Pomoc Aktualizacja QtsHero 6.0 i nie działa skan do podfolderów SMB

Gw-Service

Entry Technician
Q Associate
8 Luty 2020
47
6
8
45
Ruda Śląska
gw-service.pl
QNAP
TS-x73A
Ethernet
1 GbE
Witam szanownych forumowiczów, mam w jednej z firm dwa TS-464Ue , po ostatniej aktualizacji przestało mi działać poprawnie skanowanie SMB z wszystkich drukarek w firmie i dla wszystkich użytkowników ale tylko jeśli Skan leci do takiej lokalizacji:
\\192.168.x.x\Imię i nazwisko pracownika\Skany , gdzie folder imię i nazwisko pracownika to główny folder udostępniony na puli a "Skany" to podfolder.
Natomiast jeśli zmienię w drukarce ścieżkę na
\\192.168.x.x\Imię i nazwisko pracownika - to skan wlatuje normalnie i niema błędów.
Ewidentnie nie umie się urządzenie dobić do podfolderu Skany.
Wszystko padło po wczorajszym update, na obydwóch urządzeniach.
Drukarki mają włączone SMB 2.0

Przed update -em działa poprawnie, wiem ponieważ mam jeszcze dwa takie same urządzenia w dwóch różnych lokalizacjach nie zaktualizowane, i tam wszystko działa. Nawet te same drukarki są, taka sama struktura katalogów i lokalizacji SMB.

Na urządzeniach z problemem wykonałem przegląd uprawnień użytkowników, sprawdziłem firewall, SMB 1.1 włączony i wyłączony.
Stworzyłem nowy folder i ta sama sytuacja, do folderu głównego działa, do podfolderu nie działa.

Próbowałem nawet wykonać downgrade do wcześniejszej wersji, niestety nie możliwy.

Szczerze mówiąc jestem w kropce a nie uśmiecha mi się rekonfiguracja całego systemu skanów.
Co jeszcze ważne wszystkie dyski sieciowe, działają bez problemu. Można pliki wgrywać, kopiować, nie zależnie cz y to folder główny, czy podkatalog.

Ktoś z Was ma jakiś pomysł ?

Problem nadal występuje w tym podfolderze ?

W incognito, zaloguj się na tego usera po www do qnapa
Wejdź w file station i otwórz ten udzial
Otwórz skany? Wchodzi czy nie?
Spróbuj skopiować coś. Udaje się czy nie?
Wróć do głównego w tym udziale
Spróbuj w nim utworzyć katalog dupa
I zobacz czy będziesz mógł skopiować dupa
(Wszystko robisz tym docelowym userem)

Problem nadal występuje w tym podfolderze ?

W incognito, zaloguj się na tego usera po www do qnapa
Wejdź w file station i otwórz ten udzial
Otwórz skany? Wchodzi czy nie?
Spróbuj skopiować coś. Udaje się czy nie?
Wróć do głównego w tym udziale
Spróbuj w nim utworzyć katalog dupa
I zobacz czy będziesz mógł skopiować dupa
(Wszystko robisz tym docelowym userem)
@Silas Mariusz
Loguje się normalnie, bez problemu. Na każdego User-a
Tworze, wgrywam, usuwam, tworzę "pierdyliard" podfolderów, plików, na każdym z User-ów. Dziś od 14 walczyłem, nie zależnie z jakiego urządzenia wchodzę, czy normalnie przez WEB czy po SSH, czy to Mac, czy Winda, czy Ubuntu, czy nawet po FTP-e, bo już też sprawdziłem, bez najmniejszego problemu wszystko działa jak należy.

Zrzut ekranu 2026-06-06 200111.png

Tylko drukarki mają problem wbicia do podfolderu, zaznaczam, podfolderu. Do głównego niema problemu.
Zatargałem tam w czwartek już kolejne urządzenie, tzw mojego "zastępczaka" czy też "prezentaka" którego czasami klientom wypożyczam zanim zdecydują się na własnego QNAP-a. TS-453Be i najnowszy QTS, jak widać niżej na zrzucie, działa, z tych samych drukarek, jako Skan_Awaryjny i do podfolderów działu, itd....

Zrzut ekranu 2026-06-06 203035.png

Zrzut ekranu 2026-06-06 203920.png

Zrzut ekranu 2026-06-06 204027.png

P.S
Właśnie odpisali na Ticket z QNAP Support, wysłałem dzienniki, czekam :)
Jeśli do jutra, do południa nie dam rady na produkcyjnym ogarnąć tematu, to zapas (drugi z tej samej serii co służy jako Mirror dla pierwszego) idzie w defalults i downgrade QTSHero, tak aby na poniedziałek banglało wszystko jak należy. A z tym będę walczył do zwycięstwa lub/i poprawki bug-a przez QNAP-a, bo mam nieodparte wrażenie że jest to fuck'up po ich stronie :) I cholernie mnie irytuje że nie wiem co to jest :p

@SiewcaRyżu
Wiesz co zgodnie z logiem i czasowością zgłoszenia problemu, ACL upadło jako przyczyna, jednak nic mnie nie zdziwi.
Drukarki wspierają, poniżej zrzut z PA drukary i serva SMB
Zrzut ekranu 2026-06-06 204905.png

Próbowałem oczywiście w QNAP-ie wymusić SMB 1.o i w maszynie 1.0, niestety, nie działa.
Przyznam, choć rzadko tak mówię że chyba próbowałem wszystkiego od środy.
Połączono posty:

Rozwiń myśl "...walniętą listą ACL..." Jeśli dobrze rozumują, wtedy zarówno z każdego innego urządzenia w trybie SMB, był by ten sam problem, dobrze kumam. Czyli wchodząc z Mac-a, Sieć -> loguj jako -> itd.... nie utworzyłbym folderu, podegrał pliku etc...
Chyba że czegoś nie wiem ?

Miałem wątpliwą przyjemność zarządzać naszą firmową flotą przez dwa lata - czterema farmami drukarek rozrzuconych po świecie, Kyocera, HP, Seiko i coś tam jeszcze, w czterech spółkach - niepolecam !

Nie walcz z czymś co nie działa - co zrobiliśmy światowo:
1. wdróż scan2email , drukarka z swojego konta mailowego śle maila do użyszkodnika końcowego z załącznikiem, DPI 30 + PDF z kompresją (jako domyślne) i jazda gwiazda
Duże mailboxy ? urzekająca historia, pora zacząć archiwizować i przemyśleć reguły przewalania do archiwum.
2. dla userów którzy faktycznie skanują ogromne ilości - skanowanie do folderu wspólnego, gdzie co 72h jego zawartość jest kasowana.

VIPy ? tylko opcja #1 , albo niech sie sekretarka buja z skanowaniem.

@Silas Mariusz
Tworze, wgrywam, usuwam, tworzę "pierdyliard" podfolderów, plików, na każdym z User-ów. Dziś od 14 walczyłem, nie zależnie z jakiego urządzenia wchodzę, czy normalnie przez WEB czy po SSH, czy to Mac, czy Winda, czy Ubuntu, czy nawet po FTP-e, bo już też sprawdziłem, bez najmniejszego problemu wszystko działa jak należy.

Pokaż załącznik 52045

Tylko drukarki mają problem wbicia do podfolderu, zaznaczam, podfolderu. Do głównego niema problemu.
Zatargałem tam w czwartek już kolejne urządzenie, tzw mojego "zastępczaka" czy też "prezentaka" którego czasami klientom wypożyczam zanim zdecydują się na własnego QNAP-a. TS-453Be i najnowszy QTS, jak widać niżej na zrzucie, działa, z tych samych drukarek, jako Skan_Awaryjny i do podfolderów działu, itd....

Pokaż załącznik 52046
Pokaż załącznik 52047
Pokaż załącznik 52048
P.S
Jeśli do jutra, do południa nie dam rady na produkcyjnym ogarnąć tematu, to zapas (drugi z tej samej serii co służy jako Mirror dla pierwszego) idzie w defalults i downgrade QTSHero, tak aby na poniedziałek banglało wszystko jak należy. A z tym będę walczył do zwycięstwa lub/i poprawki bug-a przez QNAP-a, bo mam nieodparte wrażenie że jest to fuck'up po ich stronie :) I cholernie mnie irytuje że nie wiem co to jest :p
z czystej ciekawości, klei się rozmowa w tickecie? Bo zastanawiam się od kiedy QNAP pracuje w weekendy?
@Silas Mariusz

Pokaż załącznik 52045

Pokaż załącznik 52046
Pokaż załącznik 52047
Pokaż załącznik 52048
P.S
A wiesz że to łatwo sprawdzić co się dzieje?
Wireshark odczytuje kody błędów samba z dumpa którego możesz zrobić tcpdumpem
Dać instrukcję?

z czystej ciekawości, klei się rozmowa w tickecie? Bo zastanawiam się od kiedy QNAP pracuje w weekendy?

A wiesz że to łatwo sprawdzić co się dzieje?
Wireshark odczytuje kody błędów samba z dumpa którego możesz zrobić tcpdumpem
Dać instrukcję?
Bardzo chętnie daj, szkoda czasu na szukanie :)
Proszę bardzo, jak widać niżej pracują.

Zrzut ekranu 2026-06-07 194535.png