Zalogowanie się do strony konfiguracyjnej TwonkyServera graniczyło z cudem a jak już cud nadchodził, to po długich minutach,
    - Ciekawe było, że jak się można było do strony konfiguracyjnej dobić w miarę szybko (2-3 minuty) to i PS3 radziło sobie dużo lepiej,
    - Mój telewizor "filip" też jest klientem DLNA i z niego takowoż nie szło się dobić do Qnapa/Twonky.

    Rozwiązanie WSZYSTKICH problemów:
    - Odłączyć QNAPa z dostępu do Internetu. Ja to zrobiłem przez wpisanie w ustawieniach sieci "zmyślonego" adresu bramy sieciowej (rutera).

    Teraz śmiga jak ta lala. Żadnych problemów... no ale traktuję to jako rozwiązanie tymczasowe. To ewidentnie bug w oprogramowaniu Qnapa lub w plikach konfiguracyjnych.

    Uderzę jeszcze wprost do supportu Qnapa, niech analizują i szukają co nie tak.

    pzdr
    simon
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    19:48
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    wtf ? to jak się wtedy podłączyłeś do QNAPa(no chyba że miał włączone własne dhcp?) ?
    ale nie widze tutaj sensu.
    Możliwe że nie miałeś poprawnie skonfigurowanej sieci(ip bramy, maska).
    Albo ,
    - źle się odpalił Twonky(wystarczył restart),
    - źle rozpoznał twoj telewizor Twonky(zła konfiguracja)
    - duża ilość plików multimedialnych. Niestety, Twonky przy pierwszym razie niepotrzebnie długo je indeksuje przez co QNAP "zamula".

    Wszystkim QNAP+PS3 hulało wiec nie sądze aby to był bug.
     
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    19:48
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
  4. cgrongs
    Offline

    cgrongs Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    2
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    19:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wszystkim QNAP+PS3 hulało wiec nie sądze aby to był bug.


    cheap ps3 controller
    heap xbox 360 controller
    cheap wii controller
     
  5. smsmn
    Offline

    smsmn Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    3
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    19:48
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    ... u mnie nie działa. Generalnie jeden duży problem: PS3 widzi twonky, konfiguracja przebiega bez większych problemów, ale ... przy wyborze na ps3 zdjęć z twonky, przechodzę do albumu i podgląd zdjęć generuje się w tempie badzo, bardzo wolnym. Jakieś pomysły?
     
  6. smsmn
    Offline

    smsmn Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    3
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    19:48
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Podejrzewam, że problem nie leży po stronie ustawień sieci. Podczas generowania podglądu na ps3, zdjęcia są zmniejszana do rozdzielczości 1620/1080 i to trwa! Ktoś wie czy mam rację i jak to zmienić? Wgrywanie całych plików będzie raczej szybsze.
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. błąd dlna 7531

    ,
  2. ps3 błąd 7531

    ,
  3. bląd serwera multimedia

    ,
  4. błąd protokołu dlna 501.pl,
  5. jak naprawic blad dlna (7531)