AD i TS-409U

Dyskusja w 'Windows Active Directory' rozpoczęta przez użytkownika krakson, 22 Czerwiec 2008.

Ładowanie...
  1. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Staram sie podlaczyc qnapa do AD i za cholore nie moge.

    DNS wpisany , czas na qnapie i AD identyczny ale nadal pojawia sie komunikat zebym sprawdzil DNS , nazwe domeny itp :/

    GG : 7902490
     
  2. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ok - pomógł restart :)

    Fajnie jakby w manualu napisali ze po wpisani nowych dns-ow nalezy zrestartowac maszynke :)
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    mozesz mi cos opowiedziec o tym Twoim Active Directory... ja tylko kilka razy w zyciu sie z nim zetknelem i nigdy na powaznie. Jak moesz prosze powiedz mi jakie sa cechy korzystania z Active Directory... wady i zalety :)
     
  4. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Prawdę mówiąc to dopiero stawiam u siebie AD wiec za wiele Ci nie powiem.
    Na szkoleniu jeszcze nie bylem, tak wiec metoda prób i błędów coś tam staram sie stworzyć.

    Jak narazie to mam malego zonka bo ..
    Stowrzylem obok Katalogow Qweb Qdownload swoj katalog DANE a w nim maja byc katalogi userow.
    ( \\QNAP\DANE\kowalski.daniel , \\QNAP\DANE\kaczynski.pawel itd )

    W takim katalogu usera stworzone sa katalogi ( Profil , Moje dokumenty , Dokumenty , Menu ).
    Profil pobierany jest zawsze z Qnapa, jak ktos sie loguje zas reszta jest przekierowana za pomoca GPO. ( tak wiec wszystkie pliki znajduja sie na QNAPIE )

    i teraz moj problem. Gdy podmapuje sobie dysk Qnapa kontem administratora i stowrze te wyzej wymienione katalogi to profil sie nie zaladuje bo nie bedzie mial uprawnien. Rozwiazaniem tego bylo podmapowanie dysku za pomoca konta kowalski.daniel i stworzenie tych katalogow.
    Oczywiscie tylko tych dla kowalskiego. Dla kaczynskiego musialem odmapowac i zamapowac za pomoca jego kona.
    Tylko za ja mam ponad 100 kont wiec ;(
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    hmmm
    daj mi pomyslec w tym temacie...
     
  6. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  7. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Myslalem o tym zeby za pomoca vbscripta : wyciagnac uzytkownikow domeny i pozniej wrzucic to w petle :)

    Brałby 1 usera , podmapowal dysk za pomoca jego danych, stworzyl katalogi i odmapowal i pozniej kolejny user :)

    Wada : kazdy user musialby miec takie samo haslo bo raczej hasla za pomoca vbscripta nie da sie wyciagnac.
    Chociaz dopiero tworze bazwe userow w AD wiec i tak pozniej user bedzie musial zmienic przy pierwszym logowaniu.
     
  8. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Juz rozwiazalem :)

    W AD we wlasciwosciach usera w polu sciezka profilu podajesz np :

    \\QNAP\DANE\%username%\Profil

    i przy pierwszym logwaniu sam wszystko tworzy :)
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    :) Bede musial sie pobawic tym AD
     
  10. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    I znow jest maly problem bo :

    Jak stworze w AD usera i pozniej sie zaloguje na niego to tworzony jest profil tego uzytkownika na QNAPIE.

    \\QNAP\DANE\kowalski.jan

    I prawa do tego katalogu kowalski ma tylko kowaslki.jan.
    nawet Administrator domeny nie ma praw :-(

    a mialo byc tak pieknie :-(
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Słuchaj... dzisiaj siadam za tym i sie zajmuje tym ;)
    Zobaczmy co z tego wyjdzie :D
     
  12. krakson
    Offline

    krakson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ok - dzieki wielkie :)

    Jestem pod gg 7902490
     
  13. supervisor
    Offline

    supervisor Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    01:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy wątek jest wciąż aktywny ?
    Nie chciałbym robić zamieszania gdyż jestem tzw. świeżakiem na forum ale myśle że wiem co jest przyczyną


    Pozdrawiam
     
  14. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    W domenie mogą być dwa kontrolery PDC i BDC. Myślę, że jak by programiści z QNAP’a wykorzystali pakiet Samby i stworzyli kontroler BDC to problemy z usługą AD przestał by istnieć. Wtedy można było zmigrować cały katalog z użytkownikami z PDC na BDC. W chwili obecnej mam uruchomiony kontroler domeny PDC na linux i od paru lat działa poprawnie.
     
  15. supervisor
    Offline

    supervisor Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    01:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Nawiązując do wypowiedzi jaroslawk, chciałbym sprostować że dzieje PDC i BDC odszły wraz z nadejściem pierwszego Windows 2000 (tak dwa tysiące). W chwili obecnej kotrolery domeny mogą posiadać stosowne role itp ale nie dzielą się już na PDC i BDC.

    Widząc pewne wypowiedzi w temacie chciałbym zaznaczyć że:

    1. QNAP nie jest i nie będzie kontrolerem domeny. W uproszczeniu, QNAP jak i wiele innych urządzeń/systemów pobiera (oczywiście w trybie read only) informację nt. obiektów (kont, grup) ze wskazanego kontrolera i na ich podstawie uwierzytelnia klienta próbującego uzyskać dostęp do danych zasobów znajdujących się na dysku
    2. Jak pisałem nie ma (i proszę nie uzywajcie już tych terminów) PDC i BDC. Chyba że jedziecie na NT 4.0 :)
    3. Jak nie Wiecie dlaczego QNAP za jasną cholere nie chce działać poprawnie z AD a wszystko powinno być dobrze to problem w 90% stoi po stronie DNS (heh, dziwne ale prawdziwe)

    Napiszę dość obszerny tekscik na ten temat. Obiecuje że przed Świętami coś przygotuję. Myśle że temat jest wart uwagi - co wy na to ?

    Zanim się za to zabiorę, proszę przygotujcie ew. pytania, przykłady problemów itp, postaram się tak dokumencik dostosować aby każdy znalazł w nim coś dla siebie. Może warto stworzyć nowy wątek ?
    Nie chciałbym się "panoszyć" wiec chciałbym zapytać admina co o tym sądzi i ewentualnie pytanie czy ktoś się chce dołączyć do inicjatywy stworzenia w/w dokumenciku ;)

    Pozdrawiam wszystkich
     
  16. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Hehe,
    przeciez Samba dzialajaca jako kontroler domeny zapewnia funkcjonalnosc domeny NT :).

    Swoja droga "firmowe" umozliwienie uruchomienia kontrolera domeny na QNAPie byloby moim zdaniem funkcja calkiem przydatna.
     
  17. supervisor
    Offline

    supervisor Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    01:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Generalnie moj komentarz dotyczył AD (czyli Microsoft). Nie zabieram zdania w kwestii SAMBY gdyż nie używałem i niestety nie znam.
     
  18. yacoob
    Offline

    yacoob Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    01:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No to ja mam pytanie odnośnie współpracy QNAP-a z kontrolerem AD. Mianowicie mam kontroler AD na Windows 2003 Server x64, dołączyłem QNAP-a model TS409U Pro jako komputer do domeny. QNAP owszem bardzo ładnie pobiera użytkowników i grupy z tejże domeny, ale obcina sobie nazwy tychże użytkowników, np. mam usera o loginie Jan Kowalski na QNAP w User Management --> Users wyświetla go jako NAZWADOMENY+jan kowal. Jak ktoś ma krótszy login to nie obcina. Oczywiście delikwent z obciętym loginem chce się podłączyć do udziału na QNAP-ie to nie może (dostaje odmowę). Ma ktoś z Was taki problem? Aha, firmware w wersji 2.1.2 (najnowszy jaki można znaleźć na qnap.com dla tego modelu).
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.