AD i TS-409U

Dyskusja w 'Windows Active Directory' rozpoczęta przez użytkownika krakson, 22 Czerwiec 2008.

Ładowanie...
  1. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Staram sie podlaczyc qnapa do AD i za cholore nie moge.

    DNS wpisany , czas na qnapie i AD identyczny ale nadal pojawia sie komunikat zebym sprawdzil DNS , nazwe domeny itp :/

    GG : 7902490
     
  2. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ok - pomógł restart :)

    Fajnie jakby w manualu napisali ze po wpisani nowych dns-ow nalezy zrestartowac maszynke :)
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    mozesz mi cos opowiedziec o tym Twoim Active Directory... ja tylko kilka razy w zyciu sie z nim zetknelem i nigdy na powaznie. Jak moesz prosze powiedz mi jakie sa cechy korzystania z Active Directory... wady i zalety :)
     
  4. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Prawdę mówiąc to dopiero stawiam u siebie AD wiec za wiele Ci nie powiem.
    Na szkoleniu jeszcze nie bylem, tak wiec metoda prób i błędów coś tam staram sie stworzyć.

    Jak narazie to mam malego zonka bo ..
    Stowrzylem obok Katalogow Qweb Qdownload swoj katalog DANE a w nim maja byc katalogi userow.
    ( \\QNAP\DANE\kowalski.daniel , \\QNAP\DANE\kaczynski.pawel itd )

    W takim katalogu usera stworzone sa katalogi ( Profil , Moje dokumenty , Dokumenty , Menu ).
    Profil pobierany jest zawsze z Qnapa, jak ktos sie loguje zas reszta jest przekierowana za pomoca GPO. ( tak wiec wszystkie pliki znajduja sie na QNAPIE )

    i teraz moj problem. Gdy podmapuje sobie dysk Qnapa kontem administratora i stowrze te wyzej wymienione katalogi to profil sie nie zaladuje bo nie bedzie mial uprawnien. Rozwiazaniem tego bylo podmapowanie dysku za pomoca konta kowalski.daniel i stworzenie tych katalogow.
    Oczywiscie tylko tych dla kowalskiego. Dla kaczynskiego musialem odmapowac i zamapowac za pomoca jego kona.
    Tylko za ja mam ponad 100 kont wiec ;(
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    hmmm
    daj mi pomyslec w tym temacie...
     
  6. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  7. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Myslalem o tym zeby za pomoca vbscripta : wyciagnac uzytkownikow domeny i pozniej wrzucic to w petle :)

    Brałby 1 usera , podmapowal dysk za pomoca jego danych, stworzyl katalogi i odmapowal i pozniej kolejny user :)

    Wada : kazdy user musialby miec takie samo haslo bo raczej hasla za pomoca vbscripta nie da sie wyciagnac.
    Chociaz dopiero tworze bazwe userow w AD wiec i tak pozniej user bedzie musial zmienic przy pierwszym logowaniu.
     
  8. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Juz rozwiazalem :)

    W AD we wlasciwosciach usera w polu sciezka profilu podajesz np :

    \\QNAP\DANE\%username%\Profil

    i przy pierwszym logwaniu sam wszystko tworzy :)
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    :) Bede musial sie pobawic tym AD
     
  10. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    I znow jest maly problem bo :

    Jak stworze w AD usera i pozniej sie zaloguje na niego to tworzony jest profil tego uzytkownika na QNAPIE.

    \\QNAP\DANE\kowalski.jan

    I prawa do tego katalogu kowalski ma tylko kowaslki.jan.
    nawet Administrator domeny nie ma praw :-(

    a mialo byc tak pieknie :-(
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Słuchaj... dzisiaj siadam za tym i sie zajmuje tym ;)
    Zobaczmy co z tego wyjdzie :D
     
  12. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ok - dzieki wielkie :)

    Jestem pod gg 7902490
     
  13. supervisor
    Offline

    supervisor Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    01:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy wątek jest wciąż aktywny ?
    Nie chciałbym robić zamieszania gdyż jestem tzw. świeżakiem na forum ale myśle że wiem co jest przyczyną


    Pozdrawiam
     
  14. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    W domenie mogą być dwa kontrolery PDC i BDC. Myślę, że jak by programiści z QNAP’a wykorzystali pakiet Samby i stworzyli kontroler BDC to problemy z usługą AD przestał by istnieć. Wtedy można było zmigrować cały katalog z użytkownikami z PDC na BDC. W chwili obecnej mam uruchomiony kontroler domeny PDC na linux i od paru lat działa poprawnie.
     
  15. supervisor
    Offline

    supervisor Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    01:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Nawiązując do wypowiedzi jaroslawk, chciałbym sprostować że dzieje PDC i BDC odszły wraz z nadejściem pierwszego Windows 2000 (tak dwa tysiące). W chwili obecnej kotrolery domeny mogą posiadać stosowne role itp ale nie dzielą się już na PDC i BDC.

    Widząc pewne wypowiedzi w temacie chciałbym zaznaczyć że:

    1. QNAP nie jest i nie będzie kontrolerem domeny. W uproszczeniu, QNAP jak i wiele innych urządzeń/systemów pobiera (oczywiście w trybie read only) informację nt. obiektów (kont, grup) ze wskazanego kontrolera i na ich podstawie uwierzytelnia klienta próbującego uzyskać dostęp do danych zasobów znajdujących się na dysku
    2. Jak pisałem nie ma (i proszę nie uzywajcie już tych terminów) PDC i BDC. Chyba że jedziecie na NT 4.0 :)
    3. Jak nie Wiecie dlaczego QNAP za jasną cholere nie chce działać poprawnie z AD a wszystko powinno być dobrze to problem w 90% stoi po stronie DNS (heh, dziwne ale prawdziwe)

    Napiszę dość obszerny tekscik na ten temat. Obiecuje że przed Świętami coś przygotuję. Myśle że temat jest wart uwagi - co wy na to ?

    Zanim się za to zabiorę, proszę przygotujcie ew. pytania, przykłady problemów itp, postaram się tak dokumencik dostosować aby każdy znalazł w nim coś dla siebie. Może warto stworzyć nowy wątek ?
    Nie chciałbym się "panoszyć" wiec chciałbym zapytać admina co o tym sądzi i ewentualnie pytanie czy ktoś się chce dołączyć do inicjatywy stworzenia w/w dokumenciku ;)

    Pozdrawiam wszystkich
     
  16. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    02:57
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Hehe,
    przeciez Samba dzialajaca jako kontroler domeny zapewnia funkcjonalnosc domeny NT :).

    Swoja droga "firmowe" umozliwienie uruchomienia kontrolera domeny na QNAPie byloby moim zdaniem funkcja calkiem przydatna.
     
  17. supervisor
    Offline

    supervisor Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    01:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Generalnie moj komentarz dotyczył AD (czyli Microsoft). Nie zabieram zdania w kwestii SAMBY gdyż nie używałem i niestety nie znam.
     
  18. yacoob
    Offline

    yacoob Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    01:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No to ja mam pytanie odnośnie współpracy QNAP-a z kontrolerem AD. Mianowicie mam kontroler AD na Windows 2003 Server x64, dołączyłem QNAP-a model TS409U Pro jako komputer do domeny. QNAP owszem bardzo ładnie pobiera użytkowników i grupy z tejże domeny, ale obcina sobie nazwy tychże użytkowników, np. mam usera o loginie Jan Kowalski na QNAP w User Management --> Users wyświetla go jako NAZWADOMENY+jan kowal. Jak ktoś ma krótszy login to nie obcina. Oczywiście delikwent z obciętym loginem chce się podłączyć do udziału na QNAP-ie to nie może (dostaje odmowę). Ma ktoś z Was taki problem? Aha, firmware w wersji 2.1.2 (najnowszy jaki można znaleźć na qnap.com dla tego modelu).
     

Poleć tę stronę